XII. Gyógynövénynapok a bükki füvesember birodalmában

Ki gondolta volna annak idején, 2007-ben, hogy a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokból, egy meghitt hangulatú, kis bükki faluban tartott, pár száz fős rendezvényből lesz 12 év alatt az ország egyik legnagyobb gyógynövényfesztiválja? Gyuri bácsi, a bükki füvesember invitálására idén ismét több ezer vendég gyűlt össze Bükkszentkereszten július 7-8-án: ide látogattak a gyógynövények szerelmesei, a természetjárók, a környezettudatos, zöld gondolkodás hívei. Fiatal és középkorú párok, családok kisgyerekekkel és nyugdíjascsoportok, visszajáró vendégek és újoncok, összeszokott baráti társaságok az egész országból és az országhatárokon túlról.

A Gyógynövénynapok megszokott színterei tavaly már kicsit szűknek bizonyultak, így az idei rendezvényen új helyszínek is debütáltak, más, korábbi helyszínek pedig új funkcióban tűntek fel újra. A szakmai előadások a Nagysátorban és az általános iskola tágas tornatermében zajlottak, egymással párhuzamosan. A Nagysátor háziasszonya hagyományosan ismét Kertész Zsuzsa, a tornateremé Lehoczki Éva volt.  A népszerű gyógynövény-felismerés játék külön sátrat kapott az iskola udvarán: a vendégek örömmel nézegették, szagolgatták az ismerős és még ismeretlen gyógynövényeket. A legügyesebbek idén sem mentek el ajándék nélkül, ezen a fesztiválon is több mint 500 ajándék tea talált gazdára. Rengetegen vettek részt túráinkon és gyógynövénykert látogatásainkon is: túravezetőink – Lakatos Márk, Mezőfi Attila és Méhész Ádám – segítettek, hogy a látogatók elméleti gyógynövényes ismeretei gyakorlati élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodjanak, sőt, a túrázók Bükkszentkereszt múltjáról is sokat tanulhattak.

Szabó Gyuri bácsi előadása

A helyi általános iskola aulájában Zsámbókné Zana Mária várta Aviva tornára és jógára azokat, akiknek volt kedvük kicsit megmozgatni magukat két előadás között. Az iskola előtti asztaloknál társasjátékozni is lehetett, bárki bekapcsolódhatott. A Gyereksziget a megszokott, ligetes helyen, a Borostyán Étterem kertjében várta a családokat körhintával, népi játékokkal, arcfestéssel, kézműves foglalkozásokkal. Nem csoda, hogy ezen a helyszínen sok kislány futkározott pillangósra, kalózlányosra vagy épp sárkányosra festett arccal, saját készítésű, színpompás papírkoszorúval a fején. A gyógynövényes teafilter-készítés és a kavicsfestés is népszerű volt: első nap egy ládányi kavicsot festettek tele a gyerekek. Idén a Magyar Madártani Egyesület Bükki Csoportjának munkatársai is csatlakoztak, akik a játékos ismeretterjesztést tűzték ki célul: sátrukban a gyerekek kipróbálhatták például, hány madarat ismernek fel fotóról, és mennyit egy-egy tolla alapján, és az év madaráról, a vándorsólyomról is sok érdekességet tudhattak meg.

A szűrőkamion a megszokott helyére, a Nagysátor alatti területre parkolt be. Aki időben érkezett, teljes körű ingyenes szűrésen vehetett részt: mindkét nap teltház volt, nagyságrendileg több száz látogató kapott pontos képet aktuális egészségi állapotáról. A Közösségi Ház idén az alternatív egészségügyi tanácsadókat fogadta be: itt lehetett bejelentkezni például Shiatsu masszázsra, íriszdiagnosztikára vagy BEMER terápiára. A helyi termelők és piacozók a falu főutcáján kínálták portékáikat: a látogatók kedvükre válogathattak a vásári forgatagban olyan finomságok közül, mint pl. a madárberkenye lekvár vagy a mentás méz, de ügyes kezű ötvösök, fazekasok és fafaragók munkáival is lehetett találkozni.

A Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokat sokan azért szeretik, mert naprakész tudáshoz jutnak ebben az eldugott kis bükki faluban, mely leginkább egy háborítatlan időkapszulához hasonlít. Az előadásokat idén az „Egészségtudatos fiatalok és fiatalos idősek” mottó köré szerveztük. Igyekeztünk olyan témákat találni, melyek iránt ma egyre nagyobb az érdeklődés (pl. fiatalos idősek, egészséges életmód, ételallergiák, divatdiéták, intim egészség, hulladékmentes háztartás). A fesztivált Bükkszentkereszt polgármestere, Jámbor Flórián nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy Gyuri bácsi, most, hogy betöltötte a 90-et, hiába diktálna magának lassabb tempót, egyszerűen nem tud leállni, annyira hajtja a lendület. Méltatta azt is, hogy a bükki füvesember – aki egyébként a falu díszpolgára – mennyit tett a településért: egyrészt rengeteg munkahelyet teremtett, másrészt támogatta már az óvodát, az iskolát, az önkormányzatot is.

Szabó György, a bükki füvesember

A fesztivál nyitó és záró előadását Gyuri bácsi tartotta, aki a hosszú, egészséges élet titkaira kereste a választ.

Szembesítette a hallgatóságot azzal, mennyivel alacsonyabb a várható élettartam Magyarországon, mint nyugaton vagy akár keleten, pl. a japánoknál. A tipikus, önmagunk ellen elkövetett „bűnöket” is felsorolta: az egészségtelen táplálkozási szokásokat, a mértéktelen cukorfogyasztást, a mozgáshiányt, majd rátért arra, hogy mik azok a bárki életébe könnyen beiktatható szokások, melyek segítenek egészséges, aktív életet élni. Ilyen a tudatos C-vitamin- és vasbevitel, az elegendő vízivás, a rendszeres gyógynövényes tisztítókúra, a dohányzás elhagyása, és az, hogy napi 10 percet feltétlenül izzadjunk, engedjük, hogy a méreganyagok távozzanak a testünkből.

Lopes-Szabó ZsuzsaLopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta, gyógynövényszakértő

Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta szintén két előadást tartott: az egyikben a gyógynövények egészségmegőrző, öregedésgátló hatásáról, a másikban a megváltozott nagyszülői szerepekről beszélt.

Személyes hangú előadásában elmesélte, hogy friss nagyszülőként hogyan szembesült azzal, hogy az unokája, Maja mesekönyvében szereplő nagymamakép felett mennyire eljárt az idő. Hiszen a kontyos, mamuszos „nagyanyó” és lógó bajszú, suszterkötényes „nagyapó” szerepéhez képest mostanában homlokegyenest mást képviselnek a mai nagyszülők: adnak magukra, interneteznek, facebookoznak, autót vezetnek, edzőterembe járnak, rendszeresen külföldre utaznak, aktív életet élnek. Így aztán a hallgatóságot is nyitottságra, rugalmasságra, optimizmusra, a baráti-családi kapcsolatok ápolására és az új életcélok fontosságára biztatta.

Monspart SaroltaMonspart Sarolta tájfutó világbajnok, mesteredző, Idősek Tanácsa tag

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok a rendszeres mozgás fiatalító hatásáról osztotta meg tapasztalatait.

Lendületes, szellemes, szókimondó stílusban hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy rendszeresen mozogjunk – vagyis, hogy „fokhagymagerezd legyen a fenekünk helyén, ne löttyedt körte” – és hogy panaszkodás helyett sokat mosolyogjunk, beszélgessünk, ismerkedjünk. Véleménye szerint felnőtteknek a heti 3×1 óra mozgás nélkülözhetetlen – gyerekeknél ez magasabb, napi 1 óra, időseknél pedig napi fél óra (leginkább gyaloglás). Meggyőződése, hogy sport közben politizálni tabu: ha mégsem megy, „a baloldaliak kezdjék bal lábbal, a jobb oldaliak jobbal a sétát”. Kitért a szabadban való mozgás szépségeire és veszélyeire egyaránt (elmesélve saját személyes példáját is kullancsfertőzéséről). Mellékesen pedig adott egy tippet, hogyan lehet flörtölni a szigetkör közben, szembefutva a haladási iránnyal, a kiszemelt áldozat előtt véletlenszerűen hasra vágódva.

