Cukorbeteg a vendégem! Mivel kínálhatom?
A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-rendellenesség, szinte minden családban, baráti társaságban van érintett. Épp ezért életszerű és gyakori szituáció, hogy egy „nem cukorbeteg” házigazda lát vendégül egy diabéteszes családtagot vagy barátot. A gondos vendéglátóban joggal merül fel a kérdés: Mit ehet egy cukorbeteg? Külön kell neki főznöm? Nehogy valami olyannal kínáljam, ami rosszat tesz neki… Bár a meghívott vendég biztosan szívesen válaszol ezekre a kérdésekre, következzen itt is néhány gyakorlati tanács az általános alapelvek ismertetése után.
Cukorbetegek étrendje – az életmódkezelés része
Hogyan is kell egy cukorbetegnek táplálkoznia? A diabétesz életmódkezelése a szükséges gyógyszeres terápia mellett a sikeres betegségmenedzsment alapja. A fizikai állapothoz igazodó, rendszeres testmozgás, és mellette a kiegyensúlyozott, meghatározott szénhidrátmennyiséget tartalmazó étrend fogyasztása élethosszig tartó kihívás, és frissen diagnosztizált betegek számára szinte mindig kisebb-nagyobb életmódváltást tesz szükségessé.
Pedig szó sincs semmilyen speciális étrendről! A cukorbetegek diétája alapvetően megegyezik az egészségesek számára javasolt változatos, kiegyensúlyozott étrenddel – persze, kicsit több számolással, mennyiségi korláttal. Az energia- és makrotápanyag-tartalomra odafigyelve normál élelmiszerekből válogatunk, törekedve, hogy minél változatosabb, tápanyagokban gazdag fogásokat „hozzunk ki” a megengedett keretekből, úgy, hogy a vércukorszint a normálishoz közelítő tartományban maradjon.
Miket ehet a cukorbeteg?
Teljes kiőrlésű gabonából, magas rosttartalmú zöldségből-gyümölcsből, hüvelyesekből, alacsony zsírtartalmú tejtermékekből, értékes fehérjeforrásokból és növényi zsiradékokból javasolt az energiabevitel túlnyomó részét biztosítani, emellett elsősorban vízből érdemes fedezni a folyadékigényt.
Miket nem ehet a cukorbeteg?
A cukorbeteg étrendjében legfontosabb szabály, hogy kerülendő a cukor minden formája. Ezt mindenki tudja, de tegyük hozzá, hogy a kristálycukor, porcukor mellett az egészségesebbnek gondolt – ám a vércukrot ugyanúgy megemelő – nádcukor (barnacukor), méz, gyümölcscukor (fruktóz), juharszirup, kókuszvirágcukor sem ajánlott.
A cukor hozzáadása nélkül, finomliszttel készült pogácsa, sós rúd, palacsinta, fánk is ugyanúgy megemelheti a vércukorszintet, mint egy cukros édesség, azaz nem csak az számít, van-e valamiben cukor vagy nincs, hanem hogy milyen arányban van benne „gyorsan felszívódó” szénhidrátforrás.
Milyen ebédet készítsünk?
Vegyük végig, hogy az egyes fogásoknál milyen szempontokat érdemes figyelembe venni! A leírtak természetesen a cukorbetegek mellett minden egészségtudatos, vagy épp fogyókúrázó vendégre érvényesek.
Előétel, beszélgetést kísérő falatok: A krémekhez, mártogatósokhoz, pástétomokhoz ne fehér kenyérből, hanem teljes kiőrlésű pékáruból kínáljunk pirítóst, vagy adhatunk ropogós, magokkal dúsított extrudált kenyeret. Készítsünk ki a kenyér, grissini mellett zöldséghasábokat (répa, zellerszár, kápia paprika), ilyen formában még a gyerekek is szívesen fogyasztják. A sajtfélék és olajos magok közvetlenül nem emelik a vércukorszintet, magas energiatartalmukra viszont oda kell figyelnie a cukorbetegeknek (is). Kiváló előétel a mozzarellából, paradicsomból készített Caprese saláta, és szinte nulla a tojás, a húskészítmények és az olajbogyó szénhidráttartalma is. Kevéssé ajánlott a fehér lisztes sósrúd, pogácsa, ropi, chips.
