Az 5 legjobb gyógynövény emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.
Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben.
Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Mindenkit arra bátorítunk, hogy a krónikusan visszatérő, kellemetlen tüneteket (visszatérő hasmenés, rendszeres székrekedés, gyomorfájdalom, gyors hízás, fogyás stb…) feltétlenül vizsgáltassa ki gasztroenterológusnál, hogy a súlyosabb betegségeket rögtön ki lehessen zárni vagy még el lehessen kapni időben. Ha felmerül az ételmérgezés vagy a vírusos hasmenés gyanúja (melyek legfőbb tünete a láz, gyengeség, folyamatos hányás vagy hasmenés, híg széklet) szintén azonnal forduljanak orvoshoz!

Szerencsére legtöbben nem ezekkel a komoly tünetekkel találkoznak, hanem sokkal egyszerűbb esetekkel, 1-2 napig tartó reggeli hasmenéssel vagy alkalmankénti székrekedéssel. Ezeket az enyhébb eseteket könnyen orvosolhatjuk gyógynövényekkel.

Kezdjük azokkal a keverékteákkal, melyeket Gyuri bácsi kifejezetten emésztési problémákra állított össze!

Ilyen az epe- és májműködést segítő Aranyvesszős teakeverék, melyet gyomorrontáskor, puffadáskor, a túlterhelt gyomor védelmében langyosan ajánlatos inni, étkezés után.

Gyuri bácsi tanácsa különben az, hogy legyünk mértékletesek, és alaposan rágjunk meg minden falatot. A sokszor megrágott falatok teltségérzetet okoznak a gyomorban, míg a gyorsan belapátolt étel után éhesek maradunk.

A Mezei katángos teakeverék illetve a Csalánleveles teakeverék is sokszor szóba került már, ezek enyhe hashajtó hatású teák, melyek fokozzák az emésztést, segítik a méregtelenítést, és egy tisztítókúra során is jó szolgálatot tehetnek.

Most térjünk ki egyesével is azokra a gyógynövényekre, melyek a jó emésztésért felelősek!

Mezei katáng

Mezei katángA mezei katáng a nehéz gyomor segítője, az egyik legjobb emésztéskönnyítő gyógynövényünk. Ezt a teát 2-3 perces főzéssel készítsék el, és esténként fogyasszák legalább egy hónapig, kúraszerűen! Azt is érdemes tudni róla, hogy a fogyókúrát is beindítja, de ha erre szeretnénk használni, főétkezés előtti fogyasztását ajánljuk.

Fehér akácvirág

Fehér akácA fehér akácvirág csökkenti a gyomorsav termelést, ezért eredményesen használható a reflux enyhítésére: naponta 1 csészével kell fogyasztani, esténként, étkezés után. Akkor sem érdemes abbahagyni teljesen a tea fogyasztását, ha a gyomorégés megszűnt: emlékeztetőül időnként igyanak meg egy-egy csészével. Jó tudni: az akác gyomorsav-csökkentő hatása miatt étvágycsökkentő is. Enyhe hashajtó hatása is ismert: székletlazításra este érdemes inni.

Erdei szeder

Erdei szederAz erdei szederlevél planta tea néven lehet ismerős az idősebbeknek. Tannintartalma miatt összehúzó hatású, ezért hasmenés ellen eredményes. Ha erre a problémára keresnek megoldást, néhány perc főzéssel készítsék a teát, mert az összehúzó hatású cserzőanyagok így jobban kioldódnak. Napi 3 csészével lehet fogyasztani étkezések között.

Aranyvessző

AranyvesszőAz aranyvessző teát akkor ajánljuk, amikor egy-egy kiadósabb étkezés után teltségérzet, puffadás jelentkezik. Étkezés után kell fogyasztani egy csészével. Összehúzó hatása miatt hasfogó, így hasmenés megszüntetésére is ajánljuk. Emésztési problémák megelőzésére is érdemes heti 2-3 csésze aranyvessző teát inni. Segíti a máj és az epe működését.

Erdei málnalevél

Erdei málnaAz erdei málnalevél hatékonyan enyhíti a hányingert. Segíti az emésztést, a bélgörcsökre is enyhülést hoz. A hasmenés csillapítására is használhatjuk. Hasfájásra gyerekeknek is adhatjuk 6 éves kor felett.

Iratkozzon fel kéthetente megjelenő HÍRLEVELÜNKRE, melyben izgalmas hírekkel és érdekes gyógynövényes írásokkal kellemes pillanatokat csalunk postaládájába.

Ajánlott termékek

Aranyvesszős teakeverék (Májvédő tea)
Mezei katángos teakeverék (Karcsúsító tea)
Csalánleveles teakeverék (Tisztító tea)