Az immunrendszer fejlődése

Az immunrendszer működését jótékonyan befolyásoló gyógynövények a kakukkfű, a csipkebogyó, a fürtös menta. Teájukat minden korban, mindenkinek ajánlom. Az orbáncfű az egyik legintenzívebb immunerősítő növény, ezt sajnos nem ihatja mindenki, tudnivalók itt.
A témával kapcsolatban sok téves információ kering.

Lopes-Szabó Zsuzsa


Az immunrendszer fejlődése

Az immunrendszer szerepe

Az immunrendszer szerepe, hogy a szervezetet (sejteket, szöveteket, szerveket), annak egységét megvédje ártalmas behatásoktól, kórokozóktól, allergénektől stb. 

A magzati fázis

Az emberi immunrendszer élettani érése már a méhen belüli életben részben megtörténik. A méhen belül a magzat relatív védelemben van a külvilágtól, kevesebb esélye van találkozni idegen anyagokkal, behatásokkal. A külvilággal az anya vérén keresztül, a méhlepény közvetítésével találkozik. Megszületésekor az újszülött egy működő, de éretlen immunrendszerrel bír.

A csecsemő immunrendszere

3 hónapos korában indul be saját ellenanyagtermelése a kórokozókkal szemben, addig a köldökzsinórvéren átjutott anyai ellenanyagok védik. Másik védelmi forrása az anyatej, mely szintén tartalmaz anyai ellenanyagokat.

Az immunológiai érettség kora

A csecsemőből gyermekké válás biológiai fejlődését az immunrendszer fejlődése, érése is kíséri. Kb. 8-12 éves korra válik a gyermek immunológiailag éretté. Az ezt megelőző időszakot átmeneti immunhiányos állapot jellemzi. Ebben az életszakaszban – gondoljunk a kisded- és kisgyermekkorra, a közösségbe kerülés időszakára – szinte folyamatosan akut fertőzésekkel küzd a gyermek. Ez „természetes” folyamat, hiszen ilyenkor találkozik az addig védett helyzetben levő kisded, kisgyermek a leggyakoribb (légúti, hasmenéses stb.) vírusfertőzésekkel, gyermekkori fertőző betegségekkel (pl. bárányhimlő stb.).

12 éves kortól

Élettani körülmények között kb. 12 éves korra éri el az immunrendszer legnagyobb tömegét fizikai értelemben is (a szervezet ekkor bír a legtöbb immunsejttel). Ettől kezdve a felnőttkor felé haladva az immunszervek, pl. nyirokcsomók, mandulák visszahúzódnak, sorvadnak, nem gyarapodnak tovább. Ugyanakkor természetesen funkcionálisan érettek és kompetensek. Olyan ez talán, egy egyszerű hasonlattal élve, mint amikor egy fának a nagysága életidejéhez képest viszonylag korán kialakul, utána is gyarapszik, de inkább erősebb, masszívabb és ellenállóbb lesz.

Az érettség szakasza

Az időskor felé haladva az emberi immunvédekezés gyengül, időskorban a szervezet újra esendőbbé válik.

Az immunrendszer jó működése komplex folyamat, elégtelen működése, működésének kisiklása betegségekhez vezethet, ill. kóros állapotokkal definiálható. Az egyik fontos patológiás állapot az immunhiány, a másik az autoimmun betegségek csoportja.


Dr. Vértesi Gabriella

Dr. Vértesi Gabriella

Az orvosi egyetem elvégzése után gyermekgyógyászként kezdtem dolgozni,  gyermekgyógyászatból szereztem első szakképesítésemet, majd klinikai immunológiai és haematológiai szakvizsgákat tettem. 20 évig kórházi osztályon dolgoztam, csontvelő-transzplantációt végeztem onkohaematológiai betegeknél, majd  főleg immunológiai és haematológiai szakellátást folytattam. Egy speciális vesepótló kezelés bevezetésével foglalkozom több mint 10 éve.

A gyógyításban a holisztikus szemléletet vallom, vagyis nemcsak  a betegséget, hanem az egész embert gyógyítom. Tapasztalatom szerint sokszor a betegség eredete egészen más, mint gondolnánk, és a megoldást sem csupán a gyógyszeres kezelésben kell keresni. Szeretem a betegeket, az embereket bevonni a terápiába, és megtanítani őket a problémájuk felismerésére és kezelésére, a saját felelősségük meghatározására a gyógyulásban. Az egyszerű betegségek is hatékonyabban gyógyulnak, ha a beteg tisztában van velük és a teendőkkel. Szeretek segíteni.

Szeretném, ha ezzel a rovattal hozzájárulnék orvosi kérdések tisztábban látásához, megértéséhez, ha az általam leírt információk, tanácsok könnyítenék az életmódbeli változtatásokat. Arra szeretném sarkallni az olvasót, hogy foglalkozzon az egészségével, önmagával, a lelkével, az életmódjával- és ha felismeri a változás szükségét és a változtatás módját, akkor legyen aktív a megvalósításban.