Beszámoló a XI. Gyógynövénynapokról

A múlt hétvégén, július 8-9-én ismét felélénkült Bükkszentkereszt: a bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi által megálmodott Gyógynövénynapokra több ezer érdeklődő érkezett a tiszta levegőjű, madárcsicsergéstől hangos, kis hegyi faluba.

A fesztivált az elmúlt 11 év alatt megismerték és megkedvelték a természetszerető emberek, így rengeteg visszajáró vendégünk is ellátogatott Bükkszentkeresztre: Kertész Zsuzsa, a Gyógynövénynapok energikus, csupaszív háziasszonya viccelődött is azzal, hogy a törzsvendégeknek már alig tud újat mondani, annyira ismerik ezt a rendezvényt. Az ország minden részéről érkeztek érdeklődők, sőt, a határon túlról is, volt olyan házaspár, aki hajnali háromkor indult Érsekújvárról, hogy megnézze Gyuri bácsi fesztiválját – nem beszélve arról, hogy Gyuri bácsi lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa Svájcból, unokája, Zsófi, és közel egyéves dédunokája, Maja Lengyelországból érkezett a Gyógynövénynapokra.

XI. Bükkszentkereszti Gyógynövénynap

Az előadások idén a „Természet, ahol otthon vagyunk” mottót járták körül különféle nézőpontokból. Gyuri bácsi és lánya nyitóelőadásában arról győzte meg a hallgatóságot, hogy ha erősítjük a kapcsolatunkat a természettel, az rendkívül jó hatással van a testi-lelki harmóniánkra.

Szabó GyörgySzabó György, a bükki füvesember

Gyuri bácsi előadásában saját gyerekkorába vitte vissza a hallgatóságot, amikor mindig kint barangoltak, játszótérnek használták az erdőt-mezőt.

Gyuri bácsi előadásában saját gyerekkorába vitte vissza a hallgatóságot, amikor mindig kint barangoltak, játszótérnek használták az erdőt-mezőt. Ő azóta is a természetben érzi magát otthon: „Belső nyugalmam innen ered, a természetből”. Gyerekkorában a csalánfőzelék, a gyermekláncfű-saláta megszokott ételnek számított, és a falusi emberek még tudtak olvasni a természet jeleiből. Műtrágya helyett istállótrágya tette termékennyé a földet, így a táplálék jóval kevesebb vegyi anyaggal volt szennyezve, mint mostanában. Manapság az ételekből, kozmetikumokból, tisztítószerekből lerakodó méreganyagok, vegyszermaradványok nagyon megterhelik a májunkat, vesénket, így Gyuri bácsi meggyőződése, hogy a gyógynövényekkel végzett tudatos, rendszeres méregtelenítés a betegségmegelőzés egyik legfontosabb része.

Lopes-Szabó ZsuzsaLopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta, gyógynövényszakértő

Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta tágabb kontextusba helyezte a kérdést: beszélt a globális felmelegedésről, a légszennyezettségről, a világméretű szegénységről, mindarról, ami jelenleg körülvesz minket.

Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta tágabb kontextusba helyezte a kérdést: beszélt a globális felmelegedésről, a légszennyezettségről, a világméretű szegénységről, mindarról, ami jelenleg körülvesz minket. Az, hogy eltávolodtunk a természettől, sajnos jelenleg a végletekig leromlott testi-lelki állapotunkon is meglátszik. Ami viszont jó hír, hogy a természet közelsége azonnali gyógyító hatással van az emberi szervezetre: nemzetközi kutatásokból tudható, hogyha például Alzheimer-kóros betegek veteményeskerttel foglalatoskodhatnak, vagy akár csak egy parkra nyíló ablakú szobában lábadoznak, máris 40%-kal kevesebb nyugtatóra van szükségük. Az előadó arra biztatta hallgatóságát, hogy a saját életünkben is megvalósíthatjuk mindezt: kiránduljunk sokat, kertészkedjünk, járjunk mezítláb a fűben, érezzük, hogy részei vagyunk a természetnek!

