Karácsony, kímélő üzemmódban – tippek nem csak cukorbetegeknek

Cukorbeteg karácsony – teljen úgy, hogy ne ártson!

Mi az egyik legjobb dolog az ünnepekben? Az év vége összekapcsolódik a családi körben elfogyasztott több fogásos ebédekkel-vacsorákkal, a jó meleg szobában nassolással kísért beszélgetéssel. A lelassulás, a szeretteinkkel töltött idő feltölti a lelket, ám a bőséges étkezések, az üdítők és alkoholos italok, no meg a változatos édességek pluszkilókként maradhatnak velünk az új évre. Ha a hideg, esős-havas időben inkább csak pihengetünk mozgás helyett, akkor a csökkenő energiafelhasználás tovább rontja a szénhidrát-anyagcserét és magasabb vércukrokat eredményezhet.
A cukorbetegeknek különösen nehezített pálya ez az időszak… Ezen próbálunk néhány gyakorlati tanáccsal segíteni.

Hogyan figyeljünk magunkra karácsonykor?

Az első, és talán legfontosabb tanács, hogy találjuk meg a középutat az előírt étrend precíz követése és a mértéktelen dőzsölés között: egy-egy bőségesebb étkezés vagy a fa alatt elmajszolt szaloncukor még beleférhet, de a hetekig tartó többszörös szénhidrát- és energiabevitel már veszélyes lehet a diabéteszes állapotára. Mérjünk rendszeresen vércukorszintet! A magasabb vércukorszint „nem tudása” nem teszi azt semmissé, sőt, ha tudjuk, épp hol jár a cukrunk, könnyebben tudunk korrigálni, és megelőzhetjük a veszélyes kilengéseket.

Vendégváró falatoktól a töltött káposztáig

Nézzük meg, milyen apró trükkökkel tehetjük a karácsonyi menüt kímélőbbé!
A finom pástétomok, majonézes saláták, szendvicskrémek, kaszinótojás alacsony szénhidráttartalma azt a képzetet kelti, hogy cukorbetegként is bőségesen szedhetünk ezekből a fogásokból. Pedig elég 15-25 dkg energiában gazdag előétel, és már az ebéd-vacsora előtt bevittünk egy főétkezésnyi kalóriát. Az elcsipegetett mennyiség figyelése mellett készíthetjük ezeket – főtt tojásból, mustárral, sovány tejföllel kikavart – hamis majonézzel, vagy kínálhatunk a klasszikusok mellé nyers/sült zöldséghasábokat joghurtos mártogatóval, könnyű salátával, diétás tojáskrémmel. Az apró falatokhoz a kenyér ilyenkor is legyen teljes kiőrlésű, rostban gazdag verzió – a jó minőségű kenyeret előre beszerezve, szeletelve fagyaszthatjuk, és pirítósként kínálhatjuk. A vendégváró pogácsát készítsük fehér liszt helyett teljes kiőrlésű zablisztből, túrós verzióban: ezzel akár lefelezhetjük a szénhidráttartalmat.

Aki teheti, egyen ilyenkor (is) sok halat! A halászlé igazi cukorbeteg-barát étel, ebből szedjünk bátran! A rántott hal panírozásánál is „csalhatunk”: a zabliszt, a teljes kiőrlésű morzsa csökkenti a fogás glikémiás indexét. Legyen változatos a köret is: próbáljuk ki a rizibizit barna rizsből, kóstoljuk meg a zelleres burgonyapürét, együnk vöröslencsét, hajdinát, kölest zöldségekkel elkészítve. Ehetünk a bundázott húsból, halból is, ha ilyenkor a keményítőben gazdag köret egy része helyett salátát, savanyúságot választunk kísérőnek.

Az édeskés, gyümölcsös vagy épp gesztenyés töltelékkel készült szárnyasoknál az édesítéshez cukor, méz helyett keressünk cukorhelyettesítőt, kenyér alapú töltelék esetén inkább a húsos részekből szedjünk a tányérunkra.

