A kék zónákban a hosszú élet egyik titka a gyógytea?

Györgytea – hosszú élet titka

A kék zónák azok a különleges helyek, ahol az emberek jóval tovább élnek, mint a világ többi részén. Vajon mi lehet az akár 100 évet is megérő matuzsálemek titka? Úgy tűnik, a hosszú, egészségben töltött élethez a gyógyteák fogyasztása is hozzájárulhat.

A kék zónák titkának megfejtése okkal tölthet el bennünket izgalommal. Azokról a különleges vidékekről van szó, ahol feltűnően hosszú ideig, nem ritkán száz éves korukig, vagy azon túl is elélnek az emberek. Méghozzá jó testi-lelki egészségben, aktívan, kiegyensúlyozottan.

Dan Buettner, a National Geographic írója (nem mellesleg a kék zóna elnevezés megalkotója) nemrég egy dokumentumfilm-sorozat keretében eredt a rejtély nyomába.

Megnéztük a Netflix streamingszolgáltató minisorozatát, és anélkül, hogy lelepleznénk, mi a hosszú élet titka (meglepő is lenne, ha ez egyetlen blogbejegyzésben sikerülne), elmeséljük, szerintünk hogyan is kerül a képbe a gyógytea.

A sziget, ahol a gyógynövények ereje látványosan megmutatkozik

A kék zónáknak szinte kivétel nélkül rendkívüliek a földrajzi és történelmi adottságai is. Ilyen egyedi kulturális vonásokkal rendelkezik Ikaría szigete is Görögországban. Lakói évszázadokig el voltak zárva a külvilágtól, mivel nem volt természetes kikötőjük.

A középkori ikaírai embereknek ezért önellátásra kellett berendezkedniük, kitalálva, hogyan is élnek meg abból, amit a döntően sziklás talaj ad számukra.

Mivel rá voltak kényszerülve, minden növényt hasznosítottak, amit csak tudtak, legyen az ehető, fűszer- vagy gyógynövény. Így fedezték fel azokat a helyi gyógynövényeket (például a zsályát vagy a rozmaringot), amelyekből gyógyteát készítettek.

A gyógyteák élvezete csak egyetlen apró, bár nem elhanyagolható részlet az ikaríaiak mindennapjaiban. Az évszázados gyógyteafogyasztás jótékony hatásai azonban kétségtelenül hozzájárulhattak ahhoz az egészséges életmódhoz, amely ma is meghosszabbítja az életüket.

A gyógyfüvek hagyománya a Bükkben sem más

Tegyünk egy hatalmas ugrást a térben és az időben, egészen a Bükk hegységig, ahol egykor Szabó Gyuri bácsi, a Györgytea alapítója gyűjtötte a gyógynövényeket.

A magyar népi gyógynövényismeret, amelyet Gyuri bácsi is képviselt, épp úgy évszázadok alatt formálódott, gazdagodott, mint az ikaríaiak tudása.

Sőt, ma már azt is tudjuk, a népi javallat pozitív hatásait sok esetben a tudomány is igazolta. A hosszú élet titkának tehát akár a Bükkben is nyomára akadhatunk…

Mit leshetünk el a kék zónáktól a hosszú élet titkaiból?

A legapróbb változtatás is számít, ami az egészséges életmódot, különösen a kiegyensúlyozott táplálkozást illeti.

Az ikaríaiak például helyben termelt mézzel isszák a teájukat, nem finomított, hagyományos cukrot használnak. A szigeten nem is tudtak volna mással édesíteni, mint a méhektől „kapott” nyers mézzel.

A cukorfogyasztás visszaszorítása mindenképpen sokat jelent az egészségünk szempontjából, hiszen a cukorbetegség az egyik leggyakoribb anyagcsere-betegség, egyúttal civilizációs betegség. Hozzátesszük: akkor sincs veszve minden, ha kezdődő cukorbetegséggel küzdünk, de az biztos, hogy nagyfokú tudatosságra van szükség fizikai és lelkiállapotunk javításához.

Egyetlen csésze gyógytea még nem tesz csodát.

Az, hogy az ikaríai emberek hosszú életének hátterében részben a gyógyteák fogyasztása is állhat, több száz év alatt vált láthatóvá, kimondhatóvá.

Az egyes emberek szempontjából ez azt jelenti, hogy csak rendszeres fogyasztás mellett beszélhetünk arról, hogy szervezetünk profitálhat a gyógynövényekben rejlő hatóanyagokból.

Kellemes és könnyen megvalósítható trükk a hétköznapokra: fogyasszuk a gyógynövényeket üdítőitalként is.

Emberi kapcsolataink jó minősége a világ bármely pontján alapvetően meghatározza, hogyan érezzük magunkat.

Ez olyan alapvetés, amellyel nem nehéz egyetértelni. Betartani már korántsem egyszerű, mivel a hétköznapokban a szeretteinkkel töltött minőségi időt elsöpri a folytonos rohanás. A kék zónákban nem bízzák a véletlenre az együttlétet, feltűnően gyakoriak a családi, baráti összejövetelek, rituálék, a rendszeres ünnepségek.

Talán elnézi nekünk, ha azt mondjuk: a közös gyógyteázás is összehozhatja a családot, érdemes megpróbálni!

A természeti szépségekre nyitottan élni már fél siker.

A kék zónák mind a világ festői, természeti szépségekben gazdag tájain találhatók: a görögországi Ikaría mellett Szardínián, Japánban Okinava szigetén, a Nicoya-félszigeten Costa Ricában, vagy a kaliforniai Loma Lindában.

Miért is ne gondolhatnánk azt a közvetlen környezetünkről, hogy ez a legszebb lakóhely, amit el tudunk képzelni? Miért ne járhatnánk nyitott szemmel, fogékonyan a táj, a vidék, az ország szépségeire?

Szabó Gyuri bácsi úgy tartotta (elfogultságát bevallva), hogy a Bükk Magyarország legszebb tája. Tavasztól őszig az erdőt-mezőt járta, örömmel töltötte el, hogy a jó levegőn lehet. Rajongott a bükki természetért, úgy vélte, így nyugalomban telhetnek a napjai. Az, hogy merjünk gyönyörködni a környezetünk szépségében, nem kerül semmibe, és a kék zónák tanulságai szerint a hosszú élet egyik titka lehet.

Gyönyörködne a gyógynövények szépségében? Májustól szeptemberig a Bükkszentkereszt határában található Gyógynövénykertet ajánljuk. Instagram-, Facebook– és TikTok-oldalunkon pedig az év bármely szakában éjjel-nappal csodálhatja a bükki flórát!