Testkontroll és diéta gyógynövények segítségével

Testkontroll mintaétrend

Az új év beköszöntével sokan elgondolkozunk azon, mit lehetne másként, jobban vagy okosabban csinálni? Hol hibázunk? Mit hanyagoltunk el? Mit viszünk túlzásba? Fogadalmakat teszünk, amelyektől azt reméljük, változást hoznak életünkben. Januárban sokan tesznek ígéretet önmaguknak: az új évben megszabadulnak a felesleges kilóktól, mert mostantól egészségesen fognak élni.

Súlyos problémák

Az újévi fogadalmak között tehát szép számmal találunk a fogyókúrával, étrenddel kapcsolatos elhatározásokat. A túlsúly és az elhízás a II. világháború befejezése óta rohamosan terjed a nyugati társadalmak lakosai között. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2000-ben a „kövérséget” a világ legégetőbb 10 egészségügyi problémája közé sorolta.

Túlsúly vagy elhízás?

Laikusok gyakran egymás szinonimájaként használják a „túlsúly” és az „elhízás” fogalmát. A két fogalom azonban nem ugyanaz: az elhízás több plusz kilót jelent, mint a puszta túlsúly. A kategóriákat – erősen leegyszerűsítve – a testtömegindex (BMI: body mass index) alapján különböztethetjük meg. Egy adott személy BMI-jét úgy számolhatjuk ki, hogy az illető kilóban mért súlyát elosztjuk a méterben mért magasságának négyzetével. Ha ez az érték 25 fölötti, de még 30 alatt van, az illető túlsúlyos. Ha a BMI 30, vagy annál több, akkor elhízásról beszélünk. (Megjegyzés: A BMI nem minden esetben használható az elhízás mértékének megállapításához, használatának sok korlátja van, ezekre itt nem térünk ki.)

Miért fontos lefogyni?

Az optimális testsúly elérése és megtartása elsősorban nem esztétikai szempontból fontos. (Bár tény, hogy ha valaki jól érzi magát a bőrében, az pszichológiai szempontból mindenképpen előnyös.) A túlsúly és az elhízás számtalan betegség melegágya. Korunk egyik új népbetegsége, a 2-es típusú cukorbetegség is nagyrészt életmódbetegségnek tekinthető. De a plusz kilók hatására felborulnak a vérzsírértékeink (koleszterinszint, trigliceridszint stb.), nagyobb valószínűséggel kapunk szív- és érrendszeri betegségeket, infarktust, stroke-ot, májbetegségeket, köszvényt… Könnyen lesz magas a vérnyomásunk, kialakulhatnak légzési nehézségeink, nagyobb eséllyel léphetnek fel bizonyos daganatos megbetegedések. Sőt, egyes pszichés megbetegedések és a depresszió is összefügg az elhízással. Már ebből a kis betegséggyűjteményből is látható, hogy lefogyni érdemes!

A három muskétás

Sokan esnek abba tévedésbe, hogy a megfelelő diéta jelenti az egyedüli megoldást súlyproblémáikra. Az elhízás azonban komplex kezelést igényel, melynek 3 oszlopa közül egyiket sem lehet elhanyagolni, figyelmen kívül hagyni! Ez a 3 oszlop: kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás, pszichés támogatás. Mindhárom, együtt. Jelen cikkünkben ezek közül csak az étrendet vesszük górcső alá.

Még a víztől is hízok… Vagy nem?

Szögezzük le már a gondolatkör elején: a víztől nem lehet hízni. Hízni csak azoktól a plusz kalóriáktól lehet, amelyeket szervezetünk igényén fölül viszünk be a napi étkezés során. Ezért a fogyókúrás étrend energiában szegény, de nem drasztikusan. A cél az egyenletes és tartós fogyás elérése – ez kb. heti fél kiló mínuszt jelent. A mellékelt étrend 1200-1300 kcal-ra tervezett, ennél alacsonyabb energiabevitel nem indokolt még fogyókúra esetén sem, mert a drasztikusabb energiamegvonással csak szervezetünk anyagcsere-folyamatainak totális felborulását idéznénk elő.

Fontos, hogy ebben az energiaszegény diétában a szénhidrátok aránya a hagyományos étrendhez képest mérsékeltebb legyen, a fehérjebevitel viszont növekedjen. A szénhidrátok és zsírok esetében nemcsak a mennyiség, hanem a minőség is fontos. Szénhidrátokból a lassabban felszívódó, alacsonyabb glikémiás indexű alapanyagokat preferáljuk, mert ezek nem emelik meg olyan hirtelen a vércukorszintet. Zsírokból a telített, állati eredetű zsírsavakhoz képest a növényi eredetű zsírsavak nagyobb mértékű fogyasztása az előnyös. Fontos a megfelelő rostbevitel is, mivel az étrend magas rosttartalma segíti az éhségérzet mérséklését. A rostbevitel mellett figyeljünk a folyadékpótlásra is!

