Karácsonyi menü, nem csak cukorbetegeknek

Nincs nagyobb boldogság, mint a karácsonyt szeretteink körében ünnepelni. Szerencsések vagyunk, ha az egész család együtt tud énekelni a fa alatt és az ajándékozás után békésen az asztal köré ülhet. Minél nagyobb a család, annál nehezebb egy olyan karácsonyi menüt összeállítani, ami mindenkinek az ínyére lehet. Ha cukorbeteg is van a családban, akkor nehezebb a helyzet, hiszen még nagyobb odafigyeléssel kell összeállítani az ételsort.

Idén is összefogtunk a Tudomány Kiadóval, a Diabetes Magazin, a Diabetes.hu és a Receptsarok kiadójával, hogy egy olyan menüsort állítsunk össze Önöknek, melynek minden elemében van egy csipet karácsony. Természetesen nem csak a cukorbetegek, de az egész család apraja-nagyja megízlelheti az illatos karácsonyi gesztenyekrémlevest, a szemet gyönyörködtető grillezett harcsát mogyorós rizzsel és sóskamártással, és az egészséges almás-mákos süteményt.

Karácsonyi gesztenyekrémleves

diabess_karacsonyi-gesztenyekremleves1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 155 kcl
Fehérje: 7 g
Zsír: 5 g
Szénhidrát: 20 g

Hozzávalók (6 adag):
8 dl tej (1,5%-os)
25 dkg natúr gesztenyemassza
2 dkg cukormentes vaníliás pudingpor
4-5 ek. eritrit
1 rúd vanília
rumaroma
3 dkg mandula

7 dl tejet egy lábosban felforralunk. Míg forr, a maradék tejben simára keverjük a pudingport és az eritritet. Ha felforrt a tej, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pudingporos tejet, belemorzsoljuk a gesztenyemasszát, és még néhány percig főzzük. Az apróra vágott mandulát zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk. Ha szükséges, a levest botmixerrel átturmixoljuk. Mandulával meghintve, langyosan tálaljuk.

Grillezett harcsa, pirított mogyorós rizs, sóskamártás

grillezett-harcsa1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 738 kcl
Fehérje: 42 g
Zsír: 32 g
Szénhidrát: 69 g

Hozzávalók (10 adag):
1,8 kg afrikaiharcsa-filé (másfajta hal is megteszi)
80 dkg rizs
30 dkg sótlan mogyoró
50 dkg fagyasztott vagy friss sóska
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl olaj
só, édesítőszer

A mogyorót száraz serpenyőben megpörköljük. A rizst olajon átpirítjuk, felengedjük a térfogatának megfelelő mintegy kétszeres mennyiségű vízzel, és hagyományos módon megpároljuk, majd belekeverjük a pörkölt mogyorót. A hagymát, fokhagymát olajon lepirítjuk, hozzáadjuk a sóskát. Sózzuk, és édesítőszert adunk hozzá. Készre főzzük, és egy kevés vajjal vagy margarinnal összeturmixoljuk. A sűrűségét vízzel vagy tejszínnel lehet állítani. Tálaláskor lapostányérra helyezzük a rizst, mellé öntünk egy kevés sóskamártást, amire ráhelyezzük a megsütött halat. Citrommal díszítjük.

Almás-mákos kukoricasüti csicsókával

almas-makos-suti1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 187 kcl
Fehérje: 4 g
Zsír: 10 g
Szénhidrát: 22 g

Hozzávalók (15 szelet):
150 g nyírfacukor
150 g reszelt alma
150 g csicsóka
300 g kukoricaliszt
3 tojás
3 ek. olaj
1 citrom leve és héja
fél csomag sütőpor
3 ek. darált mák

Az egész tojásokat a nyírfacukorral habosra keverjük. Beletesszük az olajat, a mákot, a reszelt citromhéjat és a citromlevet. Hozzáreszeljük az almát és a megtisztított csicsókát, majd belekeverjük a lisztet és a sütőport. Egy tepsit kikenünk olajjal, kilisztezzük és belesimítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt felszeleteljük (15 szeletre), meghintjük porcukorral (nyírfacukorból) és egy kis darált mákkal. További izgalmas receptek közül válogathat a Tudomány Kiadó gondozásában megjelenő Diabetes Magazinban, a diabetes.hu oldalán, és a novemberben megjelent Receptsarok 4. kiadásában.

Békés, szeretetteljes ünnepeket kívánunk Önöknek!