Soltész ErzsébetSoltész Erzsébet dietetikus

Soltész Erzsébet dietetikus, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány munkatársa, a Diabess.hu oldal külsős szakírója elmesélte, hogy maga is érintett a cukorbetegséggel kapcsolatban.

Soltész Erzsébet dietetikus, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány munkatársa, a Diabess.hu oldal külsős szakírója elmesélte, hogy maga is érintett a cukorbetegséggel kapcsolatban. Bár eredeti szakmája közgazdász, később elvégezte a SOTE-n a dietetikus szakot, hogy válaszokat kapjon a cukorbetegséggel kapcsolatos kérdéseire. Felhívta a figyelmet rá, hogy a kettes típusú cukorbetegség ma már rég nem az idősödő emberek betegsége, sajnos egyre több kamaszt, sőt gyereket is érint. Kiemelte a szűrés fontosságát, mivel a cukorbetegség nem okoz tüneteket, a diagnózisig átlagosan 8(!) év telik el – 8 olyan év, ami alatt az érintett állapota fokozatosan romlik, és akár már szövődmények is keletkezhetnek. A táplálkozásra is kitért: felhívta a figyelmet a divatdiéták veszélyeire, főként az elválasztó diéta kockázataira. Viszont pozitívumként említette, hogy korábban elfelejtett, egészséges alapanyagok – mint a köles, a hajdina, a csicsóka vagy a vörös lencse – mostanában kezdenek ismét népszerűvé válni.

Nagy Réka (Ökoanyu) Nagy Réka (Ökoanyu) blogger, író

Nagy Réka, akit sokan az Ökoanyu blog gazdájaként ismernek, a natúr kozmetikumok mellett érvelt előadásban.

Nagy Réka, akit sokan az Ökoanyu blog gazdájaként ismernek, a natúr kozmetikumok mellett érvelt előadásában. Szervezetünk sajnos felhalmozza a táplálékból, kozmetikumokból, légszennyeződésből visszamaradt méreganyagokat, ezért érdemes megfontolni, hogy egyáltalán szükségünk van-e számtalanféle testápolóra, szemfesték lemosóra, hajbalzsamra, izzadásgátló dezodorra, főleg, hogy ezek tele vannak parabénekkel, alumíniummal, mesterséges illatosítókkal. A hallgatóság figyelmébe ajánlott egy nagyon érdekes kísérletet, az ún. illatböjtöt, ami annyit jelent, hogy próbáljunk meg teljesen elszakadni a mesterséges illatanyagoktól, mert ezáltal rengeteg vegyszert kerülünk el, és ráadásul még a szaglásunkat is visszaszerezzük.

Szendi Gábor Szendi Gábor pszichológus, író

Szendi Gábor, a paleo táplálkozás nagykövete ez alkalommal a civilizációs betegségek és a jelenkori táplálkozási szokások összefüggéseiről beszélt.

Szendi Gábor, a paleo táplálkozás nagykövete ez alkalommal a civilizációs betegségek és a jelenkori táplálkozási szokások összefüggéseiről beszélt. Meggyőződése szerint az életmódunk, a táplálkozási szokásaink rontják az életkilátásainkat. Meglepő adatokat sorolt fel: például, hogy a halálozás leggyakoribb életkora a természeti népeknél 75-78 év, míg Magyarországon 82 év. Vajon miért nem nagyobb a különbség? Az ún. civilizációs vívmányok miért nem hosszabbítják meg látványosan az életkort? Sőt, ennél is furcsább, hogy a civilizációs betegségek, az allergia vagy egyes autoimmun betegségek – mint a szklerózis multiplex vagy az egyes típusú cukorbetegség – fel sem bukkantak a természeti népeknél, míg nálunk nagyon gyakran fordulnak elő.

Dr. Gillich IstvánDr. Gillich István természetgyógyász

Dr. Gillich István természetgyógyász, apiterápiás (méhekkel foglalkozó) szakember a fesztiválozókat szintén azzal szembesítette, hogy mindenki sokkal tovább élhetne, ha az életmódjára odafigyelne.

