2020.06.16.
Az ezerarcú bodza
Májusban és június első felében virágzik az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, a bodza. Érdemes olyan helyen beszerezni, ami távol esik a forgalomtól, hiszen a rajta lévő értékes virágpor miatt nem szabad megmosni. Kitűnő program, ahogy az egész család együtt keresi az erdőben a bodzavirágot.
A bodza története
Talán nem is gondolnánk, hogy a bodzának milyen komoly történelme van. Már az ókori Rómában is ismerték és szerették. Főleg a nők körében terjedt el, ugyanis az érett bogyóival csodásan lehetett színezni az arra már rászoruló hajat. A fekete hajszín elérése érdekében a bogyókból forralt lével mostak hajat a hölgyek.
A dán mitológiában a növényt mágikus erővel és hatalommal ruházták fel. Hylde Moert, a természet istennőjét tisztelték a bodzában. Úgy tartották, hogy a bodzafa az erdő lelke, a bodzaligetekben lejtenek táncot az erdő tündérei. Nagy becsben tartották, úgy gondolták, a fa szerencsét hoz és megvédi a gonosztól azt, aki gondozza. Ebből kifolyólag sokszor ültették a bodzafát a ház közelébe, talán innen is maradt fent a mai napig, hogy a bodza sok háztartásban fordul elő.
A bodza a keresztény kultúrában is megjelenik. Egyes nézetek szerint Jézus keresztfájának anyaga, más nézetek szerint Júdás is egy bodzafára kötötte fel magát.
Gyógyhatásai
A virágból készült tea vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású. Megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A friss bodzahajtás erős hashajtó. Használják még vértisztításra, fülfájásra, rekedtségre. A bogyó izzasztó, nagy mennyiségben hashajtó, ödéma és reuma ellen ajánljuk. Friss leve vagy a belőle készült lekvár bizonyítottan kitűnő szer a TBC gyógyítására. A bodzafa kérge purgáló, féreghajtó hatású. Erős vízhajtó, heveny vesegyulladásra, általános ödémásodásra ajánlják.
Konyhai felhasználása
Az interneten számos bodzás receptre bukkanhatunk. Aki kicsit már unja a hagyományos recepteket, annak biztosan lesz egy-két újdonság is, amire még nem is gondolt. Alapvetően a bodza konyhai felhasználása két részre bontható.
Egyrészt, hasznosíthatjuk virágát. A legismertebb a bodzaszörp, illetve ennek „bubis” változata, a bodzapezsgő. A bodzaszörpből készíthetünk fagylaltot, bólét, ízesíthetünk vele krémeket, süteményeket. A friss virágot keverhetjük palacsintatésztába is, szárítva pedig torták, sütemények díszitőeleme lehet. Ha különleges öntettel szeretnénk feldobni salátánkat, érdemes kipróbálni a bodzaecetet. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a rántott bodzavirág is.
Másrészt, a bodzabogyó is kiváló alapanyag. Készíthetünk belőle mártásokat, lekvárt, szörpöt, szirupot, bort, vagy akár likőrt is.
Kedvcsinálónak íme a joghurtos bodzavirágfagylalt.
Hozzávalók:
6 db bodzavirágtányér
1 db lime
1/2 dl almalé
2 ek. méz
3 dl joghurt (1,5%-os)
1,5 dl főzőtejszín (15%-os)
1 ek. porcukor
1 db zselatinlap
folyékony édesítőszer
Elkészítés:
A lerázott bodzavirágtányérokat a szárak levágása után egy tálban megöntözzük a lime kifacsart levével, valamint az almalével, majd összeforgatjuk a mézzel. Lenyomtatjuk egy lapostányérral, nehezéknek ráteszünk 2 konzervet, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk egy éjszakán át.
Másnap a masszát egy tálra helyezett apró lyukú szűrőbe öntjük, és jól kinyomkodjuk. A joghurtot és a főzőtejszínt a lecsepegett léhez adjuk, a porcukorral édesítjük, és habverővel simára keverjük.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és egy láboskában, gyenge tűzön kevergetve feloldjuk. A tűzről levéve habverővel beledolgozunk 2 ek. joghurtos masszát, majd a maradék joghurtos masszába keverjük, és tetszés szerint némi folyékony édesítőszerrel édesítjük. Végül fagylaltgépbe töltjük, és a készüléktől függően 20-40 percig fagyasztjuk.
(forrás: http://www.mindmegette.hu/joghurtos-bodzaviragfagylalt.recept/)