A cukorbetegek ehetnek kenyeret, de nem bármennyit. Elsősorban a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonát jelentős hányadban tartalmazó kenyér/pékáru javasolt. Egy étkezésbe jellemzően 1 normál vagy 2 kisebb szelet kenyér vagy 1 darab átlagos nagyságú pékáru fér bele. Érdemes néhányszor lemérni az adagot, majd kiszámítani a szénhidráttartalmat (ez 100 gramm kenyérfélére jellemzően 33-50 gramm közötti. Fehér kenyérnél kb. a mért tömeg fele a szénhidrát, teljes kiőrlésű kenyérnél ennél kb. 20%-kal kevesebb).

A cukorbeteg étrend célja a vércukorszint egészségeshez hasonló határok között tartása. A vércukorszintet legközvetlenebb módon az ételekben, italokban található szénhidrát emeli. Ezért az étrend előírja a napi összes, és az egyes étkezésekre fogyasztható szénhidrátmennyiséget. A kenyérfélék keményítőtartalma ebbe beszámítandó. A vércukoremelő hatást mérsékeli a teljes értékű gabona rosttartalma és a kenyér mellé fogyasztott zöldség.