A legjobb gyógyteák őszre

Lassan már az indián nyár is a végéhez közeledik, és teljes pompájában beköszönt az ősz, a betakarítás ideje. Ilyenkor a legjobb kiülni a kertbe, és olvasgatás közben teát kortyolgatni.

Persze olyan teákat, melyeket nem csak harmonikus, természetes ízviláguk miatt szeretünk, hanem azért is, mert segítenek megőrizni az egészségünket: megtisztítják a szervezetünket, erősítik az immunrendszerünket, megvédenek a megfázástól.

Legjobb őszi teák

Milyen teákat ajánlunk leginkább őszre?

Az őszi méregtelenítés igazi nagyágyúja Gyuri bácsi Csalánleveles teakeveréke (Tisztító tea). A kúrához napi egy csésze teát fogyasszunk, lehetőleg éhgyomorra, legfeljebb 4-6 héten keresztül. Érdemes ebben az időszakban a táplálkozásunkat is összehangolni a méregtelenítéssel: a zsíros ételek, édességek, fehér lisztes táplálékok, vörös húsok helyett inkább zömében friss vagy párolt zöldséget, halat, csirkét együnk. Ezen túl pedig aludjunk eleget, sétáljunk nagyokat a friss levegőn, mozogjunk rendszeresen!

Ha a salaktalanítást sikeresen elvégeztük, jöhet a következő lépés: immunrendszerünk megerősítése, amiben pl. a kakukkfű, a csipkebogyó vagy a kasvirág segíthet. A csipkebogyó teája egy hatalmas, erősítő C-vitamin bomba a szervezetünknek, persze, csak akkor, ha legalább 5-6 órás hideg áztatással készítjük, mert figyelembe vesszük, hogy a C-vitamin hő hatására lebomlik. Sőt, langyosra hűlt bodzateában is áztathatják a csipkebogyót, így még teljesebb lesz az ízharmónia és az egészségvédő hatás.

Végül pedig ki ne hagyjuk Gyuri bácsi kedvencét, a fürtös mentát, mely elsősorban frissítő íze miatt közkedvelt, de sokan talán nem tudják, hogy a mentafélék segítenek a nátha megelőzésében is. Fürtös mentát napi 1-2 csészével megelőzésként nyugodtan ihatunk, de köhögéscsillapító és köptető hatása utólag is jól jön, ha esetleg úgy alakul, hogy elblicceltük a megelőzést, és mégis megfáztunk.