Óvodáskorú gyermekem állandóan beteg

Számtalan szülői kérdés jön a gyerekek állandó betegségével kapcsolatban: mi a megoldás? Ha beteg a gyerek!

Milyen gyógynövények adhatók a kisgyereknek?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) legutóbb közzétett kutatási eredményei szerint már 2-6 éves kortól adhatók gyógynövények: útifű, menta, kakukkfű, hársfavirág, tavaszi kankalin, édeskömény.

6-12 éves gyerek ezek mellé már kaphat gyulladáscsökkentő körömvirágot, légcsőhurutra, köhögésre orvosi ziliz gyökeret. De miért is van az, hogy folyton taknyosak és állandóan köhögnek a kisgyerekek? Mikor kezdjen aggódni a szülő?

Lopes-Szabó Zsuzsa


Óvodás korú gyermekem állandóan beteg2-3 éves kortól kb. 6-7 éves korig a legtöbb családban kisebb-nagyobb mértékben probléma, hogy a kisgyermek egyik infekcióból (fertőzésből) a másikba esik, különösen a téli időszakban. Legtöbbször ez egybeesik a közösségbe kerülés (bölcsőde, óvoda) időszakával. Előfordul, hogy csak a nagyobb gyermek jár közösségbe, a kicsi mégis mindig beteg. A szülő gyakran tanácstalan, kétségbeesett, hogy a gyakori betegség normális-e.

Pont ez az időszak az, melyben a megszületés után a legintenzívebb az immunérés, legvédtelenebb a gyermek, ún. relatív immunhiány állapotában van. Ugyanakkor a kórokozókkal való találkozásnak a közösségbe kerülés miatt van a legnagyobb valószínűsége.

Mitől lehet beteg a gyerek?

Ha gyermekünk közösségbe jár, és szinte állandó vagy gyakori légúti fertőzése van – ezek főleg orrfolyással, náthás tünetekkel járó felső légúti tünetek –, esetleg egyszer-kétszer előfordul középfülgyulladás (mint szövődmény), néha láz, ezek még a közösségbe járással, az életkorral együtt járó „normális” variánsnak tekinthetők, melyek sok türelmet és időt igényelnek a szülőtől. A gyermeknek ilyenkor mindenképpen jót tenne, ha a lábadozás időszakában is otthon tudna maradni. A lábadozás (vagyis a szervezetnek az akut tünetek lezajlása utáni regenerációs időszaka) idején mindig pihenésre, bő vitaminellátásra van szükség. Ez minden betegség esetén így van!

A további légúti infekciók mérséklésében gyakran segít a kifejezetten megnagyobbodott orrmandula eltávolítása. Ehhez természetesen fül-orr-gégész szakember és a háziorvos közös konzultációja és döntése szükséges.

Mikor „veszítsük el a türelmünket” a betegségek gyakoriságát és jellegét tekintve? Ha beteg a gyerek!

Mikor gondoljunk arra, hogy nemcsak a kisdedkori átmeneti, élettani immunhiánnyal van dolgunk?

Akkor, ha az akut tünetek nem állnak meg az enyhe felső légúti jellegnél, hanem gyakran alakul ki szervi szövődmény, pl. középfülgyulladás vagy hörgőgyulladás, netán tüdőgyulladás vagy arcüreggyulladás stb., vagy ezek felváltva. Ha valódi immunhiányos állapotokban mélyre hatoló fertőzésekkel találkozunk, akkor váltakoznak a szervi tünetek, tehát középfülgyulladása is volt, tüdőgyulladása is volt, hörgőgyulladása is volt többször… Ez mindenképpen immunológiai kivizsgálást igényel. Az immunológiai állapot felmérésére a laborvizsgálat elengedhetetlen, ezt erre specializálódott szakrendeléseken végzik.


Dr. Vértesi Gabriella

Dr. Vértesi Gabriella

Az orvosi egyetem elvégzése után gyermekgyógyászként kezdtem dolgozni,  gyermekgyógyászatból szereztem első szakképesítésemet, majd klinikai immunológiai és haematológiai szakvizsgákat tettem. 20 évig kórházi osztályon dolgoztam, csontvelő-transzplantációt végeztem onkohaematológiai betegeknél, majd  főleg immunológiai és haematológiai szakellátást folytattam. Egy speciális vesepótló kezelés bevezetésével foglalkozom több mint 10 éve.

A gyógyításban a holisztikus szemléletet vallom, vagyis nemcsak  a betegséget, hanem az egész embert gyógyítom. Tapasztalatom szerint sokszor a betegség eredete egészen más, mint gondolnánk, és a megoldást sem csupán a gyógyszeres kezelésben kell keresni. Szeretem a betegeket, az embereket bevonni a terápiába, és megtanítani őket a problémájuk felismerésére és kezelésére, a saját felelősségük meghatározására a gyógyulásban. Az egyszerű betegségek is hatékonyabban gyógyulnak, ha a beteg tisztában van velük és a teendőkkel. Szeretek segíteni.

Szeretném, ha ezzel a rovattal hozzájárulnék orvosi kérdések tisztábban látásához, megértéséhez, ha az általam leírt információk, tanácsok könnyítenék az életmódbeli változtatásokat. Arra szeretném sarkallni az olvasót, hogy foglalkozzon az egészségével, önmagával, a lelkével, az életmódjával- és ha felismeri a változás szükségét és a változtatás módját, akkor legyen aktív a megvalósításban.