A Szív Világnapja – a szív gyógynövényei

„A szív dobogásának nyavalyájában használ, ha a szarvasnak szívében termett tsontot megtörvén borba innya adod” – olvashatjuk Szent-Mihályi Mihály botzonádi plébánosnak az 1791. esztendőben kiadott Házi orvosságok című gyűjteményes munkájában. Bár a régi tudók ezen receptúráját ma már biztosan nem javasoljuk használatra, számos olyan kipróbált gyógynövény létezik, mely bizonyítottan segíti szívünk és keringési rendszerünk egészségét. Szeptember utolsó vasárnapja (idén szeptember 29.) a Szív Világnapja, ennek apropóján vegyük most sorra, hogy melyek azok a legfontosabb gyógynövények, melyek ezen a területen szolgálják egészségünket.

Legismertebb a galagonya

Kezdjük rögtön a talán legismertebb szív-növénnyel, a galagonyával! A szinte mindenhol megtalálható, olykor akár fatermetűvé is megnövő gyógynövénynek tavasszal gyűjtjük a virágzó hajtásvégét, amelyet frissen vagy szárítva is felhasználhatunk. Különös képessége, hogy úgynevezett vérnyomás-normalizáló, azaz a magas vérnyomást csökkenti, az alacsonyt emeli. Az ősszel gyűjthető termést a népi gyógyászatban gyors szívdobogásra, szívfájdalomra javasolják.

Fehér fagyöngy gyűjtése

A sokoldalú fagyöngy

Szintén az ismertebb szív-növények közé tartozik a fehér fagyöngy, melynek télen gyűjtjük a leveles hajtásait. A különféle fákon félparazita életmódot folytató élősködő hajtásrendszerének vékonyabb részeit a levelekkel együtt felaprítva célszerű szárítóra helyezni. Tea készítésekor fontos, hogy az oldott mész kicsapása érdekében a teának szánt vizet előzetesen forraljuk fel, majd csak másik edényben kihűtve öntsük rá az előkészített fagyöngyre. A hideg áztatást legalább két órán át végezzük. Az így készült tea kiváló vérnyomás-szabályozó, de érelmeszesedés ellen is eredményesen használhatjuk. Vérzéscsillapító és görcsoldó hatású, a szívritmust is szabályozza. Enyhén csökkenti a vércukorszintet. Erős hatóanyagai miatt a napi javasolt mennyiséget semmiképpen ne lépjük túl, várandós és szoptatós időszakban nem fogyasztható!

Csipkebogyóleves

Csipkebogyó, a C-vitamin-bomba

A hideg áztatással készített teák másik iskolapéldája a csipkebogyó, melynek érett terméseit a C-vitamin-tartalom megőrzése miatt legfeljebb langyos vízben célszerű áztatni. Kevesebben tudják, hogy a csipkebogyóban található, a torkot kaparóan szőrös magok is jelentős hatóanyag-tartalommal bírnak! Ezeket azonban csak hosszas forralással tudjuk kinyerni, ezért, ha a csipkebogyó teljes hatóanyag-tartalmát ki szeretnénk nyerni, akkor kétlépcsős folyamatot kell alkalmaznunk.
Első lépésben hidegen áztatjuk a félbevágott bogyókat, majd az így készült áztatmányt külön öntve a bogyókat ismét leöntjük, majd órákon át főzzük. Az összeöntve, vagy külön-külön fogyasztott teákat érelmeszesedés, érszűkület kialakulásának megelőzésére és kezelésére, valamint az érfalak erősítésére is alkalmazhatjuk. Magas vitamintartalma miatt az immunrendszer erősítésére, megfázásos tünetek enyhítésére is kiváló!

A szíverősítő fokhagyma

A zöldségeskert szíverősítő ajándéka a fokhagyma, melyet nyersen, vagy kivonatait kapszulába zárva is fogyaszthatunk. Az erek tisztításában segítő gyógynövény számos egyéb téren is segíti szervezetünket, így például kiváló féreghajtó, de a kullancsok távoltartásában is segíthet!

A koleszterincsökkentő tyúkhúr

A sort zárjuk a tyúkhúrral, amely bár a kora tavaszi időszak egyik elsőként előbújó gyógynövénye, friss hajtásaival mégis szinte egész évben találkozhatunk. Az apró, élénkzöld növényke akár friss salátaként is fogyasztható, teája azonban a cukorbetegség megelőzésében, kezelésében is szerepet kaphat: egyike azon gyógynövényeknek, amelyek a vérben lévő koleszterinszintet csökkenteni tudják.

Dr. Pottyondy Ákos

Ajánlott termékek

Galagonya alkoholos kivonat
Galagonya virágzó ágvég tea
Galagonyás filteres teakeverék
Galagonyás teakeverék (A vérnyomás barátja)
Tyúkhúros filteres teakeverék
Tyúkhúros teakeverék (Érbarát tea)
Fagyöngyös teakeverék (Sejtvédő tea)