Adag
4
Energia
216 kcal
Szénhidrát
16 g
Fehérje
4 g
Zsír
14 g
Lajosházi Péter receptje (Receptsarok 5.)
Hozzávalók
- 4 evőkanál vaj
- 1 kg paradicsom
- 1 db kis alma
- 1-2 db csípős zöldpaprika
- 1 db babérlevél
- 4-5 szem fekete vagy zöldbors
- 1 evőkanál vékony szeletekre vágott, friss gyömbérgyökér
- 2 kávéskanál őrölt koriander
- 5 dl víz
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 kávéskanál só
- 100 ml főzőtejszín
- 2 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél, petrezselyemzöld vagy kapor
Elkészítés
1
E 20. század eleji recept kétségtelenül nyugati hatásról árulkodik, hiszen liszttel sűrítik, fűszerezése azonban bengáli hagyományokat őriz. Egy evőkanál vajat megolvasztunk, beleszórjuk a feldarabolt paradicsomot és almát, a vékony karikákra vágott csípős zöldpaprikát, a babérlevelet, a gyömbért és a koriandert, és 1-2 percig főzzük.
2
Felöntjük 1 dl vízzel, fedő alatt puhára főzzük, majd szitán áttörjük, és hozzáadjuk a fennmaradt vizet.
3
A maradék vajat megolvasztjuk, átforgatjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a leveshez, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és még 5 percig főzzük.
4
Tálalás előtt elkeverjük a tejszínnel. Ekkor már nem szabad forralni! Minden tányér aljára kis darab vajat teszünk, rámerjük a levest, és egy csipet finomra vágott zöldfűszerrel díszítjük. Különösen finom, ha a vajat elkeverjük egy kis csípős pirospaprikával, őrölt mustárral, tormával, sóval és borssal, mielőtt a leveshez keverjük.