Citromfüvet tartalmazó portékáink – ha a méhek rendelni tudnának…

Citromfüves portékáink

Bizony, a méhek tudnak valamit… Viszont nem olyan szerencsések, mint mi, így csak akkor élvezhetik a citromfű áldásait, amikor az júniustól szeptemberig virágzik. A citromfű és a méhek igencsak közeli barátságban vannak – erről is szót ejtünk majd. De lássuk először a főszereplőt!

Miért pont a citromfű?

Ki gondolná, hogy ez a csalánhoz hasonló, mértéktartó küllemű, apró fehér virágokkal szórt gyógy- és fűszernövény ennyire sokoldalú? Hatásairól, hatékonyságáról csak szuperlatívuszokban beszélhetünk. A népgyógyászat egyik koronázatlan királynője, tradicionális kincs, több mint 2000 éves gyógyászati történelmével a legrégebb óta használt gyógynövények egyike

Melissa officinalis

Szép hangzású latin neve akár egy kellemes dallam: Melissa officinalis… Ez magyarul annyit tesz: mézelő méh. Mennyire kifejező… Bizony, itt is belibben a képbe a méh.

Hogy mennyire kedvelték ezt a gyógynövényt a régmúlt időkben is, azt olyan sokatmondó, ízes népi titulusok is bizonyítják, mint a macskaméz, mézelke, nádrafű, citromszagú melissza, méhfű, orvosi citromfű…

A citromfű puritán bája

A gyógynövénytanban kevésbé jártasak akár csalánnak is nézhetik, azonban elég egy érintés, és rögtön tudjuk, kivel, illetve mivel állunk szemben. A citromfű szív alakú levelének tapintása ugyanis – szemben a szintén remek gyógynövénnyel, a csalánnal – nem csípő, égető, hanem kissé érdesen selymes érzéssel jár. Apró, sárga bimbói, fehér virágai kis csengőként ringanak a felső levélkék védelmében.

Citromillatú séta

Ha van alkalmunk, éljünk a lehetőséggel: morzsolgassuk meg a növény bármely részét, aztán szívjuk be a pompás citromillatot, mely a gyógynövény legismertebb jellemzője, illóolajának sava-borsa.

Ez az egyszerű, de zseniális évelő gyógynövény optimális környezetben akár méteresre is megnő, és mini-dzsungelként biztosítja számunkra a hatóanyag-utánpótlást: a gerániált, nerált, citronellált, flavonoidokat.

Könnyen nevelhetünk magunk is citromfűbokrot, akár palántázással, akár tőosztással – gyorsan, könnyen szaporodik. A napos, meleg hely erre az ideális, ügyeljünk rá, mert fagyérzékeny. Ősszel vágjuk vissza a hajtásait, és takargassuk be.

A citromfű és gyógyhatásai

Hatékony antidepresszáns, idegerősítő, segíti az elalvást, baktérium- és vírusölő, emésztést serkentő, szélhajtó, görcsoldó… Sikerrel veszi az akadályt meghűléses panaszok, vírusfertőzések, és ezek megelőzése esetén is.

Kiválóan működik belsőleg alkalmazva az emésztőszervi, ideg- és keringésrendszeri betegségek esetén, külsőleg sebek, ajakherpesz szelíd, de eredményes terápiája lehet.

Az ínyencek konyhájából sem hiányozhat – fűszernövényként is remekel. Aromája gyümölcslevesekhez, gombához, mártásokhoz, salátákhoz, szárnyasokhoz és vadhúshoz is pompásan illik.

A kozmetikumok világában is ismert, elismert.

Gyuri bácsi és a citromfű

A Citromfüves teakeverék (Az egészség védője) eszményi összeállítás az egészségmegőrző, betegségmegelőző gyógynövényes teák csokrában. A teakeverék markáns egészségvédő hatását, zamatát többféle gyógynövény garantálja. Az orvosi citromfű hatásait az apróbojtorján, az aranyvessző, az erdei szederlevél, az erdei málnalevél, a fodormentalevél, a mezei kakukkfű, a fürtös menta és a szurokfű egészíti ki. A teakeverék kortyolgatását bevezethetjük kedvenc napi rituáléink közé.

Citromfüves teakeverék (Az egészség védője)

A Citromfű alkoholos kivonat könnyen és praktikusan alkalmazható. A fiolát bárhova magunkkal vihetjük, és napi 3×20 csepp fogyasztásával belsőleg, bedörzsöléssel pedig külsőleg is eredményesen csökkennek panaszaink.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya 2014-ben az orvosi citromfüvet az év gyógynövényének választotta, de ettől függetlenül a citromfű maradt az, ami: szerény, szerethető, számunkra igencsak becsben tartott gyógynövény.

A citromfű mellékhatásai

Igazán megnyugtató a tény, hogy a citromfű mondhatni emberbarát növény – nincsenek ellenjavallatai. Egyedül arra kell figyelni, ha egészségvédő, azaz citromfüves teakeverék formájában fogyasztjuk, 12 éves kor alatti gyermekeket ne kínáljunk vele.

Bátran fogyaszthatják azok is, akik kénytelenek kemikáliákat szedni, mert gyógyszerek mellett is biztonsággal alkalmazható.

Lopes-Szabó Zsuzsa ajánlása szerint a citromfű alkoholos kivonata kerülendő terhesség és szoptatás alatt, illetve az alkohollal kölcsönhatásba lépő készítményekkel együtt.

És miért pont a méhek?

A név kötelez: mézelő méh… Bizony, csak úgy zsong a citromfű környéke virágzáskor! A méhek mámorosan szüretelnek, mert a citromfű az egyik legjobb mézelő növény, igazi mézbánya. A belőle pergetett méz íze mesebelien visszaadja a citromfű aromáját.

Biztosan egyetértünk abban, hogy a méhek nem hazudnak, és hihetünk nekik: a citromfű nagyszerű. A méhek annyira kedvelik, hogy a tapasztalt méhész tavasszal, kirajzás idején citromfűvel dörzsöli be a kaptár oldalát, hogy maradásra bírja a rajt.

A méhekkel ellentétben számunkra nem adatott meg, hogy a citromfüvet körbedöngicsélve gyűjtsük be a gyógynövény ajándékait. Viszont bármikor rendelhetünk Gyuri bácsi citromfűtartalmú termékeiből!

Iratkozzon fel kéthetente megjelenő HÍRLEVELÜNKRE, melyben izgalmas hírekkel és érdekes gyógynövényes írásokkal kellemes pillanatokat csalunk postaládájába.

Ajánlott termékek

Citromfüves teakeverék (Az egészség védője)
Citromfű alkoholos kivonat