A fentiek gyakorlati megvalósításához a bevásárlás során az alapanyagokból válasszuk a sovány, light, alacsonyabb zsírtartalmú, illetve cukrozatlan termékeket (light sajtok, joghurtok, 1,5%-os tej, 12%-os tejföl stb.). Húsokból a zsírszegényebb állatok húsát (pl. csirke, pulyka, nyúl, hal, sertéscomb stb.) keressük. A húsok bőrét távolítsuk el. Tésztából a kevesebb tojást tartalmazókat tegyük a kosarunkba. Az étrend gerincét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás tegye ki, melyekből – az olajos magvak kivételével – naponta többször is fogyaszthatunk. Kerülendőek az aszalt gyümölcsök, a cukrot tartalmazó készítmények (pl. lekvárok, üdítőitalok stb.), a banán és a szőlő. Pékáruk közül a zsíros süteményfélék (pl. vajas tésztából készült sütemények, kakaós tekercs stb.) és a sajtos, tepertős, sokmagvas készítmények kerülendőek.

Az elkészítési módok közül kerüljük a bő zsírban sütést. Helyette főzzünk, vagy használjunk sütőzacskót. Ha mégis párolunk, ezt a megszokottnál kevesebb zsiradékkal tegyük.

Ami elromolhat…

Lássunk most néhány hibát, melyet a fogyókúrázók gyakran elkövetnek:

  • Alapanyagcsere-szükséglet alatti energiabevitel: ez a hiba a túlságosan drasztikus diétát követőkre igaz. Ha túl kevés energiát viszünk be, a szervezet az alapfunkciói fenntartásán is spórolni próbál: még a legegyszerűbb élettani funkciók is kevesebb energiával fognak működni. Ilyenkor áll be a „jojó-effektus”: ekkor már szinte igaz lesz az a paradoxon, hogy már a víztől is hízunk… Mindehhez azonban többször, egymást követően kell nagyon rossz diétát választanunk magunk számára.
  • Feladjuk az egészet… Ha túl drasztikus diétát választunk, ami magunk számára is betarthatatlan, azt nem fogjuk sokáig csinálni. Az általános tapasztalat az, hogy ha valakinek sikerül is leadni 1-2 kilót, egy éven belül visszahízza. Két dolgot vegyünk figyelembe: ne kicsinyeljük le a korábban már említett 3. oszlop erejét, és ne válasszunk az életmódunkhoz legkevésbé sem passzoló divatdiétát – mert két hónapnál tovább képtelenek leszünk tartani.
  • Farkaséhség: bár a szénhidrátbevitel csökkentése része a fogyókúrának, a drasztikus korlátozást kerülni kell. Egyrészt azért, mert éhesek maradunk, és soron kívül is enni fogunk. Másrészt, mert a szénhidrát adja a benzint szervezetünk üzemeltetéséhez. Ha az nincs, ismét csak az anyagcserénket borítjuk fel, ami nem lehet célja egyetlen diétának sem.

Testkontroll gyógynövények segítségével

Életmódváltás vagy diéta esetén a gyógynövények is segíthetnek a kitűzött célok elérésében. Először végezzünk egy 4 hetes tisztítókúrát a Csalánleveles teakeverékkel (Tisztító tea). Ehhez mindennap igyunk meg reggel, éhgyomorra egy csésze tisztító teát. A tisztítással növelhetjük a kúra hatékonyságát, ezért mindenképpen építsük be a diétánkba. Sokak tapasztalata, hogy gyorsítja az anyagcserét anélkül, hogy hasmenést okozna. A tisztítókúra után folytassuk Gyuri bácsi Mezei katángos teakeverékével (Karcsúsító tea), mely savcsökkentő hatásánál fogva mérsékli az étvágyat és lassítja a táplálékfelszívódást, ezáltal hatékonyan támogathatja a diétánkat. Az eredményhez azonban mindenképp szükséges a mértékletesség a táplálkozásban, mint ahogy a napi rendszeres mozgás is. A napi egy csésze tea felét lehetőleg reggel, éhgyomorra fogyasszuk el, a másik felét pedig kora délutánig kortyolgassuk el. Ezt a teakeveréket szükség esetén akár 12 héten keresztül is ihatjuk folyamatosan. Ezt követően azonban tartsunk 4 hét szünetet, ha a továbbiakban is fogyasztanánk a keverék teát a diétánk kiegészítéseként.
A Csalánleveles és a Mezei katángos teakeveréket a Testkontroll csomagban is elérhetővé tettük, kedvezményes áron. A csomaghoz tartozó 8 hetes kúra ingyenesen letölthető, vagy a Györgytea mobilalkalmazásban is nyomon követhető.

Ha a téma felkeltette érdeklődését, nézze meg étrendünket és a hozzá tartozó anyagkiszabást!

Összeállított étrendünket életmódváltás vagy diéta esetén ajánljuk!

  • ITT töltheti le az étrendet
  • ITT a nyersanyagkiszabást

.

Testkontroll csomag


Felhasznált irodalom:

  • Kohlné Papp Ildikó, Perczel-Forintos Dóra: Hogyan fogyjunk tudatosan?
  • Diétás ételkészítési gyakorlatok. Szerkesztő: Veresné Bálint Márta

Ajánlott termékek

Csalánleveles teakeverék (Tisztító tea)
Mezei katángos teakeverék (Karcsúsító tea)