Mintaétrend PCOS esetén

Pcos mintaétrend

A policisztás ovárium szindróma a hölgyek 10%-át érintő betegség, melyre jellemző a hormonrendszer működésének zavara. Bár a betegség megnevezése a petefészken tapasztalható elváltozásokra utal, a tünetek nem csak erre a szervre korlátozódnak. A PCOS megléte fokozhatja más betegségek kialakulásának esélyét, pl. magas vérnyomás, 2-es típusú diabetes, szív- és érrendszeri megbetegedések, emelkedett vérzsírparaméterek, érzelmi zavarok (pl. depresszió, szorongás).

Mikor beszélünk PCOS-ről?

PCOS betegségről akkor beszélhetünk, ha az alábbi 3 kritériumból legalább kettő igazolható:

 • ultrahanggal kimutatható policisztás petefészek (a ciszták tulajdonképpen a meg nem repedt tüszők folyadékkal telt maradványai);
 • férfi nemi hormonok túlsúlya;
 • szabálytalan/elmaradó menstruációs ciklus.

Számtalan tünet – egyetlen betegség

Bokrétát lehetne kötni azokból a tünetekből, amelyek a PCOS jelenlétére utalhatnak. És hogy a dolog még nehezebb legyen: a tünetek az adott beteg esetében is változhatnak. Nem feltétlenül ugyanazok a problémák a pubertáskorban, mint később a fiatal, vagy a középkorú felnőtt esetében. De mik is ezek a tünetek?

 • A fiatal hölgyek számára az egyik legijesztőbb tünet a meddőség/nehezített teherbe esés. A petefészek megvastagodik, így az érett pete kilökődése nehezítetté válik. Gyakori tünet a menstruációs ciklus szabálytalansága, vagy kimaradása is.
 • Az anyagcsere-folyamatokat tekintve a betegeket gyakran jellemzi inzulinrezisztencia, vagy/és kóros vérzsírparaméterek. Gyakori az elhízás, és sajnos az érintett hölgyek nagyon nehezen fogynak.
 • A férfi nemi hormonok (az androgének) magasabb aránya miatt jellemző a fokozottabb szőrösödés főleg az arcon, a mellkason és a hason (hirsutizmus), a pattanásos bőr, illetve a hajhullás.

Mit tehet a diéta?

A PCOS is olyan betegség, amelynek nincs speciális diétája. Két célkitűzést azonban mindenképpen hasznos követni: törekednünk kell a testsúlycsökkentésre és az inzulinválasz javítására. Ezen két szempont figyelembevétele segít elkerülni az olyan szövődményeket is, mint a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, kóros vérzsírértékek, 2-es típusú diabetes kialakulása.

Hogyan diétázzunk?

Az inzulinválasz javítása céljából célszerű olyan élelmiszereket és ételeket fogyasztani, amelyeknek alacsony a glikémiás indexük. A fogyás mindenképpen javít a tüneteken, de egy vizsgálat eredménye szerint az alacsony glikémiás indexű étrend mellett nagyobb arányban vált rendezetté a vizsgálatban résztvevők menstruációs ciklusa, mint normál diéta esetén.

Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek mellett megpróbálkozhatunk beiktatni az étrendünkbe olyan élelmiszereket, melyek gyulladáscsökkentő, illetve antioxidáns hatással rendelkeznek. Ilyenek például a bogyós gyümölcsök, a halak, a leveles zöldségek, az olívaolaj.

Kerülendő élelmiszerek

Van néhány élelmiszercsoport, melyek fogyasztását a fentebb elmondottak alapján kifejezetten érdemes limitálni az étrendünkben. Ilyenek például:

 • finomított szénhidrátok;
 • cukortartalmú üdítőitalok, energiaitalok;
 • feldolgozott élelmiszerek, feldolgozott húsok (hot dog, kolbászok);
 • vörös húsok: nem szükséges kiiktatni az étrendből, de a túlzott mértékű fogyasztásuk kerülendő.

És amit mindig elfelejtünk…

Sok betegségnél – így a PCOS esetében is – elfeledkezünk azokról a nagyon egyszerű szempontokról, amik segíthetnek az állapotunk javulásában. Mindenekelőtt mozogjunk rendszeresen, mivel az segít a testsúlycsökkentésben. Nagyon fontos, kevésbé hangoztatott szempont, hogy mindig igyekezzünk eleget aludni! A stressz sajnos ront a tüneteken: kerüljük a stresszt, relaxáljunk! A stressz csökkentése rohanó világunkban nehéz feladat, de a rendszeres mozgással a stresszhormonok szintje is csökken.

Jelen étrendünkben a mediterrán diéta alapelveivel kívánunk példát nyújtani egy olyan étrendhez, amely enyhíti a PCOS tüneteit is. Reméljük, a mellékelt étrend és az életmódi tanácsok gyakorlati segítséget nyújtanak az Önök számára a mindennapokhoz!

Hogyan segíthetnek a gyógynövények?

