Pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) az orvos szemével

pajzsmirigy

Mit kell tudni a pajzsmirigyről?

A pajzsmirigy a nyakon, elöl, a gége előtt kétoldalt elhelyezkedő mirigyes, hormontermelő szerv. Működését egy másik hormon, a pajzsmirigyserkentő hormon, a TSH irányítja. A TSH-t az agyalapi mirigy (adenohipofízis) termeli. A pajzsmirigyben T3 (trijód-tironin) és T4 (tiroxin) hormon termelődik, melyeknek fontos hatásuk van az egész szervezet energiatermelésére és oxigénfogyasztására. Bizonyos fehérjék termelődését befolyásolják a sejtekben, nélkülözhetetlenek a fejlődéshez, különösen az idegrendszer fejlődésére hatnak.

Miért van szükség jódra?

A pajzsmirigy működéséhez jódra van szükség, a szervezet jódtartalmának 25-30%-a a pajzsmirigyben található. Köztudott, hogy jódhiányos területeken fiatalkorban gyakori a szellemi visszamaradottság, kreténizmus. Szintén jódhiány következtében alakul ki az endémiás (meghatározott területen folyamatosan fellelhető) golyva. Ennek megelőzésére sok helyen jódozzák az ivóvizet, ill. jóddal dúsított konyhasót árulnak.

Pajzsmirigy betegség tünetei

A pajzsmirigy alulműködést kiváltó tényezők

Pajzsmirigy alulműködés esetén a pajzsmirigy nem termel elég hormont vagy egyáltalán nem termel hormont, ami kedvezőtlen hatással van az anyagcsere-folyamatokra, ebből eredően számos panasszal jár.

A pajzsmirigy alulműködésének egyik gyakori oka a jódhiány. A szervezet ilyenkor a pajzsmirigy állományának növelésével próbálja kompenzálni a kevés hormontermelést, aminek tapintható következménye lesz a nyakon megjelenő golyva vagy strúma, vagyis a megnagyobbodott pajzsmirigy.

A másik, egyre gyakrabban tapasztalható, pajzsmirigy alulműködést kiváltó tényező a pajzsmirigy krónikus gyulladása, autoimmun gyulladás következtében (Hashimoto-thyreoiditis). Ilyenkor a szervezet ellenanyagot termel a pajzsmirigy ellen, ami az immunrendszer segítségével megtámadja a pajzsmirigyet és elpusztítja hormontermelő állományát, emiatt lesz alulműködés.

A pajzsmirigy megnagyobbodás, tehát hogy tapinthatóvá, sőt láthatóvá válik a megnagyobbodott pajzsmirigy, nemcsak golyvában, hanem pajzsmirigy túlműködés, jóindulatú pajzsmirigy göbök esetében vagy rosszindulatú tumor esetén is előfordul.

Ha ezeket a tüneteket észleli, forduljon orvoshoz:

  • fáradtság, aluszékonyság
  • csökken a koncentrálóképesség
  • hajhullás
  • székrekedés
  • bőrszárazság
  • hízás
  • menzesz rendszertelenné válhat
  • lassul a szívműködés

Gyógyítása a hormonok pótlásából áll. Rendszeresen tablettát kell szedni, melynek mennyiségét a vér hormonszintjének maghatározása alapján állítják be. Endokrinológus szakemberhez kell fordulni.

Pajzsmirigy alulműködés étrendünket itt tudja letölteni:

Összeállított mintaétrendünket pajzsmirigyproblémák esetén ajánljuk!

  • ITT töltheti le az étrendet
  • ITT a nyersanyagkiszabást

.

Ha pajzsmirigyproblémával küzd, ajánljuk 4 hetes gyógynövénykúránkat. Tudjon meg többet:

Pajzsmirigy csomag


Dr. Vértesi Gabriella

Dr. Vértesi Gabriella

Az orvosi egyetem elvégzése után gyermekgyógyászként kezdtem dolgozni,  gyermekgyógyászatból szereztem első szakképesítésemet, majd klinikai immunológiai és haematológiai szakvizsgákat tettem. 20 évig kórházi osztályon dolgoztam, csontvelő-transzplantációt végeztem onkohaematológiai betegeknél, majd  főleg immunológiai és haematológiai szakellátást folytattam. Egy speciális vesepótló kezelés bevezetésével foglalkozom több mint 10 éve.

A gyógyításban a holisztikus szemléletet vallom, vagyis nemcsak  a betegséget, hanem az egész embert gyógyítom. Tapasztalatom szerint sokszor a betegség eredete egészen más, mint gondolnánk, és a megoldást sem csupán a gyógyszeres kezelésben kell keresni. Szeretem a betegeket, az embereket bevonni a terápiába, és megtanítani őket a problémájuk felismerésére és kezelésére, a saját felelősségük meghatározására a gyógyulásban. Az egyszerű betegségek is hatékonyabban gyógyulnak, ha a beteg tisztában van velük és a teendőkkel. Szeretek segíteni.

Szeretném, ha ezzel a rovattal hozzájárulnék orvosi kérdések tisztábban látásához, megértéséhez, ha az általam leírt információk, tanácsok könnyítenék az életmódbeli változtatásokat. Arra szeretném sarkallni az olvasót, hogy foglalkozzon az egés

Ajánlott termékek

Közönséges galajos teakeverék (Pajzsmirigy tea)