Policisztás ovárium szindróma (PCOS) kezelése és tünetei

PCOS

A kórkép neve alapján azt gondolhatnánk, hogy ez egy nőgyógyászati probléma, de azon túlmutat és komplex anyagcserezavar formájában jelentkezik klinikai megjelenését, következményeit és kezelését illetően is.

Mi is az a PCOS? 

Nőgyógyászatilag a tünetegyüttest a peteérési zavarok különböző megnyilvánulásai jellemzik, menstruációs zavarokkal (ritka, rendszertelen menstruáció), meddőséggel keresik fel az orvost a betegek. Az ultrahangos vizsgálat során a petefészkekben számos, különböző nagyságú ciszta látható, melyek a meg nem repedt tüszők és a ki nem lökődött petesejtek maradványai. Ez abból adódik, hogy az ilyen betegeknél férfi nemi hormon (androgén) túlsúly van, a petefészek felszínén egy vastag hártya képződik, mely akadályozza a tüszőrepedést. A meg nem repedt tüszők maradványai adják a cisztás képet az UH-on.

A petesejtérés a menstruációs ciklus első fázisa, a petesejt megérését követően kilökődik a petefészekből, és amennyiben nem termékenyül meg, vérzés kíséretében a külvilágba távozik. Jelen esetben a tüszőrepedés nem következik be. Amennyiben mégis létrejön a terhesség, gyakran végződik vetéléssel.

Belgyógyászatilag a tünetegyüttest a szénhidrát-anyagcsere zavara jellemzi, melyhez szív-ér rendszeri problémák, magas vérnyomás, vérzsíreltérések társulhatnak. A szénhidrát-anyagcsere zavara leginkább inzulinrezisztencia formájában nyilvánul meg.

A hasnyálmirigyben termelődő inzulin feladata, hogy a cukrot bejuttassa a sejtekbe. Étkezés után, amikor megnő a vércukorszint, inzulin áramlik ki a hasnyálmirigyből és elősegíti a cukor bejutását a sejtekbe, ahol ez energiaforrásként szolgál. Amint a cukor bejutott a vérből a sejtekbe, helyreáll a vércukorszint. Ez a cukorból való energiabiztosítás megakadályozza, hogy a szervezet a zsírraktárakat kezdje bontani.

Inzulinrezisztencia esetén a sejtek érzéketlenné válnak az inzulin hatásával szemben, az inzulin nem tudja feladatát teljesíteni. Így magas marad a vércukorszint, emiatt a hasnyálmirigy fokozza az inzulintermelést és többet juttat a vérbe ebből a hormonból (hyperinzulinaemia). Ez egy ideig tudja kompenzálni az inzulinrezisztenciát, de ha kimerül a hasnyálmirigy kapacitása és nem tud elég inzulint termelni (nem tud a fokozott igénynek eleget tenni), akkor a vérben tartósan magas marad a vércukorszint, és ez megágyaz a cukorbetegségnek (2-es típusú cukorbetegség). Addig, amíg az inzulinrezisztencia kompenzált formában van és még nem magas a vércukorszint, tüneteket nem okoz. Leggyakrabban elhízott egyénekben fordul elő. Az inzulinrezisztencia jellemző velejárója a PCOS-nek.

Az inzulinrezisztencia kialakulásának oka részben genetikai hajlamban keresendő, de nagymértékben járul hozzá az egészségtelen életmód, a szénhidrátban gazdag étkezés, a mozgásszegény életmód, a túltáplálkozás, az elhízás.

Bőrgyógyászatilag jellemző a férfias szőrnövekedés az androgén hormon túlsúly miatt. Az arcon bajusz és szakállnövekedés, szőrszálak megjelenése a mellkason és a mellbimbó körül. Nem ritka a hajritkulás és a pattanásos, zsíros bőr.

Milyen tünetek esetén érdemes gondolni rá és kivizsgálást kezdeményezni?

Cukros ételek fogyasztása után remegés, rosszullét, izzadás, gyakori, hirtelen éhségérzet, fogyási képtelenség diéta ellenére, menstruációs zavarok, meddőség, fokozott szőrnövekedés nem kívánatos helyeken.

Pcos tünetek

Hogyan kezelhető a PCOS?

A PCOS terápiája tüneti. A tünetek enyhítése és a funkciózavarok mérséklése, kompenzálása, a férfihormonok hatásának kiegyensúlyozása, a menstruációs ciklus helyreállítása, a terhesség elősegítése a cél.