A PCOS kiegészítő gyógynövényes kezelését először kezdjük egy 6 hetes tisztítókúrával. Ehhez igyunk meg mindennap egy csésze Csalánleveles teakeveréket, lehetőleg reggel éhgyomorra.

A kúra után fitoösztrogén tartalmú gyógynövényeket ajánlunk a hormonális egyensúly visszaállításához. Ezek a cickafark, a pásztortáska, a palástfű és a körömvirág. Megtalálhatók a Cickafarkfüves teakeverékben. Élelmiszerek közül ajánljuk az almát, a répát, a lenmagot, a szóját, ezeknek szintén van fitoösztrogén tulajdonságuk.

A hormonális szabályozó hatása miatt párhuzamosan ajánljuk még a szurokfű tea vagy kivonat fogyasztását is. Az egy csésze teát estére is megihatjuk. Tea helyett azonban a szurokfű alkoholos kivonatát is használhatjuk, legfeljebb 3×20 cseppet naponta, étkezések után.

Amennyiben inzulinrezisztencia is kialakult, fogyasszunk főétkezés után egy csésze erdei szederlevél teát is. Életmódváltás mellé pedig ajánljuk még a Diabess-Györgytea vagy a Fekete áfonyaleveles teakeverék fogyasztását is heti 1-3 csészével. Ezeken a napokon a szederlevél tea el is hagyható.

Az aknés bőrt kívülről a közönséges galaj teájával kezelhetjük. Használjuk lemosásra reggel és este. Fokozott szőrösödés esetén napi egy csésze fodormenta teát is beiktathatunk a nap folyamán.

A gyógynövényeket kiegészítő kezelésként javasoljuk az orvosi terápia mellett. A különböző gyógyszerek és a gyógynövények fogyasztása között teljen el legalább 2 óra, hogy a hatóanyagok zavartalanul fel tudjanak szívódni.

Összeállított mintaétrendünket PCOS esetén ajánljuk!

 • ITT töltheti le az étrendet
 • ITT a nyersanyagkiszabást

.


Felhasznált irodalom:

 • Hafsa Kamran, Zaheer Ahmad, Maria Aslam, Shaista Jabeen (2017) Dietary Options in Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). Annals of King Edward Medical University Lahore Pakistan 23(2):236
 • Marsh K, Steinbeck KS, Atkinson FS, Petocz P Brand-Miller JC (2010) Effect of a low glycaemic index compared with a conventional healthy diet on polycystic ovary syndrome. Amer. J. Clin. Nutr. 92: 83-92.
 • Soltész Erzsébet – Gajda Zoltán: A rost jó! – Érdekességek az élelmi rostokról, 60 db rostban gazdag recept (BOOK Kiadó, 2020)
 • Dr. Török Katalin – Kiss Erika: Mediterrán étrend (Goldan Book Kiadó, 2004)
 • GoodFood: Egytálételek, 01/2021
 • Dr. Rodler Imre: Mediterrán táplálkozás, mediterrán étrend (Medcina Könyvkiadó Zrt, 2006)

Szepesi-Csöndes Nikoletta

SZEPESI-CSÖNDES NIKOLETTA

Dietetikus

Agrármérnöki diplomámat 2002-ben szereztem a Szent István Egyetemen, ahol kertészetre és gyógynövény-termesztésre szakosodtam. Néhány éven át mezőgazdasági területen dolgoztam, de egyre inkább érdekelt az egészséges táplálkozás – különösen annak gyakorlati megvalósítása. 2017-ben szereztem meg a Semmelweis Egyetemen a dietetikus diplomám. Meggyőződésem, hogy a napjainkban járványszerűen terjedő krónikus betegségek megelőzése és gyógyítása átfogó, holisztikus szemléletet követel, melynek fontos része a táplálkozás. Véleményem szerint a legnagyobb jelentősége a prevenciós tevékenységnek van, ezért töltött el lelkesedéssel, hogy a „Menő Menza” Project keretében lehetőségem nyílt részt venni az általános iskolás gyerekek egészséges táplálkozásra nevelésében. Bár eddigi munkám során a megelőzésre helyeztem a fő hangsúlyt, ugyanakkor azt is világosan látom, hogy a megfelelő táplálkozás hathatós segítséget nyújt a legtöbb civilizációs betegség kezelésében is. A betegség-specifikus táplálkozás számottevően javíthatja a betegek állapotát. Ez a hatás tovább fokozható, ha a szakemberek az étrendi instrukciók mellett a beteg életritmusát, ízlését és lehetőségeit figyelembe vevő gyakorlati tanácsokkal is támogatják a hozzájuk forduló pácienseket.

Remélem, ezen rovatban is sikerül egyértelmű szempontokat, használható ötleteket adni a kedves olvasók számára!

Ajánlott termékek

Csalánleveles teakeverék (Tisztító tea)
Cickafarkfüves teakeverék (Nők teája)
Szurokfű alkoholos kivonat
Fekete áfonyaleveles teakeverék (Epebarát cukortea)