Adag
2
Energia
345 kcal
Szénhidrát
28 g
Fehérje
14 g
Zsír
20 g
Kard Éva receptje (Receptsarok 3.)
Hozzávalók
- 30 dkg gomba (pl. csiperke)
- 2 dl csirkealaplé
- 7 dkg zabpehely
- 3 dkg vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- snidling
- kakukkfű
- őrölt fehér bors
- szerecsendió
- só
Elkészítés
1
A petrezselyemzöldet, a snidlinget és a vajat késes aprítóval (vagy turmixgéppel) pépesítjük.
2
A zabpelyhet átszitáljuk, hogy az apró, törmelékes része ne kerüljön bele a kásába, így az nem lesz ragacsos.
3
Egy serpenyőben felmelegítjük a csirkealaplét, hozzáöntjük az átszitált zabpelyhet, és alaposan összekeverjük. Kevergetve pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
4
Végül hozzáadjuk a zöldfűszeres vajat, és óvatosan összekeverjük. Állandó keverés mellett még 1-2 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és tálalásig melegen tartjuk.
5
A gombát ízlés szerint felszeleteljük.
6
A frissen szedett kakukkfűről leszedjük a leveleket, felaprítjuk.
7
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval és a felaprított kakukkfűvel, majd elkezdjük párolni. Néha óvatosan megkeverve, összerázogatva addig pároljuk, míg a gomba teljesen zsírjára sül, és szép aranybarna színt kap. Amennyiben szükséges, párolás közben még utánaízesítünk.
8
Tálaláskor tányérra szedjük a zabkását, majd ráhelyezzük a pirított gombát.