Gyógynövények a konyhában

Gyógyfűszer

A gyógynövényeket legtöbbször valamiféle betegség kapcsán emlegetjük: fogyasztjuk őket a baj megelőzésére, vagy éppen a gyógyulást kívánjuk segítségükkel gyorsítani. A gyógynövények azonban másképp is rengeteg örömet okozhatnak, ilyen-olyan módon feldolgozva őket számtalan élvezetes ízű-illatú ételt és italt is készíthetünk belőlük. Nem véletlenül szoktam hangsúlyozni a programjainkra érkező Vendégeknek, hogy amit a kertben látnak, az bizony nemcsak gyógy-, de fűszer is! 

A gyógynövényeknek ugyanis a konyhában is kiemelt helyük lehet, fűszerként, vagy akár önálló alapanyagként is kiválóan megállják a helyüket. Vegyünk sorra néhány gyógynövényt, melyet a gyógyászat mellett a gasztronómiában is bátran használhatunk!

Kezdjük rögtön az egyik kedvencemmel, az Erdélyben csomborként is ismert borsikafűvel! A gyógyászatban az emésztés rendellenességeire, felfúvódás mérséklésére javasolt gyógynövény nevéhez méltó módon pikánsan csípős, borsos ízű, nem véletlenül gondolták az ókorban, hogy az istenek is ezzel fűszerezik az ételeiket. Az illatos illóolajat is tartalmazó, kisebb termetű gyógynövény kiváló fűszere húsos és káposztás ételeknek, de levesekben is bátran használhatjuk.

A kakukkfű talán szélesebb körben ismert konyhai fűszer, a légutak egyik legerősebb segítője aromás íze miatt a híres provance-i fűszerkeveréknek is meghatározó összetevője. Különösen jól használhatjuk bárányhoz és halételekhez, de mézzel felfőzve szörpalapot is készíthetünk belőle.

Ha már bárány, akkor nem maradhat ki a sorból a rozmaring sem, amely talán évezredek óta elmaradhatatlan kiegészítője a fiatal állatok húsából készített ételeknek! A télen is virágzó gyógynövény a parfümként és gyógyitalként egyaránt használt magyar királynék vizének is kihagyhatatlan alkotóeleme, manapság pedig a mediterrán jellegű ételek alapvető fűszere.

A tavaszi gyógynövénygyűjtő barangolások idején számtalan fa és cserje virágját szoktuk gyűjteni. Ezek közül kevésbé ismert a vízhajtó és méregtelenítő hatása miatt is értékes kökény virágzata, amelynek még szárított formában is különleges, marcipánhoz hasonló illata van, így nemcsak teakeverékekben, de szörpökben és süteményekben is felhasználhatjuk.

„Hints meg engem izsóppal és fehérebb leszek, mint a hó!” – áll az egyik zsoltárban. Az erős fertőtlenítő és tisztító hatásáról ismert gyógynövény fiatal hajtásait valódi különlegességként használhatjuk a konyhában. Jellegzetes, fűszeres íze és illata nemcsak levesekben és főtt ételekben, de még sültekben, és akár pogácsában is markánsan érvényesül.

A gyógynövényeket különböző kivonatok formájában is felhasználhatjuk. Valódi gyümölcsecet felhasználásával könnyen készíthetünk fűszeres önteteket például zsálya, vagy akár levendula hozzáadásával, de az erőteljesebb illatú és ízű gyógynövények (mint például a szurokfű vagy a borsmenta) aromája olívaolajban is érvényesülhet.

Az illóolajos gyógynövények segítségével különleges mézeket is készíthetünk, melyeket később süteményekben, vagy akár önmagukban is örömmel fogyaszthatunk!

Merjünk kísérletezni, jó étvágyat!

DrPottyondy Ákos