Interjú az örökifjú Dr. Gillich István jógaoktató és természetgyógyásszal

Dr. Gillich István 79 évesen is fizikailag, szellemileg friss, jól érzi magát a bőrében. Heti öt jógaórát tart, a masszázstól a gyógynövényeken át szinte mindennel foglalkozik. A Viva Natura Televízió így ír róla: „A hétvégi gyógynövényismereti túrákon az erős hegyi kaptatók megviselik még a fiatal szervezeteket is, mégis Gillich István ér elsőnek a hegytetőre. István egységben él a természettel, tiszták a gondolatai, s példaképe mindazoknak, akik életcéljuknak a természetgyógyász hivatást választják.”


Mi tartja ennyire frissen, fitten Önt?

Őszintén szólva, a fiaim is szokták ezt mondani. Fontos, hogy az ember nem az öregek otthonába vonul be, hanem együtt vagy egymás közelében él a többi generációval – nálunk ez így van. Két fiam és öt lányunokám van. A velük való kapcsolat, az új élet öröme engem is mozgásban tart.„Én még diófát szeretnék ültetni” – az szokta ezt mondani, aki még sokáig itt akar maradni, mert a diófának csak 10 év múlva lesz termése. Én is így vagyok ezzel. Heti 5 jógaórát tartok, ami a testem mellett a szellememet is frissen tartja, hiszen a jóga rendszere egy szellemtudomány is. Még mindig zenélek  – például a kisunokáknak. A zene mindig is nagyon fontos volt nekem. És persze odafigyelek – belülre is figyelek. Folyton meg kell őrizni a lelki egyensúlyt.

Össze tudjuk szedni, hogy mi mindent tesz azért, hogy egészséges maradjon?

Foglalkozom bioenergetikával, apiterápiával (mézterápia) – sok-sok lépes mézet eszem például  –mikoterápiával (gombaterápia), jógázom, vegetáriánus vagyok, „dzsúzterápiát” tartok – mindennap iszom valamilyen frissen facsart-turmixolt levet. Például legutóbb tyúkhúrt tettem az alma és a többi gyümölcs közé.Nagyon sokat tanultam itthon is és külföldön is: itthon Dr. Oláh Andortól természetgyógyászatot, Indiában az ayurvédát. Ott nagyon mélyen belém rögzült, hogy mindenkinek személyre szabott gyógymódokat kell használnia. Figyelembe kell venni, ki hány éves, hány kiló, stb. A nyugati orvoslás eljárása, hogy mindenkinek felírja 3X2-t, nem jó.

Tudjuk, hogy jógát is oktat. Melyik típust?

30 éve tanítok jógát. Még az Etka anyóval kezdtem tanulni: én voltam az, aki 30 perc jóga alatt megszabadult a lumbágótól. Ezt a történetet aztán Etka anyó országszerte elmesélte, annyira örült neki. Én ayurvédikus, hatha jógára épülő irányzatot tanítok.

Ön közel 20 éve vegetáriánus. Milyen változást tapasztalt? Miért döntött így?

Több energiám van, mert a hús emésztése nagy feladat a szervezetnek. Emellett sok nyerset eszem és friss gyógynövényt, szintén nyersen. Ez is nagyon jót tesz.

Hogy került kapcsolatba Gyuri bácsiékkal? Hogy érezte magát Bükkszentkereszten?

Volt egy cukorbeteg klub Budapesten, annak idején oda hozta a Gyuri bácsi a Diabess-Györgyteát. Itt ismertük meg egymást. Aztán rövidesen elkezdtünk országszerte cukorbetegeknek előadásokat tartani. Én az élő ételekről és a helyes életmódról beszéltem.A Bükköt nagyon szeretem. Amikor pár éve a Gyógynövénynapokon ott jártam, ledöbbenten kérdeztem a Gyurit: hogy tudtál összeszedni ennyit embert ide a hegy tetejére? Csak a nagysátorban majdnem ezren voltunk. Azóta tudom, hogy a lánya nagyon sokat segít neki, és hogy komoly szervezői munka áll a rendezvény mögött.

Mi a legkedvesebb gyógynövénye?

Nekem mindegyik gyógynövény nagyon kedves, ezért nem igazán tudok választani. Ha nagyon muszáj, akkor az apróbojtorján. Rengeteg volt belőle a Mecsekben gyerekkoromban, repicseknek hívják arrafele – nagyon-nagyon szeretem. A dédnagymamám füves és bábaasszony volt, a nagyanyám, apám is a tőle örökölt tudást tanította meg nekünk. Én már 5-6 évesen gombákat, gyógynövényeket szedtem. 26 éve tartom az úgynevezett galagonya túrákat a budai hegyekben, ahol az éppen megtalálható gyógynövényekről beszélek a résztvevőknek, és jógázunk is egy kicsit, kint a szabadban.”