Balázs Zsóka

Balázs Zsóka

Böjte Csaba idén mégsem lehetett velünk, mert Kányádi Sándor temetésére hívta a szomorú kötelesség. Jobbkeze, Balázs Zsóka, a Szent István Otthon vezetője viszont eljött a fesztiválra.

Mesélt nekünk a csíksomlyói Szent István Otthonban élő gyerekek mindennapi életéről és a Kájoni Herbárium megszületéséről egyaránt. Ez egy olyan gyógynövénykert és teaház, amelynek munkájában az ott élő gyerekek is aktívan részt vesznek, gondozzák a növényeket, kapcsolatba kerülnek a látogatókkal. Szóba került az is, hogy megváltozott a vezetők véleménye arról, hogy a gyerekek egyike-másika külföldre megy: korábban mindenáron szerették volna otthon tartani őket, de kiderült, mennyivel hasznosabb, ha egy-egy tanuló külföldön tanul vagy dolgozik pár évig, világot lát, majd képzettebben, biztosabb egzisztenciával, új ötletekkel érkezik haza, Csíksomlyóra.

Huszka ÉvaHuszka Éva tanár, geronto-andragógus

Huszka Éva geronto-andragógus előadásában azt vizsgálta, hogyan hat a rendszeres játék a lelki-szellemi frissességre.

Hangsúlyozta, hogy az öregedés, a nyugdíj nagyon el tudja magányosítani az embert, hiszen a gyerekek felnőnek, elköltöznek, a munkatársi közösség megszűnik, a napi ritmus megbomlik, sokan depressziósak is lesznek. Ilyenkor újra kell építeni az életünket: érdemes rendszeres programokat kitalálni, többet társaságban lenni, valami újat tanulni, tartani a kapcsolatot a régi barátokkal, és új ismeretségeket kötni. Ő a társasjátékban találta meg azt a stresszoldó, felhőtlenül jó hangulatú, baráti körben zajló tevékenységet, ami visszaadta az életkedvét és új hivatást is hozott magával. „Ha újrakezdhetném, sokkal többet játszanék. Korábban mindig fontosabb volt valami más…” – mondta ki ezt a sokunk számára fontos tanácsot.

Kovács KatalinKovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozónő

Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozónőt Lopes-Szabó Zsuzsa faggatta életfilozófiájáról: Mindig tedd azt, amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel!

A beszélgetés során kiderült, hogy a világ legeredményesebb női kajakosa elsősorban nem a tehetségben, hanem a kemény munkában hisz. Vendégünk beszélt legfontosabb edzőjéről, Fábiánné Rozsnyói Katalinról, akiben azt szerette, hogy nem tűrt kifogást edzéseken, és képes volt fanatizálni a tanítványait. Elmesélte azt a komplex helyzetet is, amikor egy fájdalmas kudarc nyitott számára új utakat. Nehéz volt feldolgoznia, hogy 2004-ben, az olimpiai válogatón Janics Natasa legyőzte őt egyéniben, így elvesztette a jogát, hogy egyéniben indulhasson az athéni olimpián. De egy hajóba ültették őket, és párosban 2004-ben és 2008-ban is elhozták az olimpiai aranyat. Megosztotta a hallgatósággal azt is, hogy elsődlegesen azért hálás, hogy megélhette a győzelem érzését, és mindenkit arra biztatott, hogy önsajnálat helyett maximális hittel tegyen a céljaiért.