Dr. Gillich István természetgyógyász, apiterápiás (méhekkel foglalkozó) szakember a fesztiválozókat szintén azzal szembesítette, hogy mindenki sokkal tovább élhetne, ha az életmódjára odafigyelne. Állítása szerint a modern ember nem tud harmóniában, tisztességesen megöregedni: egyrészt időskori betegségek kínozzák, másrészt a várható élettartam sokkal alacsonyabb, mint amennyi lehetne. Már a 40 éves emberek felének van valamilyen krónikus betegsége. A fő okok az életmódunkban keresendők, a nem megfelelő táplálkozás, a vegyi anyagok felhalmozódása a szervezetben, a környezetszennyezés mind hozzájárul az élet megrövidüléséhez.

Kump EdinaKump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő

Kump Edina környezetkutató a természetes tisztítószerek világába vezette be a hallgatóságot.

Kump Edina környezetkutató a természetes tisztítószerek világába vezette be a hallgatóságot. Arról győzte meg a közönséget, hogy bármilyen szennyeződés eltávolítható olyan saját készítésű tisztítószerekkel, melyek a legegyszerűbb anyagokból – pl. mosószóda, citromlé, ecet, szódabikarbóna – készültek. Mindezek beszerzése csupán pár száz forintos beruházást jelent, szó sincs tehát arról, hogy ha lemondunk a vegyszerekről, az egyet jelent egy drágább háztartással, sőt, éppen az ellenkezője igaz.

Dr. Gelléri JuliannaDr. Gelléri Julianna interdiszciplináris gyógyító

Dr. Gelléri Julianna interdiszciplináris gyógyító a különféle allergiák – pl. pollenallergia, ételallergiák, napallergia – hátterében álló lelki okokról osztott meg meglepő összefüggéseket a közönséggel.

Dr. Gelléri Julianna interdiszciplináris gyógyító a különféle allergiák – pl. pollenallergia, ételallergiák, napallergia – hátterében álló lelki okokról osztott meg meglepő összefüggéseket a közönséggel. Véleménye szerint a gyerekek gyakran tudattalanul magukra veszik a szülők problémáit, így az egyes allergiás tünetek hátterében olykor olyan tragédiák állhatnak, melyek idején lehet, hogy a gyermek még egészen kicsi volt, sőt, az is előfordulhat, hogy még csak magzatként létezett. De ezt a jelenséget nem csak allergiás megbetegedéseknél, hanem más furcsa tüneteknél, pl. hirtelen jelentkező tanulási problémáknál is megtalálta a háttérben.

Árvai NóraÁrvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó

Árvai Nóra pszichológus, perinatális tanácsadó a leggyakrabban előforduló női betegségekről tartott előadást, melyek közös jellemzője az, hogy az érintett nagyon lassan jut el a diagnózisig.

Árvai Nóra pszichológus, perinatális tanácsadó a leggyakrabban előforduló női betegségekről tartott előadást, melyek közös jellemzője az, hogy az érintett nagyon lassan jut el a diagnózisig. Beszélt az endometriózisról, a PCOS-ről, a különféle termékenységi zavarokról. Kitért az inzulinrezisztenciára is, ami azoknál, akik 5 éven belül nem változtatnak életmódjukon, szinte biztos, hogy kettes típusú cukorbetegséghez vezet, és sokaknál krónikus fáradékonyságot és migrénes fejfájást is előidéz. Elmondta, hogy a különféle meddőségi problémák esetén a párokra inszemináció vagy lombik program vár, mely önmagában is komoly stresszfaktor – drága, folyamatos munkahelyi hiányzásokkal jár, elveszi a szexuális élet spontaneitását – pedig a krónikus stressz akár 80%-kal csökkentheti a sikeres terhesség esélyét. Ennek az az oka, hogy a nők csak akkor tudnak teherbe esni, ha biztonságban érzik magukat, a stressz egész egyszerűen evolúciós gátként hathat.

