Az 5 legjobb gyógynövény pajzsmirigyproblémákra

A pajzsmirigy hormonjai szinte valamennyi szervünk működéséhez szükségesek, így hiányuk vagy túltengésük egyaránt bajt okoz. Mivel a tünetek túl általánosak, ezek alapján nehéz felismerni a betegséget, így sokszor évekig nem derül ki az alapbaj. Talán sokan nem tudják, hogy az elhízás és a hangulatzavarok mögött is állhat a pajzsmirigyműködés zavara: akár depressziós tünetekhez hasonló kórképet is tud eredményezni a pajzsmirigybetegség.

A kezeletlen pajzsmirigyproblémák kockázatosak: akár a teherbe esést is meghiúsíthatják, de vetélést és koraszülést is okozhatnak. A pajzsmirigy alulműködés a nőknél gyakoribb, de ha férfiaknál bukkan fel, velük sem túl kíméletes: nagyon gyakran okoz potenciazavarokat.
Az alulműködés jellemző tünetei a hízás, a fáradékonyság, a rendszeres székrekedés, az aluszékonyság, a haj és a bőr szárazsága, hajhullás, az izom- és ízületi fájdalom. A túlműködést a túlzott idegesség, álmatlanság, rendszeres hasmenés, szapora szívműködés, fogyás jelezheti.

Ha tehát indokolatlan fogyást vagy hízást, feszültséget vagy fáradékonyságot tapasztalunk, feltétlenül el kell végeztetnünk a pajzsmirigy hormonszintjének vizsgálatát! Ha pedig valóban kiderül a pajzsmirigyprobléma, alulműködés és túlműködés esetén is enyhíthetnek a tüneteken a gyógynövények – természetesen csak orvosi felügyelet mellett fogyasztva.

Az 5 legjobb gyógynövény pajzsmirigyproblémákra

Közönséges galaj a pajzsmirigytermelés beállításáért

Közönséges galajA közönséges galaj egész mirigyrendszerünket védi. Kiegyensúlyozza, beállítja a pajzsmirigy hormontermelését, így teájából alul- és túlműködés esetén is érdemes fogyasztani napi egy csészével, a nap folyamán elkortyolgatva. Gyuri bácsi azt ajánlja, hogy mielőtt lenyeljük a teát, párszor gargarizáljunk is – jól hátrahajolva – a szájunkba vett korttyal. Ne várjunk azonnali javulást, kell pár hónap is, mire érezhető hatása lesz ennek a kúrának. Bármeddig lehet inni a teát, nem kell szünetet tartani, sőt, ha beállnak a megfelelő értékek, akkor se hagyjuk el teljesen, heti 1-2 alkalommal igyuk továbbra is ún. emlékeztető teaként.

A közönséges galaj tea külsőleg is segítséget nyújthat. Ha már göb is van a pajzsmirigyünkön (golyva/strúma), akkor a reggeli közönséges galaj tea nedves teafüvét hűtőbe kell rakni, és este meg kell melegíteni – kézzel, testmelegre –, majd rá kell tenni a nyakunkra, a gégecső két oldalán elhelyezkedő pajzsmirigyre. Dunsztkötésben aludjunk (a teafűre rakjunk egy nejlon réteget, majd rá egy száraz textilt). Ez a módszer csökkenti a duzzanatot, a kisebb göbök idővel felszívódhatnak.

Szurokfű a pajzsmirigyproblémák megelőzéséért

SzurokfűA szurokfüvet az antikvitás óta ismeri az emberiség. A népgyógyászatban az agyalapi mirigy működésének szabályozására használatos, mindenféle hormonprobléma esetén. (Az agyalapi mirigy termeli azt a hormont, mely többek között a pajzsmirigy működését is szabályozza.) Épp ezért Gyuri bácsi azt szokta javasolni, hogy a szurokfű teáját akár megelőzésként is érdemes heti egyszer fogyasztani, még mielőtt bármilyen pajzsmirigyprobléma kialakulhatna. Tea helyett a szurokfű alkoholos kivonat is fogyasztható.

Citromfű a lelki egyensúlyért

CitromfűAhogy erről már szó esett, a pajzsmirigyproblémák enyhébb hangulatzavarokkal is járnak. A pajzsmirigy túlműködésétől sokan zaklatottak, idegesek lesznek, vagy éppen rosszul alszanak.
A citromfű a gyógyászat történetében évszázadok óta ismert és nagyra becsült növény. Antibakteriális, fertőtlenítő hatású, emellett szabályozza a pajzsmirigy működését és csökkenti a hormontúltermelésből adódó idegességet.

 

Az azonos célra használható gyógynövények összekeverve erősítik egymás hatását. Gyuri bácsi Közönséges galajos teakeveréke (Pajzsmirigy tea) azokat a gyógynövényeket tartalmazza, melyekkel a pajzsmirigyproblémákat kezelhetjük. Alulműködésnél és túlműködésnél egyaránt ajánljuk. Mindhárom eddig említett gyógynövény, a közönséges galaj, a szurokfű és a citromfű is ennek a teakeveréknek a komponense. Ezt a teakeveréket, hasonlóan a közönséges galaj teához, a nap folyamán kell elkortyolni. Napi egy csészével ez a teakeverék is korlátlan ideig iható. Ugyanúgy használható dunsztkötéssel göbök esetén is, mint a közönséges galaj egyedi tea.

Orbáncfű a nyugodt alvásért

OrbáncfűAz orbáncfű teaként és olajos kivonat formájában is segítségére lehet azoknak, akiknek pajzsmirigyproblémáik vannak. Heti 1-2 csésze orbáncfűtea esténként nagyszerű immunerősítő.

Kiváló nyugtató hatása is van, nyugtalanság, alvászavarok esetén is sokat segít.

Pajzsmirigy alulműködés esetén serkenti a hormontermelést, ha orbáncfűolajjal naponta kétszer megmasszírozzuk a pajzsmirigyünket.

Csipkebogyó a magas C-vitamin bevitelért

CsipkebogyóPajzsmirigy alul- és túlműködés esetén is nagyon fontos a C-vitamin bevitele. Naponta érdemes magas C-vitamin tartalmú csipkebogyó teát inni, akár ízesítés nélkül, akár egy kis mézzel, mely már önmagában is immunerősítő. A csipkebogyót hideg vízben kell áztatni 5-6 órán keresztül, forrázni nem szabad, mert a forró vízben elbomlik a C-vitamin. A csipkebogyóban A-, B1-, B2-, P-, és K-vitamin is található, de természetesen leginkább magas C-vitamin tartalmáról híres: egy kis bogyóban közel annyi a C-vitamin, mint egy citromban! Stresszoldó, nyugtatja az idegeket is, általános erősítő hatása is van.

 

Ajánlott termékek