A szénhidrát-anyagcsere zavarának helyreállítása az inzulinrezisztencia kezelésével lehetséges. A cukorbetegség kezelésében bevált gyógyszereket használják a vércukorszint javítására, azonban igen nagy szerepe van az életmódváltásnak, a helyes diétás szokások kialakításának (kevés, lassú felszívódású szénhidrát fogyasztása, cukor kerülése), a mozgás beiktatásának, a fogyásnak. A PCOS diéta egyenlő az inzulinrezisztencia diétával. Szakember segítségét kell igénybe venni az étkezések gyakoriságának és összetételének meghatározásához (pl. ismerni kell az ételek glikémiás indexét, a szénhidrátmennyiség grammban történő számítása szükséges stb.).

Hogyan segíthetnek a gyógynövények? 

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) esetén először egy 6 hetes tisztítókúrát ajánlunk, amely felkészíti a szervezetet a további kúrára, illetve növeli annak hatékonyságát. A tisztításhoz napi egy csésze Csalánleveles teakeveréket ajánlunk fogyasztani, lehetőleg reggel, éhgyomorra.

A kúra után fitoösztrogén tartalmú gyógynövényeket ajánlunk a hormonális egyensúly visszaállításához. Ezek a cickafark, a pásztortáska, a palástfű és a körömvirág. Megtalálhatók a Cickafarkfüves teakeverékben. Élelmiszerek közül ajánljuk az almát, a répát, a lenmagot, a szóját, ezeknek szintén van fitoösztrogén tulajdonságuk.

Inzulinrezisztencia esetén az erdei szederlevél teája segíthet a tünetek enyhítésében. Naponta 1-2 csészével javasoljuk inni, közvetlenül főétkezések után fogyasztva. Az életmódváltás mellé ajánljuk még a Diabess-Györgytea vagy a Fekete áfonyaleveles teakeverék fogyasztását is heti 1-3 csészével, kiegészítő kezelésként.

A menstruációs ciklus helyreállításában segíthet a szurokfű teája vagy alkoholos kivonata. A teából napi egy csészényit, a kivonatból napi 3×20 cseppet ajánlunk.

A túlzott szőrösödésre fodormenta teát ajánlunk, ezt naponta lehet inni, napközben bármikor.

A pattanásos bőrt kívülről is kezelhetjük a közönséges galaj teával, naponta legalább két alkalommal, reggel és este alkalmazva.

A gyógynövényeket kiegészítő kezelésként javasoljuk az orvosi terápia mellett. A különböző gyógyszerek és a gyógynövények fogyasztása között teljen el legalább 2 óra, hogy a hatóanyagok zavartalanul fel tudjanak szívódni.

Összeállított mintaétrendünket PCOS esetén ajánljuk!

  • ITT töltheti le az étrendet
  • ITT a nyersanyagkiszabást

.


Dr. Vértesi Gabriella

Dr. Vértesi Gabriella

Az orvosi egyetem elvégzése után gyermekgyógyászként kezdtem dolgozni,  gyermekgyógyászatból szereztem első szakképesítésemet, majd klinikai immunológiai és haematológiai szakvizsgákat tettem. 20 évig kórházi osztályon dolgoztam, csontvelő-transzplantációt végeztem onkohaematológiai betegeknél, majd  főleg immunológiai és haematológiai szakellátást folytattam. Egy speciális vesepótló kezelés bevezetésével foglalkozom több mint 10 éve.

A gyógyításban a holisztikus szemléletet vallom, vagyis nemcsak  a betegséget, hanem az egész embert gyógyítom. Tapasztalatom szerint sokszor a betegség eredete egészen más, mint gondolnánk, és a megoldást sem csupán a gyógyszeres kezelésben kell keresni. Szeretem a betegeket, az embereket bevonni a terápiába, és megtanítani őket a problémájuk felismerésére és kezelésére, a saját felelősségük meghatározására a gyógyulásban. Az egyszerű betegségek is hatékonyabban gyógyulnak, ha a beteg tisztában van velük és a teendőkkel. Szeretek segíteni.

Szeretném, ha ezzel a rovattal hozzájárulnék orvosi kérdések tisztábban látásához, megértéséhez, ha az általam leírt információk, tanácsok könnyítenék az életmódbeli változtatásokat. Arra szeretném sarkallni az olvasót, hogy foglalkozzon az egészségével, önmagával, a lelkével, az életmódjával- és ha felismeri a változás szükségét és a változtatás módját, akkor legyen aktív a megvalósításban.

Ajánlott termékek

Csalánleveles teakeverék (Tisztító tea)
Cickafarkfüves teakeverék (Nők teája)
Fekete áfonyaleveles teakeverék (Epebarát cukortea)
Szurokfű alkoholos kivonat