Schäffer ErzsébetSchäffer Erzsébet, a Nők Lapja munkatársa, Príma Primissima díjas újságíró, író

Schäffer Erzsébet Príma Primissima díjas író, újságíró megnevettette és meghatotta a közönséget temesvári nagymamájáról szóló történeteivel.

Schäffer Erzsébet Príma Primissima díjas író, újságíró megnevettette és meghatotta a közönséget temesvári nagymamájáról szóló történeteivel. Nagymamája „szabálytalan” nagymama volt, aki megtanította unokájának, hogy az élethez kell egy kis merészség, és nem szabad ítélkezni, befeszülni apróságokon, legfontosabb a derű, az élet szeretete. Megosztotta a közönséggel, hogyan lehet szinte bármilyen konfliktust feloldani humorral, kedvességgel vagy a meglepetés erejével, és azt is, hogyan születnek szabálytalan csodák, ha az ember bele mer menni fura, szokatlan helyzetekbe.

Az előadásokon túl más programok is várták a fesztiválozókat: a helyi általános iskola tornatermében az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának gyógynövényfelismerés-játéka vonzotta a legtöbb érdeklődőt, hiszen az ügyes válaszadókat nem engedték el ajándék nélkül: közel 500 helyes megfejtő akadt két nap alatt.

Ezen a helyszínen különben az alternatív gyógyászat képviselőit is lehetett faggatni különféle testi-lelki problémák megoldásáról, a galérián pedig Zsámbókné Zana Mária jóga- és Aviva óráira lehetett becsatlakozni. A Diabess sátornál Soltész Erzsébet dietetikus egyéni táplálkozási tanácsaiért is hosszú sorokban várakoztak az érdeklődők, és az ingyenes állapotfelmérést végző egészségügyi szűrőkamionban is telt ház volt. A Gyógynövényház kertjében egész nap teakóstolás és tanácsadás zajlott.

Gyógynövénykert

Gyuri bácsi legendás gyógynövénykertjére is sokan voltak kíváncsiak, a kiadós séta nem riasztotta el a csoportokat: az idősebbek éppúgy lelkesen kaptattak fel az emelkedőkön, mint a fiatalabbak. Lakatos Márk, Mezőfi Attila és Méhész Ádám túravezetők a színpompás gyógynövénykert minden illusztris tagját bemutatták az érdeklődőknek, akik szorgosan jegyzeteltek, hogy melyik növény milyen egészségügyi probléma gyógyulásához járulhat hozzá.

A kisgyerekes családok a Gyerekszigeten piknikeztek, ahol körhintázással, csigaversennyel, gyógynövényes kézműves foglalkozásokkal várták a gyerekeket a szervezők. A Gyerekszigeten idén egy új, különleges interaktív kiállítás is bemutatkozott, mely elsősorban az ifjonc természetbúvárok érdeklődésére tartott számot: a gyerekek trópusi rovarokat és pillangókat, robotszörnyecskékre emlékeztető óriás sáskákat ismerhettek meg Az ízeltlábúak csodálatos világa c. kiállításon, és aki elég bátor volt, meg is sétáltathatta valamelyik kedvencét.

A főutcán az árusok asztalai szokás szerint kézműves sajtoktól, zamatos lekvároktól, ínycsiklandó mézektől roskadoztak, melyeket szerencsére meg is lehetett kóstolni: kevés finomabb meglepetés érheti egy fesztivál forgatagában az embert egy kanálka bodzás méznél vagy savanykás somlekvárnál – talán csak a helyi szlovák specialitás, a messziről illatozó, legendás juhtúrós tócsni rivalizálhatott ezekkel a finomságokkal.

Reméljük, a hétvégén gyűjtött élmények hosszú időre feltöltöttek mindenkit, a frissen szerzett gyógynövényes ismereteket pedig minél több vendégünk tudja majd használni a hétköznapokon is. Jövőre ismét találkozunk majd!

Tekintse meg galériánkat:

(Fotók: Koncz János)