7 életmentő kérdés a koleszterinről

7 életmentő kérdés a koleszterinről

Egy téma, amiről nem lehet eleget beszélni, a magas koleszterinszint, amely olyan, mint egy jó magasra fellőtt jelzőrakéta a testünk azt jelzi, hogyha nem kezdünk el gyorsan foglalkozni magunkkal, akkor nemsokára súlyosabb szív-ér rendszeri betegségünk is lehet. Jó hír, hogy életmódváltással, odafigyeléssel, és természetesen gyógyteákkal sikeresen rendezhetjük a magas koleszterinszintet. Mit kell tudni a koleszterinről, és hogyan fogjunk neki a koleszterincsökkentő hadműveletnek?

1. Mi az a koleszterin?

A koleszterin egy viaszos, zsírszerű anyag, amely minden emberi és állati sejtben megtalálható, tehát nélkülözhetetlen az egészséges életfunkciókhoz. A vérzsírok (lipidek) csoportjába tartozik. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, nagyobb részét a máj állítja elő. Különösen nagy mennyiségben fordul elő például a mellékvesében, az idegrendszerben és az epében. Az utóbbiról kapta a nevét is, kholé görögül epe, sztereosz kemény, szilárd.

2. Mire jó a koleszterin?

A véráramba jutva a sejthártyák felépítésében van fontos szerepe, továbbá sokféle hormon előállításához van rá szükség, illetve az emésztésben szerepet játszó epesav előanyagaként is szolgál.

3. Mitől magas a koleszterinszint?

A vér koleszterinszintjének meghatározásából elsősorban a máj működési állapotára lehet következtetni, mennyisége cukorbetegség, sárgaság, a pajzsmirigy csökkent működése, vesebetegségek és érelmeszesedés esetén fokozott lehet. Előfordulhat olyan is, hogy valakinek veleszületetten magas a koleszterinszintje, ez egy örökletes rendellenesség mely egészséges életmódot követőknél és vegetáriánusoknál is jelentkezhet.

A koleszterin lerakódva az erek falában azok rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Ezek a plakkok egymásra rakódva szabályosan eltorlaszolhatják az ereket, így elzáródást, magas vérnyomást is okozhatnak, amely növeli a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát.

Ugyanakkor a normálérték alá csökkent koleszterinszint sem jó. Ha valakinek a normálérték alatti a koleszterinszintje, az máj- és fertőző betegségekre és Basedow-kórra is utalhat.

4. Mi a jó koleszterinérték?

A koleszterinszintet vérvizsgálatból lehet megállapítani. Ennek eredménye nemcsak a koleszterin mennyiségét adja meg, hanem azt is, hogy milyen típusú koleszterin van a vérünkben. Bár az összkoleszterin szintjét mindenképpen érdemes alacsonyan tartani, az is fontos, hogy az összes koleszterinnek hány százaléka HDL, mivel a HDL-koleszterinnek más a szervezetben betöltött funkciója, mint az LDL-koleszterinnek.

Koleszterinszint referenciaértékek

Összkoleszterin normálérték: 5,0 mmol/l alatt
LDL-koleszterin: 3 mmol/l alatt
HDL-koleszterin: 0,9 mmol/l felett

5. Miért van kétfajta koleszterin?

A koleszterinnek két fő fajtája van, ami fontos számunkra: Az LDL-koleszterin és a HDL-koleszterin.

  • A (jó) HDL-koleszterin magas sűrűségű lipoprotein, az a feladata, hogy elszállítsa a koleszterint az artériákból, és visszavigye a májba, ami aztán lebontja azt. Jó, ha HDL-koleszterint is az ajánlott szinten vagy afölött tudjuk tartani.
  • A (rossz) LDL-koleszterin alacsony sűrűségű lipoprotein, ha ennek a szintje túl magas, az zsírlerakódásokat tud okozni az artériákban. A szív egészségének megőrzése érdekében igyekezzünk alacsonyabb, egészséges szinten tartani az LDL-koleszterint.

6. Mi az a triglicerid, és hogy jön ide?

A trigliceridek a koleszterinhez hasonlóan a lipidek csoportjába tartoznak, de nem koleszterinvegyületek. Ám a laborlelet értékelésekor a trigliceridszintet is figyelembe kell venni. Amennyiben az összkoleszterin és a trigliceridek szintje is magas, akkor mielőbb el kell kezdeni az életmódváltást. Többek között a magas trigliceridszint okozza a zsírmájat is, mely napjainkban már népbetegségnek számít – de erről majd egy következő cikkben írunk részletesen.

7. Hogyan csökkentsük a koleszterinszintet?

Mitől csökkenhet a vérzsírszint? Elsősorban a táplálkozásunkon kell változtatnunk:

  • Kerüljük a telített zsírsavakban gazdag ételeket (pl. kolbász, péksütemény, sütemények, félkész-készételek), váltsuk ki ezeket kevesebb telített zsírt tartalmazó ételekkel (zöldségek, sovány hús, minőségi gabonatermékek), és együnk több olyan ételt, amiben telítetlen zsírok vannak (pl. repce- és olívaolaj, diófélék, magvak)
  • Igyekezzünk megtartani az egészséges testsúlyt
  • Fogyasszunk minél több oldható rostot tartalmazó koleszterincsökkentő ételt, például ezek közé tartoznak a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, gyümölcsök és zöldségek is. De a koleszterinszint csökkentéséhez főleg zabot és árpát érdemes enni, amik egy különleges oldható rostot tartalmaznak: béta-glükánt.

Koleszterincsökkentő ételek

Gyógynövény teakeverék a megfelelő koleszterinszint fenntartásáért

Láthattuk, hogy a máj állapota kihatással van a koleszterinszintjére, így a májműködést támogató, májtisztító-epetisztító gyógyteákat (csalánlevél, mezei katáng, aranyvessző, borsmenta stb.) fogyasszuk Gyuri bácsi javaslata alapján, melyről bővebben ITT olvashat.

Értisztító teákkal: A legkiválóbb gyógynövények erre a célra a tyúkhúr, a veronika és a galagonya. Ezek a gyógynövények a fő alkotói Gyuri bácsi Tyúkhúros teakeverékének (Érbarát tea), melyet a vérzsírszint csökkentésére, illetve az erek védelmére, a keringés javítására ajánlunk.
A keverék napi egy csészével rendszeresen, szünet beiktatása nélkül fogyasztható. Amennyiben a magas értékeket más betegség (pl. pajzsmirigy-alulműködés, cukorbetegség) okozza, akkor elsősorban azok kiegészítő kezelésére ajánlunk gyógynövényeket. Azoknak, akiknek veleszületetten magas a koleszterinszintjük, az Érbarát teát javasolt tovább fogyasztaniuk, akár fél vagy egy évig is.

Tyúkhúros teakeverék (Érbarát tea)
Iratkozzon fel kéthetente megjelenő HÍRLEVELÜNKRE, melyben izgalmas hírekkel és érdekes gyógynövényes írásokkal kellemes pillanatokat csalunk postaládájába.

Ajánlott termékek

Tyúkhúros teakeverék (Érbarát tea)