Kautzky-Szemők AdriennKautzky-Szemők Adrienn, okleveles természetgyógyász, reflexológus

Kautzky-Szemők Adrienn természetgyógyász a szív- és érrendszeri betegségeket vizsgálta holisztikus megközelítéssel.
Megtudtuk tőle, hogy a vérnyomásunkat számos összetevő befolyásolhatja, mint az életkorunk, a testsúlyunk, az örökletes tényezők, a táplálkozási szokásaink, a fizikai aktivitás, a testhelyzetünk, sőt, akár az aktuális lelkiállapotunk is. Ez azt jelenti, hogy olykor akár 5-10 kg fogyás, vagy egy feszültebb élethelyzet rendeződése önmagában is normalizálhatja a vérnyomást. Az előadó arra biztatta a hallgatóságot, hogy a számos mellékhatással járó gyógyszeres kezelés alternatívájaként részesítsük előnyben a természetes módszereket – pl. több alvás, kevesebb stressz, több folyadékbevitel, fogyás, rendszeres testmozgás, kevesebb alkohol, Q10 és C-vitamin szedés, és napi egy héjában főtt krumpli (a káliumtartalma miatt).

Houweling ZsófiaHouweling Zsófia akupunktőr, természetgyógyász, táplálkozási szakértő

Houweling Zsófia akupunktőr, természetgyógyász egyrészt a hulladékmentes otthon praktikáiról, másrészt pedig a hosszú élet titkáról tartott előadást.

Idézett egy nagyon izgalmas kutatást, melyből kiderült, hogy az ún. „kék zónában” élőket (azokat, akik a legtovább élnek a világ 5 pontján) összeköti néhány közös jellemző. Közösségben élnek, társadalmuk tiszteli az időseket, 95%-ban növényi alapú táplálkozást folytatnak, aktívak, sokat mozognak, rendszeresen isznak vörösbort, van hitük és csoporttudatuk. A hosszú életet meghatározó különféle tényezők közül magasan vezet ugyanis az, hogy az adott ember integrálva van-e a környezetébe, azaz, ismeri-e névről a postást, szokott-e trécselni a szomszédokkal, járnak-e hozzá az unokái.

Soltész ErzsébetSoltész Erzsébet dietetikus

Soltész Erzsébet dietetikus azokhoz szólt, akiket a cukorbetegségen túl az ételérzékenység vagy az ételallergia is érint, esetleg divatból tértek át speciális étrendre.

Ezekben az esetekben a cukorbeteg étrendet még valamilyen megszorításokkal teli diétával kell egyeztetni, mely fontos ételeket, sőt teljes ételcsoportokat helyez tiltás alá. Sokan csak divatból követnek glutén- vagy laktózmentes étrendet, így sajnos a saját lehetőségeiket szűkítik be, bár a paleo elterjedése miatt ma azért már számos alternatív liszt kerül forgalomba (hajdinaliszt, csicseriborsóliszt, amarántliszt, quinoaliszt, kölesliszt, mandulaliszt, kókuszliszt). Kiderült, hogy a valódi ételallergia csak a lakosság 2%-át, az ételérzékenység 30%-át érinti: az első esetben az immunrendszer, a második esetben az emésztőrendszer reakciójáról van szó. A Foodtest viszont nem megoldás, ugyanis a nemzetközi szakirodalom szerint egy csepp vérből nem mutatható ki az ételérzékenység.

Baráth GeorginaBaráth Georgina, személyi edző, a Georganic Method edzésmódszer megalkotója

Baráth Georgina személyi edző azt járta körül, hogyan lehet egy edzésmódszer és egy életmód organikus.

