Gyógyteák és tanácsok cukorbetegeknek a Györgyteától

Mosolygós cukorbeteg lány Diabess-Györgyteát iszik

Az, hogy a cukorbetegségről hitelesen, szakértők bevonásával beszéljünk, legalább annyira fontos számunkra, mint hogy a népi gyógyászat tapasztalatait, Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember örökségét megőrizzük, továbbvigyük.

Ismerje meg, milyen teákat és tudnivalókat kínálunk a cukorbetegeknek!

A cukorbetegség ellen gyógynövényekkel

A népi gyógyászatban már évszázadok óta ismertek voltak olyan fűből, virágból, kéregből, gyökérből készült teakeverékek, amelyek jótékony hatást gyakorolnak a cukorbetegek testi-lelki állapotára.

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember javasasszony nagymamája receptjét fejlesztette tovább, amikor az 1990-es években megalkotta azt a tekeveréket, amelyet ma Diabess-Györgytea néven ismerünk. A nagymama azt is elmesélte, hogy a receptet egykor ő is a saját nagymamájától hallotta. Nem túlzás tehát, hogy a cukorteában évszázados tapasztalatok összegződnek.

Bár a diabétesz jeleit régóta ismerte az emberiség, a vércukorszintet szabályozó inzulint 1921-ben fedezték fel, az első vércukormérők az 1960-as években terjedtek el.

A cukorbetegség gyógynövényes kezelése tehát már jóval azelőtt ismert volt, mielőtt a diabétesz mibenlétéről akár csak az orvosok is többet tudtak volna. Sőt, még azelőtt, hogy a 2-es típusú, civilizációs betegségnek is nevezett cukorbetegség világszerte elterjedt volna.

„A nagyanyám annyit tudott, hogy a cukorbetegség kialakulása az emésztéssel összefügg” – mesélte egy könyvében Gyuri bácsi, megindokolva azt is, hogy miért kerültek olyan gyógynövények a receptúrába, amelyek az anyagcserét serkentik. „Kerülni a cukros ételt, kevesebb kenyeret enni” – a nagymamának a diétához is voltak megfontolandó tanácsai.

Minimalizálni az egyszerű szénhidrátok fogyasztását, hogy a vércukor ne ingadozzon: a cukorbetegség étrendi kezelése ma is ezen az odafigyelésen alapul. Az életmód szerepe kiemelt, hiszen a diabétesz véglegesen nem gyógyítható, de a jól beállított diétával, rendszeres mozgással, szükség esetén gyógyszerrel vagy inzulinnal karbantartható.

Ebben az életmódban meg lehet a maga szerepe a gyógyteának is.

A gyógynövények és a cukorbetegség

A cukorbetegség szövődményei és melléktünetei közé tartozik többek között a testsúly növekedése, a végtagzsibbadás, a magas vérnyomás és a keringési problémák.

A népgyógyászatban régóta használt gyógynövények a cukorbetegség megelőzésében és a kiegészítő kezelésében játszhatnak szerepet. Enyhíthetik a kellemetlen tüneteket és segíthetnek megelőzni a szövődmények kialakulásának kockázatát.

Az orvosi segítség, a tanácsadás, a rendszeres kontroll azonban nem nélkülözhető, a cukorbetegség kezelése mindenképp a kezelőorvos feladata.

Mit mondanak szakíróink a diétáról, a sportról vagy a vércukormérésről?
A cukorbetegségről szóló cikkeink gyűjteményét ide kattintva találja.

Diabess-Györgytea gyermekláncfűvel

A Diabess-Györgytea

A „cukorteának” is nevezett, különféle hazai gyógynövényekből álló keveréket Szabó Gyuri bácsi az 1990-es évek végén állította össze. Csakhamar több ezren kipróbálták, ismertsége szárnyra kapott, ma már magyar és nemzetközi szabadalmi védettséget is élvez.

A Diabess-Györgyteát öt közismert hazai gyógynövény alkotja, ezek a gyermekláncfű és a mezei katáng gyökere, a csalánlevél, az orbáncfű és a fekete áfonyalevél.

A gyermekláncfű és a katángkóró az inulint tartalmazó gyökér révén a szénhidrát-felszívódást lassítja. A csalánlevél, az áfonyalevél és az orbáncfű a népi gyógyászat tapasztalatai alapján vértisztító hatású, az anyagcserét serkentő gyógynövények.

Magyarországon igen gyakori, hétköznapinak számító növényekről van szó, melyek értékét a népi hagyományokon alapuló használat is igazolja.

A Diabess-Györgytea nem csodaszer, de csökkentheti a vércukorszintet, visszafoghatja az éhségérzetet, elősegítheti a testsúlycsökkentést, a stresszcsökkenést.

Napi egy csészével korlátlan ideig iható, ráadásul nem terheli szintetikusan előállított hatóanyagokkal a szervezetet. Mellékhatása sem ismert – igaz, nem való mindenkinek. Epekő megléte, valamint kumarintartalmú vérhígító szedése esetén ellenjavallt. A kezelőorvossal való konzultáció nélkül kismamák és gyerekek sem fogyaszthatják.

