Gyógynövények a bőr védelmében

Az egyre erősebb UV-sugárzás, a káros napsugarak nem csak öregítik a bőrünket, de csökkentik annak védekezőképességét is. Sokan szeretünk napozni, hogy ne csak jó színünk legyen, de pótoljuk a téli hónapokban elveszett természetes D-vitamint is.

Gyógynövények a bőr védelmében

Pár fontos szabályt viszont érdemes betartanunk, ha nem szeretnénk a későbbiekben a napsütés okozta káros hatásoktól szenvedni.

  • Délelőtt 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon, mert ekkor a legerősebb az UV-sugárzás.
  • Ha mégis kint szeretnénk lenni a szabadban, használjunk megfelelő erősségű napvédő krémet.
  • Óvjuk gyermekeinket a káros sugaraktól kendővel, kalappal, napszemüveggel és napvédő krémekkel.
  • Ha olyan gyógyszert szedünk, mely fényérzékenységet vált ki, szigorúan tartózkodjunk a naptól, egészen addig, míg be nem fejeződik a kúra.

Milyen gyógynövények lehetnek segítségünkre, ha mégis leégnénk a napon, vagy csak bőrünket szeretnénk ápolni napozás előtt vagy után?

orbáncfűOrbáncfű, a leégésre

Az orbáncfű az egyik legismertebb gyógynövényünk. Az orbáncfű olajos kivonatát kifejezetten leégésre ajánljuk. Ha az enyhén pirosra égett bőrt vékonyan bekenjük az olajjal, megszünteti a fájdalmat, gyorsabban gyógyul az égett bőrfelület. Az olaj használatát követően viszont nem ajánlott a napozás, mivel fényérzékenyítő hatása van, mely a fehér vagy érzékeny bőrű embereknél jelentkezhet elsősorban. Ezért javasoljuk, este használja az olajat.

KamillaA gyulladáscsökkentő kamilla

A kamillát főleg gyulladáscsökkentő tulajdonságáról ismerhetjük. Ha bőrünk nagyon leégett, akkor a Kamillás teakeverékből készült főzettel borogathatjuk, lemoshatjuk az érintett területet, a tea nyugtató hatással lesz rá.

A sokoldalú körömvirág

A körömvirágot is használhatjuk külsőleg, mivel így kiváló sebgyógyító, fertőtlenítő hatása van. Emellett alkalmazható nehezen gyógyuló sebekre, műtéti hegekre, fekélyre, égések és fagyások kezelésében, valamint ekcéma, visszér, vénagyulladás, rosacea, aranyér esetén is.

Ajánlott termékek

Orbáncfű olajos kivonat
Kamillás teakeverék (Gyulladás csökkentésére)