Bőrbetegségek: ajakherpesz, övsömör

Ebben az írásban a sokakat bosszantó ajakherpeszről, valamint a rendkívül fájdalmas övsömörről tudhatnak meg többet az orvostól. Mindkét betegségre az orbáncfű olajos kivonatát ajánlja a népi tapasztalat. Az orbáncfű immunrendszerünket erősítő, vírusölő tulajdonságú, kiváló gyógynövény. A belőle készült olajat használhatjuk még égési sebekre, narancsbőrre, bőrnyugtatásra és a bőr fiatalon tartására is.

Lopes-Szabó Zsuzsa


Bőrbetegségek: ajakherpesz, övsömörAz ajakherpeszt egy nagyméretű vírus okozza, az ún. herpes simplex vírus (HSV 1).

Amikor először találkozunk egy kórokozóval, immunrendszerünk még nem alakított ki ellene védelmet. Ez az első találkozás általában klinikai tünetek formájában nyilvánul meg. A kórokozóval történt első találkozás után immunrendszerünk ellenanyagot termel, és a későbbiekben az ismételt találkozás alkalmával már enyhébb tünetekkel vagy akár tünetmentesen vészeljük át a fertőzést. Előfordul az is, hogy úgy fertőződünk meg egy kórokozóval, hogy nem jelentkezik tünet, és az ellenanyagtermelés (védelem) így is végbemegy.

Herpeszvírus esetében az történik, hogy bár kialakul ellenanyag, vagyis védettség a HSV ellen, mégis ismételten lehetnek hólyagos kiütések, vagyis herpeszes tünetek az ajkak körül a bőrön. Ez azért van, mert az első találkozás után szervezetünkből nem tűnik el a vírus, hanem az ajakhoz közel levő idegdúcokban megbújik. Amikor immunrendszerünk valamilyen oknál fogva legyengül (egyéb betegség, láz, kimerültség, stressz, napszúrás, menstruáció stb.) a dúcokban levő vírusok támadásba lendülnek, a vékony idegrostok mentén kijutnak a bőr felszínére, és ismételten klinikai tüneteket, vagyis hólyagos bőrkiütéseket okoznak.

Az első fertőzéskor kialakuló és az ismételten jelentkező tünetek klinikailag megegyeznek. Az ajkakon, az ajak körüli bőrön, a szájnyálkahártyán viszkető, égő érzés után (1-3 mm-es) hólyagocskák jelennek meg. A hólyagok később megnyílnak, pörkösödés után nyomtalanul gyógyulnak pár nap alatt. Felülfertőződhetnek, és tovább is terjedhetnek az arcon, néha a szemet is veszélyeztetve. A visszatérő herpeszes kiütések általában ugyanazon a bőrterületen jelentkeznek. Általános tünet nem jellemző (esetleg láz). Különösen tünetes periódusban fertőz cseppfertőzéssel (vagyis közös fogkefe, pohár használata, csókolózás stb.), de tünetmentesen is átvihető.

A HSV 2-es típusú vírus a nemi szerveken jelentkező herpesz (genitális herpesz) megjelenéséért felelős, nemi úton terjed.

Az övsömört (herpes zoster) szintén herpeszvírus okozza, ez azonban a Herpesvirus varicellae vagyis a bárányhimlő vírusa. Övsömör csak azoknál jelentkezhet, akik korábban átestek bárányhimlőn. A vírus a gerincvelői dúcokban bújik meg, és innen lendül támadásba, amikor a szervezet immunszupprimált állapotba kerül (ez annyit jelent, hogy az immunrendszer elnyomott állapotban van, amikor kevésbé tud védekezni). Felnőttkorban gyakran ez hívja fel a figyelmet a rosszindulatú daganatos betegségre. De jelentkezhet trauma, stressz vagy betegség után, legyengült szervezet esetén. Főleg idős emberek betegsége.

A vírus az idegrostok mentén a bőrre jut, és így okozza a hólyagos elváltozást. A nevét onnan kapta, hogy jellegzetes elhelyezkedésben, övszerűen, az adott ideg bőrbeidegzésének megfelelően találhatók a hólyagok. A hólyagok megjelenését gyakran megelőzi egy kifejezett idegfájdalom. A beteg az intenzív fájdalmat nem tudja mire vélni, a diagnózist segíti a jellegzetes bőrtünetek megjelenése. A bőrtünetek lehetnek nagy kiterjedésűek, fájdalmasak, égő érzést váltanak ki és megviselik a beteget. Elhúzódóan zajlanak, még a gyógyszeres kezelés ellenére is. A bőrtünetek lezajlását követően még hetekig erős, kellemetlen idegfájdalmak uralják a klinikai képet, az adott ideg lefutásának és a hozzá tartozó beidegzési területnek megfelelően. Ezt a fájdalmat is gyakran kell gyógyszeresen kezelni, mert sok beteg nehezen tolerálja.

A zosteres (övsömörös) beteget izolálni kell, mert a hólyagos időszakban ezek a betegek ugyanúgy fertőzőek, mint a bárányhimlős betegek.


Dr. Vértesi Gabriella

Dr. Vértesi Gabriella

Az orvosi egyetem elvégzése után gyermekgyógyászként kezdtem dolgozni,  gyermekgyógyászatból szereztem első szakképesítésemet, majd klinikai immunológiai és haematológiai szakvizsgákat tettem. 20 évig kórházi osztályon dolgoztam, csontvelő-transzplantációt végeztem onkohaematológiai betegeknél, majd  főleg immunológiai és haematológiai szakellátást folytattam. Egy speciális vesepótló kezelés bevezetésével foglalkozom több mint 10 éve.

A gyógyításban a holisztikus szemléletet vallom, vagyis nemcsak  a betegséget, hanem az egész embert gyógyítom. Tapasztalatom szerint sokszor a betegség eredete egészen más, mint gondolnánk, és a megoldást sem csupán a gyógyszeres kezelésben kell keresni. Szeretem a betegeket, az embereket bevonni a terápiába, és megtanítani őket a problémájuk felismerésére és kezelésére, a saját felelősségük meghatározására a gyógyulásban. Az egyszerű betegségek is hatékonyabban gyógyulnak, ha a beteg tisztában van velük és a teendőkkel. Szeretek segíteni.

Szeretném, ha ezzel a rovattal hozzájárulnék orvosi kérdések tisztábban látásához, megértéséhez, ha az általam leírt információk, tanácsok könnyítenék az életmódbeli változtatásokat. Arra szeretném sarkallni az olvasót, hogy foglalkozzon az egészségével, önmagával, a lelkével, az életmódjával- és ha felismeri a változás szükségét és a változtatás módját, akkor legyen aktív a megvalósításban.

Ajánlott termékek

Orbáncfű olajos kivonat