Az 5 legjobb gyógynövény PMS-re és menstruációs problémákra

A PMS, azaz a premenstruációs szindróma a nők jelentős részét érinti. A menstruáció előtti napokban sok nő észleli, hogy idegesebb, vagy éppen sokkal érzékenyebb az átlagosnál, hogy kellemetlenül feszül a melle, hasa, visszatartja a vizet a szervezete, esetleg hányingere van vagy emésztési problémákat tapasztal. Olyan is van, aki szinte depressziós tüneteket produkál ilyenkor, olyan ingerlékennyé, levertté vagy apatikussá válik. Maga a menstruáció sem hoz mindenkinek megnyugvást: gyakran előforduló probléma a túl erős, túl sokáig tartó vérzés, a fájdalmas, görcsös menstruáció, a szabálytalan ciklus. A nők 80%-a érintett ezekben a kérdésekben, különböző mértékben: az apróbb kellemetlenségtől a többnapos, fájdalmas rosszullétig terjed a skála.

Gyógynövényekkel tudjuk enyhíteni ezeket a problémákat is – de mindeközben feltétlenül érdemes a nőgyógyászt is felkeresni, nincs-e valamilyen komolyabb betegség a háttérben.

Az 5 legjobb gyógynövény PMS-re és menstruációs problémákra

Cickafark

Cickafark

A menstruációs fájdalmak enyhítésére elsőként a cickafarkteát ajánljuk, melyet a menzesz előtti 5 napon át és a menstruáció ideje alatt érdemes napi egy csészével fogyasztani. Alkalmas bőséges, rendszertelen vérzés csillapítására. Összehúzó hatása a benne található tanninnak köszönhető. Ezenkívül flavonoidok, alkaloidok, kumarin és illatanyaga, az azulén teszik hasznos növénnyé a házipatikában. Változó korban harmonizáló hatású.

Gyuri bácsi egy speciális teakeveréket is létrehozott kifejezetten nők számára, ez a Cickafarkfüves teakeverék, melynek hormon-harmonizáló hatása van, beállítja a szabálytalan menstruációs ciklust, ezen felül pedig a bő vérzést, görcsös fájdalmakat is csökkenti.
Változókori tünetekre napi egy csészével érdemes inni, a nap folyamán elosztva. Ha a panaszok megszűnnek, heti 1-2 csésze teát ajánlunk megelőzésképpen. Rendszeres használatával megelőzhető a klimax utáni csontritkulás. 3 hónapos napi használat után mindenképp 4 hét szünetet javaslunk, majd megismételhető a kúra.

Pásztortáska

Pásztortáska

A pásztortáska (mely az előbb említett teakeverékben is megtalálható) ugyancsak menstruációs ciklus-szabályozó, vérzéscsillapító hatású gyógynövény. A méhizmokat stimulálja, így csökkenti a menstruációs fájdalmakat. Flavonoidok, szaponinok, gyanta, kálium és kalcium, valamint C-vitamin találhatók benne. A változókori kellemetlen tüneteket is enyhíti.

Erdei málnalevél

Erdei málna

Az erdei málnalevélnek jelentős görcsoldó hatása van, így a fájdalmas menstruációs görcsökre is enyhülést nyújt. Menstruáció alatt az erdei málnalevél tea napi 1-3 csészével is iható. A bőséges vérzést is csökkenti. A málnalevél teával langyos borogatást is végezhetünk.

Réti palástfű

Réti palástfű

A réti palástfüvet is ajánljuk menstruációs problémákra, változókori panaszokra (pl. hőhullámok enyhítésére). Teája méherősítő és vérzéscsillapító, valamint a benne található szalicilsavtartalomnak köszönhetően fájdalomcsillapító hatású. Hazánkban védett növény, csak a hatósági engedéllyel termesztett (gyűjtött) növény használható!

Citromfű

Citromfű

A citromfű enyhe nyugtató hatása sokaknál segít a premenstruációs időszak alatti hangulati hullámzások, idegesség csökkentésében, a harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb lelkiállapot megőrzésében. A citromfűvel az enyhe alvászavarok is rendeződnek. Naponta egy csésze citromfűtea fogyasztását ajánljuk, akár folyamatosan, nem csak a menzesz ideje alatt.

Az illóolajak, olajak is segíthetnek a menstruációs problémák enyhítésében: a menzesz előtti 5 napban és a menstruációs időszakban érdemes a has területét makadámia olajjal vagy menta-, rozmaring-, cickafark-, bergamott- vagy jázmin illóolajjal bedörzsölni. Az illóolajat hígítsuk: 1 evőkanálnyi olívaolajhoz adjunk 3-4 csepp illóolajat.

Végül olvasóink figyelmét feltétlenül szeretnénk felhívni arra, hogy a hosszú ideje tartó, fájdalmas vagy szabálytalan menstruációval, szokatlan köztivérzéssel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hiszen a tünetek hátterében komolyabb betegség is állhat, pl. endometriózis vagy nőgyógyászati daganat, ciszta. Ezek gyógyítása pedig annál hatékonyabb, minél előbb diagnosztizálják őket.

Fontos tudnivaló, hogy hormonérzékeny daganat esetén semmiképpen nem szabad ösztrogén vagy növényi ösztrogén tartalmú készítményeket fogyasztani, így a felsorolt gyógynövényteák közül a cickafark tea és a Cickafarkfüves teakeverék fogyasztását sem javasoljuk.

Ajánlott termékek