Kezdetben Gyuri bácsi maga gyűjtötte, szárította és csomagolta azokat a gyógynövényeket, amelyekből a gyógyteák készültek. Korábban elképzelhetetlennek tűnt még számunkra is, hogy egy olyan tea, mint a Diabess-Györgytea ne csak szálas, de filteres, praktikus formában is elérhető legyen. Pedig így van, ma már filteres cukortea is kapható.

A mai Györgyteák a 2022-ben átadott, ultramodern üzemünkben készülnek. A Diabess-Györgytea a kifinomult gyártási eljárásnak köszönhetően filteres formában is ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza, mint a szálas. A különbség csupán annyi, hogy jóval könnyebb elkészíteni egy rohanós reggelen, a munkahelyen vagy utazáskor.

Olvasson még többet a Diabess-Györgytea történetéről!

Inzulinrezisztencia és gyógytea

Nem titok, hogy a Diabess-Györgytea fogyasztását elsősorban akkor ajánljuk, amikor a cukorbetegség még nem vált súlyossá, a vércukorszint alig magasabb az ideálisnál. Vagyis nem megvárva a szövődményeket, illetve 2-es típusú cukorbetegség esetén az inzulinos kezelést.

Sokan a diabétesz első jeleinél válnak igazán egészségtudatossá, és döntenek az életmódváltás mellett. Ennek a változásnak a részeként, kiegészítő kezelésként választják a gyógyteáinkat. A gyógyteakészítés és teázás szokása beépül a mindennapokba, hozzájárul az egészségesebb élethez.

Érdemes még elővigyázatosabbnak lenni, és már a cukorbetegség előszobájánál, az inzulinrezisztenciánál életmódváltásra (és ennek részeként a Diabess-Györgyteára) gondolni.

Ebben az állapotban az éhgyomri vércukorszint még nem emelkedett, de az inzulinszint igen, mert a sejtek inzulin iránti érzékenysége romlik. A kezeletlen inzulinrezisztencia különböző betegségekhez vezet, ilyen a nők esetében a PCOS, a policisztás ovárium szindróma, illetve maga a cukorbetegség.

További Györgyteák cukorbetegeknek

Epeköves cukorbetegeknek – fekete áfonyaleveles tea

Szabó Gyuri bácsi azokra is figyelt, akik cukorbetegként epekővel küzdenek, és nem fogyaszthatják a Diabess-Györgyteát. A két betegség egyszerre is előfordulhat, mivel az emelkedett vércukorszint és az elhízás közös rizikófaktor. A vércukorszint csökkentésére javasolt Fekete áfonyaleveles teakeverék (az epebarát cukortea) a feketeáfonya-levél mellett csalánlevelet, fekete-ribizlilevelet és erdei-szederlevelet tartalmaz. Azoknak is javasoljuk, akik vérhígító gyógyszereik miatt nem választhatják a cukorteát.

Férfi cukorbetegeknek – kisvirágú füzike teakeverék

A Kisvirágú füzikés teakeverék a férfiak teája, hiszen prosztataproblémák esetén, illetve potencianövelés céljából alkalmazható. De szívből ajánljuk azoknak is, akik mindemellett cukorbetegséggel (is) küzdenek.

Az érfalak védelméért – galagonyatea

A galagonya az érfalak, a szívizom és a koszorúér rugalmasságának megőrzésében jeleskedik, értágító, vérnyomáscsökkentő hatása révén támogathatja a szív munkáját. Az erek jó állapotának megőrzése rendkívül fontos a cukorbeteg számára, mivel a kór károsíthatja az érfalakat. Ha cukorbetegként kifejezetten az erek védelméhez keres szövetségest, a galagonyateát, a Galagonyás teakeveréket vagy a Galagonya alkoholos kivonatát javasoljuk.

Cukorbeteg lettem, mitévő tegyek?

  • A megfelelő táplálkozástól a cukorbetegek számára hasznos eszközökön át a jogi háttérig – ha frissen diagnosztizálták diabétesszel, az Alapvető kérdéseknek és válaszoknak bizonyára örülni fog. Már csak azért is, mert a gyűjteményt Soltész Erzsébet, dietetikus szakértő olvasóink leggyakoribb kérdéseiből állította össze.
  • A dietetikusunk közreműködésével készült Cukorbeteg kisokos betekintést ad a vércukormérés, a szénhidrátszámítás, a fogyás és a testmozgás alapjaiba.
  • A diabess.hu weboldalon szakértői tanácsokat, cikkeket, recepteket, igaz történeteket, a Diabess-Györgytea használatával kapcsolatos tippeket talál.
  • A magyar gyógynövények keverékéből, évszázados családi recept alapján készült Diabess-Györgyteát és a cukorbetegeknek javasolt többi teánkat keresse a Györgytea Webáruházban!

Ajánlott termékek

Diabess-Györgytea filteres teakeverék
Fekete áfonyaleveles teakeverék (Epebarát cukortea)
Galagonyás teakeverék (A vérnyomás barátja)
Galagonya alkoholos kivonat
Galagonya virágzó ágvég tea
Galagonyás filteres teakeverék
Kisvirágú füzikés teakeverék (Férfiak teája)
Kisvirágú füzike alkoholos kivonat