Levesek: A zöldséges, húsos levesekből normál adagot fogyaszthat a cukorbeteg, odafigyelve a burgonya, répa, borsó és a levesbetétek mennyiségére. Krémlevesnek a magas szénhidráttartalmú burgonya, sütőtök, borsó kevéssé jó választás, helyette készítsünk külön sűrítés nélkül például cukkini- vagy brokkolikrémlevest. Levesgyöngy, crouton helyett kínálhatunk pirított mandulaforgácsot, reszelt sajtot hozzá. A gyümölcslevest, borlevest ne ilyenkor iktassuk be a menübe.
Főételek: A húsban, halban gyakorlatilag nincs szénhidrát, így a cukorbeteg vendég „számolás nélkül” ehet például natúr csirkemellfilét, egyben sült karajt, ropogós kacsacombot, marharostélyost vagy citromos natúr halfilét. Ha bármilyen „bunda” vagy lisztet, keményítőt is tartalmazó mártás kerül a húsra, akkor annak a szénhidráttartalmát már be kell számítania a cukorbetegnek, de leginkább a köretre kell odafigyelnie. Ha nincs alternatíva, fogyaszthat a „normál” köretekből is: négy-hat evőkanálnyi párolt rizs vagy fél adag burgonyapüré, esetleg kis adag bulgur, kuszkusz, köles belefér a főétkezésbe. Ha szeretnénk kedveskedni, a viszonylag magas glikémiás indexű mexikói zöldségköret helyett grillezett cukkinit, gombát, hagymát, paradicsomot, paprikát, bármilyen vegyes zöldsalátát, nyers zöldségeket tálaljunk. Rántott sajt, gomba vagy karfiol helyett húsmentes alternatívaként szóba jöhet a kenyér nélküli zöldségfasírt, grillezett mozzarella, gomolya – sok-sok salátával, zöldséges körettel. A töltött húsokkal, Stefánia vagdalttal, vagy bármilyen, kenyeret, lisztet, burgonyát tartalmazó „homogén” étellel az a baj, hogy nagyon nehéz megbecsülni az egy adagra eső szénhidráttartalmat. A tésztaételek, a pizza, a „fehér” buciba töltött hamburger egy normál adagja a cukorbeteg számára már túl sok, így ezeket hagyjuk ki a menüből.
Desszert: Ha van kedvünk kísérletezni, az interneten rengeteg cukor nélkül készült torta, sütemény receptjét találhatjuk meg, akár az egy adagra kiszámított szénhidráttartalmat is feljegyezhetjük vendégünk tájékoztatására. Ha nem készül házi sütemény, akkor hozzáadott cukor nélküli édességet kínáló cukrászdából is hozhatunk egy-egy szelet finomságot. A magas kakaótartalmú csokoládé, mandula, dió is megengedett a cukorbeteg étrendben, a kávéhoz pedig cukros tejpor, bolti habspray helyett vegyünk cukormentes tejszínt, és legyen otthon valamilyen édesítőszer.
Italok: Az ásványvíz, szóda, eritrittel vagy sztéviával készített házi limonádé mellett alkalmi jelleggel fogyaszthat a cukorbeteg is száraz bort, pezsgőt, proseccót. Egyáltalán nem javasoltak a cukros szénsavas üdítők, édes alkoholos italok, a sör – de a magas természetes cukortartalmú gyümölcslevek sem férnek bele a megengedett szénhidrátmennyiségbe.
Összefoglalva: diabéteszes és/vagy egészségtudatos vendégünknek bármit kínálhatunk a cukros, fehér lisztes ételek kivételével – bízzuk rá, hogy miből mennyit szed, ne kínálgassuk folyamatosan, mert általában a repeta már nem fér bele a megengedett szénhidrátkeretbe. A zöldséges fogások, a salátaköret pedig nem csak a cukorbetegek, hanem mindenki számára egészséges választást jelentenek.
Soltész Erzsébet dietetikus
A Györgytea külsős szakírója – maga is cukorbeteg érintettként – vállalati egészségfejlesztési programok, előadások, workshopok során igyekszik átadni a cukorbetegséggel, és a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos ismereteit. Jelenleg két magánegészségügyi intézetben várja egyéni dietetikai tanácsadásra a hozzá fordulókat.
Fő érdeklődési területe a kiegyensúlyozott táplálkozás és az emésztőrendszeri mikrobiom szerepe a krónikus betegségek megelőzésében. A rosttudatos táplálkozásról szóló, dietetikus szerzőtársával írt könyve 2020-ban jelent meg A rost jó! címmel. Rendszeresen kérik fel szakértőnek a cukorbetegséggel és a rosttudatos táplálkozással kapcsolatos cikkek, szakmai anyagok kapcsán.