Gyuri bácsi és az almaecet

Gyuri bácsi gyakran ajánlja az almaecetet az érelmeszesedés és a magas vérnyomás megelőzésére, sőt ő maga is fogyasztja.
De nézzük csak meg közelebbről, mit mondanak az orvosok az almaecetről, van-e tényleg gyógyhatása, vagy ez is amolyan népi legenda csupán?

Már az ókorban is ismerték

Az interneten, a közösségi médiában az almaecetnek mindenféle gyógyító hatást tulajdonítanak. Egyesek szerint hátfájásra ugyanolyan jó, mint szifiliszre. Tény, hogy a gyógyítás történetében az ecet régóta szerepel. Hippokratész megfázásra és köhögésre ajánlotta, az 1348-as pestisjárvány idején Tommaso Del Garbo olasz orvos pedig kezét mosta, száját öblítette ecettel, hogy elkerülje a fertőzést.

Gyuri bácsi és az almaecet

Római katonák üdítő itala volt az ecetes víz, és a mai sportolók közül is sokan szívesen oltják ezzel a szomjukat.

Tudományos kísérleteket is végeztek az almaecettel. Azt próbálták igazolni, hogy inzulinrezisztens betegeknél csökkenti a vércukor szintjét. A pre-diabétesznek is hívott állapotban 20 milliliter (jó bő evőkanálnyi) almaecet 30-60 perccel étkezés után esetenként már kedvezően befolyásolta a cukorszintet.

Az almaecet segíthet a testsúlycsökkentésben

30 ml (2 bő evőkanálnyi) almaecet rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozott, optimális energiatartalmú étrend mellett segíthet a túlsúly leadásában.

Zsíroldó hatása miatt Gyuri bácsi a Mezei katángos teakeveréket (Karcsúsító tea) ajánlja. Savcsökkentő hatásánál fogva mérsékli az étvágyat, lassítja a táplálékfelszívódást, ezért jó kiegészítője lehet egy diétának.

Vérnyomás csökkentő hatása is lehet

A humán kísérleteken kívül patkányokon is végeztek vizsgálatokat. Az eredmények azt mutatják, hogy a kísérletben vizsgált példányok esetében az almaecet csökkentette vérnyomást és a hasi zsírtömeget. Ennek alapján már el lehet kezdeni a humán kísérleteket is.

Az almaecetnek tehát lehetnek gyógyító tulajdonságai. A kételkedők megkérdezhetik esetleg, és káros hatása van-e? Nincs. Ha csak nem isszuk tisztán, nagyobb mennyiségben (megfordult-e már a fejükben…??), mert ebben az esetben az ecetsav káros lehet. Nyilván kerülni kell azt is, hogy a szemünkbe kerüljön, és a fogzománccal való érintkezését is szorítsuk minimálisra.

Úgyhogy igyák nyugodtan az almaecetes vizet! Minden bizonnyal nem fogja minden betegségüket meggyógyítani, de azonkívül, hogy a fent említett bajokon segít, nagyon kellemes ízű üdítőital készül belőle, ami ezerszer finomabb és egészségesebb a bolti cukros üdítőknél!

Az almaecet alkalmazása szív-és érrendszeri betegségek esetén

A verőerek és az aorták tisztán tartása fontos dolog. A nyakunkon lévő két oldalon elhelyezkedő verőerek tisztán tartásának van egy külsőleg alkalmazható lehetősége: 2,5 dl almaecetet öntsenek egy félliteres befőttesüvegbe. Tisztítsanak meg 6–10 cikk fokhagymát, vágják fel félcentis darabokra. Tegyék bele az almaecetbe, így kb. félig lesz fokhagymával az almaecet. Zárják le az üveget, hagyják benne a fokhagymát, amíg csak használják az oldatot. Akár azonnal is alkalmazható. Este mártsák be a kezüket az ecetbe, és kenjék be kétszer-háromszor a két nyaki ütőeret. Egy-két hét alatt érezhető javulás mutatkozik majd. Aki hajlamos a meszesedésre, hetente egy alkalommal ismételje meg azután is, ha már kitisztultak az ütőerek.

Ha már értisztítás, akkor az almaecet mellett a Gyuri bácsi által összeállított Tyúkhúros teakeveréket (Érbarát tea) is fogyaszthatja, melyet a koleszterinszint csökkentésére, az erek védelmére és a keringés javítására ajánlunk. Napi 1 csészével fogyasztható, amíg indokolt. Magas vérnyomás esetén a galagonya tea is kiválóan alkalmazható, mivel rugalmasan tartja az érfalakat, hogy a vér nyomásának megfelelően tágulhassanak-szűkülhessenek. A fehér fagyöngy tea pedig az erek áteresztő képességét javítja. Ezt a teát Gyuri bácsi főleg ingadozó vérnyomás esetén ajánlja inni, heti 2-3 csészével.

Milyen gyógynövényekkel együtt alkalmazható még az almaecet?

Boróka

A borókából készült tinktúrát almaecethez keverve kiváló megfázás elleni szert kapunk.

Vérehulló fecskefű

A fecskefű külsőleg szemölcsökre, tyúkszemre, bőrkeményedésre alkalmazható. Almaecet segítségével kivonatot is készíthetünk belőle:

  • 10 gramm összemorzsolt fecskefű
  • 250 ml almaecet.

Összekeverjük, egy hónapig fénytől védett helyen állni hagyjuk, minden második-harmadik nap felrázzuk. Leszűrjük, naponta kétszer bekenjük a szemölcsöt, vagy leragasztjuk a folyadékba mártott sebtapasszal, amit egy hétig naponta cserélünk.


Forrás: Dr. Gabriel Neil, Texas, A M University
Forrás: Szabó György – Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember gyógynövényei
Forrás: Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában

Ajánlott termékek

Tyúkhúros teakeverék (Érbarát tea)
Galagonya virágzó ágvég tea
Mezei katángos teakeverék (Karcsúsító tea)