A töltött káposzta is lehet kímélő étel! Válasszunk a zsíros húsok helyett darált karajt vagy pulykacombot, cseréljük a rizst barna rizsre, a zsíros tejfölt soványra, tegyünk bele sok aprókáposztát a füstölt hús helyett – így kifejezetten energiaszegény, és egyben alacsony glikémiás indexű fogást kínálhatunk.

Édességek cukor nélkül

Az igazi kihívást a karácsonyi édességek jelentik. Szerencsére már készen is kapható xilittel vagy eritrittel, teljes kiőrlésű lisztből vagy épp maglisztből készült bejgli, zserbó. A szaloncukrok választéka is bővül, de itt mindig ellenőrizzük az összetételt: a maltittal készült cukormentes verzióból sem fogyaszthat napi 1-2 szemnél többet a cukorbeteg. A klasszikus mézeskalács maradjon inkább dísz: hiába természetes édesítőszer a méz, cukorbetegek számára kerülendő. Az otthoni sütésnél tegyünk próbát többféle cukorhelyettesítővel, jó választás lehet a xilit, vagy az eritrit és sztévia kombinációja. A kevert tésztákba csempésszünk egy kis zabkorpát, próbáljuk ki a természetesen édeskés zablisztet, használjunk főzőcsokoládé helyett magas kakaótartalmú étcsokoládét.

Alkoholfogyasztás cukorbetegen

Az ünnepi étkezések, évzáró rendezvények, szilveszteri bulik nem múlnak el italozás nélkül. Cukorbetegként sose válasszunk édes italokat, likőröket, kerüljük a magas cukortartalmú vermutot, gyógynövény alapú töményeket, ne igyunk sört. Ha nincs kizáró ok (gyógyszer, egyéb betegség), 1-2 dl száraz pezsgő vagy száraz bor étkezés mellé alkalmanként fogyasztható. Ünnepekkor megengedhető egy-két korty jó minőségű gyümölcspálinka is, de utána mindig mérjünk vércukrot: egyes gyógyszerek, illetve az inzulin mellett az alkohol okozhat veszélyes vércukorszint-esést.

Mit vigyünk ajándékba a cukorbetegnek?

Nehéz a dolgunk, ha cukorbetegnek szeretnénk valami ajándék finomsággal kedveskedni. A diabéteszesek által is fogyasztható bolti édességek logikus választásnak tűnnek, ám ezeknek általában a normál verziónál is magasabb az energiatartalma, szénhidráttartalmuk ugyanúgy beszámítandó. Jó ötlet lehet egy mandulából, dióból, törökmogyoróból összeállított magkeverék, amelyet akár egy csatos díszüvegben is átadhatunk. Merjünk szemléletet váltani: édesség és ital helyett vihetünk egy üveg prémium hidegen sajtolt növényi olajat: a dióolaj, tökmagolaj, olívaolaj mutatós és értékes ajándék, és salátára-pirítósra csepegtetve egészséges összetevője lehet az ünnepi fogásoknak.


Soltész Erzsébet

Soltész Erzsébet dietetikus

A Györgytea külsős szakírója – maga is cukorbeteg érintettként – vállalati egészségfejlesztési programok, előadások, workshopok során igyekszik átadni a cukorbetegséggel, és a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos ismereteit. Jelenleg két magánegészségügyi intézetben várja egyéni dietetikai tanácsadásra a hozzá fordulókat.

Fő érdeklődési területe a kiegyensúlyozott táplálkozás és az emésztőrendszeri mikrobiom szerepe a krónikus betegségek megelőzésében. A rosttudatos táplálkozásról szóló, dietetikus szerzőtársával írt könyve 2020-ban jelent meg A rost jó! címmel. Rendszeresen kérik fel szakértőnek a cukorbetegséggel és a rosttudatos táplálkozással kapcsolatos cikkek, szakmai anyagok kapcsán.