Az 5 legjobb tea náthaszezonban

Ebben a zimankós időben azt javasoljuk, hogy mindenképpen legyen a kamrapolcon Téli tea, melyet bármikor elkortyolhatunk, és Tüdőfűleveles teakeverék (A torok barátja), amit már az első fájdalmas torokköszörüléskor érdemes bevetni.

Az 5 legjobb tea náthaszezonban

Vegyük sorba azokat a legnépszerűbb gyógynövényeket egyesével is, melyeket a megfázás, nátha kezelésére Gyuri bácsi ajánlani szokott!

ApróbojtorjánApróbojtorján: ha a torokfájás kezdetekor, a torokkaparás első jeleire elkezdünk torokfertőtlenítő apróbojtorján teát inni, lehet, hogy meg is tudjuk állítani a betegséget. Torok- és mandulagyulladás esetén vagy rekedtségre erős gyulladáscsökkentő hatása miatt használható. Ne igyuk forrón, lefedve hagyjuk állni, míg szobahőmérsékletű lesz! Naponta 3-4 csésze langyos teát fogyaszthatunk torokbántalmakra, mindenféle gyulladásra 4-5 napon keresztül. Krónikus hangszalaggyulladásra is ajánljuk. A száraz köhögést is gyógyítja. A langyos teába nyugodtan tehetünk mézet is (a forró teába nem szabad, mert a méz értékes gyógyító enzimjei elpusztulnak).

Fekete bodzaBodza: lázcsillapító, izzasztó hatása van, és a száraz köhögést is megszünteti. Naponta több csészével is lehet inni belőle. Ha megfázunk, a legjobb, amit tehetünk, hogy ágyban maradunk három napig, és kifeküdjük, kiizzadjuk magunkból a náthát napi több csésze forró bodzateával, mert az izzadás segít méregteleníteni a szervezetet, meggyorsítani a gyógyulást. Forró lábfürdővel is támogathatjuk az izzasztó hatást.

Fürtös mentaFürtös menta: Gyuri bácsi egyik kedvenc gyógynövényét, a fertőtlenítő hatású fürtös mentát megfázásra, köhögésre, légúti gyulladásra napi három pohárral fogyaszthatjuk.

Orrdugulás esetén, a légutak szabaddá tételéhez, inhalálásra is kiváló, jellegzetes, mentholos illatát biztosan szeretni fogjuk. Inhaláláskor készítsünk egy liter mentateát, tegyünk egy puha törülközőt a fejünkre, úgy hajoljunk a gyógyító gőz fölé, mélyeket lélegezve 10-15 percig. Várandósság idején kerülni kell a fogyasztását.

Mezei kakukkfűMezei kakukkfű: megelőzésre, immunerősítésre kiváló, szervezetünk ellenállóképességét megerősíti rendszeres fogyasztása. A köhögést is jótékonyan csillapítja, kiváló hurutoldó, köptető gyógynövény, és akár napi 3 csészével is meg lehet belőle inni étkezés előtt. A tea elfogyasztása előtt feltétlenül érdemes gargarizálni vele – jó mélyen hátrahajolva, hogy az egész torkot érje a tea – és csak ezután lenyelni. Ilyen módon fertőtleníthetjük az adott területet, és csökkentjük annak az esélyét, hogy elterjednek a náthát okozó baktériumok. A mezei kakukkfű inhaláláshoz és immunerősítő gyógynövényes fürdőhöz is kiváló.

SzurokfűSzurokfű: nagyszerű köhögéscsillapító gyógynövényünk,  a száraz köhögés ellenszere, mely a hörgő- és hangszálgyulladást, rekedtséget is hatékonyan csillapítja. Torokgyulladásra nem szabad melegen inni, a 2,5 dl forrásban lévő vízzel leöntött 1 evőkanál (3 g) szurokfüvet legalább 15 percig fedő alatt kell tartani, és ekkor leszűrni. Még 10-15 percig hűlni kell hagyni, és az ilyen langyos teával jó mélyen hátrahajolva gargarizálni kell, csak azután lenyelni. Várandósság idején kerülni kell a fogyasztását.

 

Egy enyhébb nátha (melynek tünetei a tüsszögés, torokfájás, köhögés, orrfújás, láztalan állapot vagy csak enyhébb hőemelkedés) felbukkanásakor tehát nyugodtan a gyógynövények segítségére bízhatjuk magunkat. Fontos tudnunk viszont, hogy egy komolyabb influenzás megbetegedés esetén (ami erős fejfájással, magas lázzal, hidegrázással, izomfájdalmakkal jelentkezik) azonnal orvoshoz kell fordulnunk! Az influenzát onnan is felismerhetjük, hogy hirtelen alakul ki, és rögtön lever a lábunkról, míg a nátha fokozatosan, jóval enyhébb tünetekkel jelentkezik. Ha bizonytalanok vagyunk, természetesen rögtön irány az orvosi rendelő!

+1

Immunerősítő csomagunkat a szervezet védekezőképességének növelésére, immunerősítésre állítottuk össze, 28 napos letölthető kúrával.