Szegedi halászlé

Gluténmentes Tojásmentes Laktózmentes
Adag
4
Energia
220 kcal
Szénhidrát
8 g
Fehérje
26 g
Zsír
9 g

Buzás Sándorné receptje (Receptsarok 5.)

Szegedi halászlé
Hozzávalók
  • 600 g tisztított ponty
  • 600 g tisztított harcsa
  • 400 g vöröshagyma
  • 10 g fokhagyma
  • 2 db hegyes erőspaprika
  • 40 g szegedi fűszerpaprika
Elkészítés
1
A megtisztított halakat kifilézzük.
2
A csontokat, fejeket a megtisztított, félbevágott vöröshagymát sóval, borssal, fokhagymával, a tetejére szórt pirospaprikával ízesítve és fejenként egy liter vizet hozzáöntve főzzük 2-2,5 órán keresztül.
3
A halfiléket beirdaljuk, kockára daraboljuk, megszórjuk kevés sóval, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
4
Ha az alaplevünk elkészült, akkor passzírozzuk át egy tésztaszűrőn fakanállal vagy egy húsklopfolóval mozgatva a szűrőben a kimert halcsontokat és a hagymát. Erre azért van szükség, hogy a halcsontról lejöjjön a hús, ez fogja tartalmassá tenni az alaplevünket.
5
Ha megvagyunk az alaplével, akkor forraljuk fel, tegyük bele a már előkészített halkockákat, és főzzük 10 percig. Amennyiben volt belsőség a halakban, akkor azt most adjuk hozzá, főzzük még 10 percet, kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsünk utána, tegyünk bele ízlés szerint hegyes erős paprikát, vagy tálaljuk mellé.
6
Családi események alkalmával bográcsban főzzük, de fazékban is elkészíthető.