Előadásában az arany középút ismerete, a mértékletesség, a túlzások, extremitások elkerülése állt a középpontban. Hangsúlyozta a helyi termelők által előállított, minőségi táplálék fontosságát, a fokozatosan felépített edzések hasznát (bemelegítéssel, nyújtással és rendszeres pihenőnapokkal), a vegyszermentes kozmetikumok használatának kérdését, a 6-8 óra alvás, a relaxáció és a jókedv jelentőségét. Biztatta a hallgatóságot, hogy már kis lépésekkel is tehetünk egészségünkért: ülő munkát végzők esetében a megfelelő munkaállomás kialakítása és az ücsörgést megszakító gyakorlatok egyaránt nagyon hasznosak.

Orbán ZoltánOrbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője arról beszélt, hogyan függ össze a madarak felelőtlen etetése sokkal komplexebb problémákkal.
Megtudtuk, hogy Magyarországról kb. 1 millió fecske hiányzik, és emellett a különféle rovarfajok is pusztulnak, csak ezzel nem olyan látványosan szembesülünk. Hazánk növény- és állatvilága rendkívül gazdag, de nagyon felelőtlenül bánunk vele. A fecskefészkeket sok helyen közmunkásokkal veretik le, a szúnyogirtáshoz használt vegyszerek pusztítják nem csak a többi rovart (köztük a 200 féle beporzó fajt is), de minket és a vizeinket is, és ahelyett, hogy feltennénk egy szúnyoghálót, azzal ámítjuk magunkat, hogy ránk ezek a vegyszerek nem hatnak. És sajnos még akkor is rosszat teszünk tudatlanságból, ha jót akarunk: a kenyérrel etetett vízimadaraink fiókái nem tanulják meg sem az önellátást, sem a repülést, mert nem elég erősek hozzá, és nem fejlődik ki a szárnyuk sem rendesen a megfelelő tápanyagok hiánya miatt.

Kriston AndreaKriston Andrea pedagógus, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója

Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója a fiatalos idősek titkait osztotta meg a közönséggel.
„Láttak már menekülő férfit?” – vágott bele nyíltan Kriston Andrea a téma kellős közepébe, ezzel a képpel összegezve, hogy stresszes helyzetben a nemi szervek működése teljesen kikapcsol. Pont ezért 70%-ban érzelmi munka a Kriston intimtorna, mert a tréning folyamán fel kell deríteni azokat a szorongásokat, elfojtásokat, kudarcokat, stresszforrásokat, önértékelési problémákat, melyek az adott embert gátolják az örömteli szexuális élet megélésében. Megosztotta a közönséggel azt is, hogy nincs reménytelen helyzet, találkozott már olyan hölggyel, aki a 17. nőgyógyásza után kereste fel őt, és a tréning óta egészséges kisbabája született. Érdekes módon sokszor az önértékelés javulása a kulcs, annak megértése, hogy úgy vagyok jó, ahogy vagyok, ahogy ő fogalmazott: „egyetlen mezei kakukkfű sem akar kapor lenni”.

Cseh TamásCseh Tamás, cukorbeteg-életvezetési tanácsadó, vlogger

Cseh Tamás cukorbeteg-életvezetési tanácsadó ahhoz adott hasznos útmutatást, hogyan ismerjék ki magukat a cukorbetegek a divatdiéták kaotikus világában.
Tamás nem az az ember, akinél feltételezné bárki, hogy cukorbeteg, hiszen fiatal és rendkívül vékony, szálkás, edzett típus. Pedig ő maga is érintett, 30 évesen derült ki, hogy 1-es típusú cukorbeteg. Ahogy Lehoczki Éva bekonferálta, „egy hétköznapi hős”, aki saját betegsége kapcsán kezdett kutatásba, majd ismeretterjesztő tevékenységbe: blogja és videói cukorbetegek és IR-esek sokaságának segítenek. Előadásában – személyes sztorikkal tűzdelve – saját tapasztalatait összegezte a különféle diéták (160 g-os, paleo, Low Carb, vegán stb…) útvesztőiben.
Reméljük, szívmelengető élményekkel, új ismeretekkel és sok helyi vásárfiával megrakodva tértek haza! Jövőre ismét találkozunk!

 

Tekintse meg galériánkat:

(Fotók: Koncz János)