Ideális testsúly = egészséges, hosszú élet

Már nagymamáink is tudták, hogy a hosszú élet titka, az egészséges élet.  A mai világban mindig a fogyás az első számú cél, pedig nagyon fontos megjegyezni, hogy ne csak az álomalak elérése lebegjen a szemünk előtt, hanem az egészségünk is.

Egészséges élet

Minden a helyes táplálkozással kezdődik.

Világszerte évente 11 millió ember halálát okozza (forrás: Global Burden of Disease Study 2017) az egészségtelen étrend. Válasszon főként teljes értékű, növényi ételeket, amelyek rostokban és tápanyagokban gazdagok. Zöldségeket, gyümölcsöket, bab- és lencseféléket, teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket és magvakat.
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) krónikus betegségekről szóló 2020-as riportja szerint (forrás: Longevity Project) a szív- és érrendszeri betegségek, a sztrók (agyvérzés), és a 2-es típusú diabétesz (cukorbetegség) 80%-a, valamint a daganatos betegségek 40%-a megelőzhető volna, elsősorban az étrend és az életmód javításával.

Fontos a rendszeres mozgás.

A szakemberek nem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy a táplálkozás mellett a sporttal javíthatunk életminőségünkön. Heti minimum háromszor iktassunk be valamilyen mozgásformát, ami nem csak feltölt energiával, de ki is kapcsol. Sokkal ellenállóbb, erősebb lesz a szervezetünk. Pár hét alatt észre fogjuk venni a jótékony változásokat: könnyebben ébredünk, jobban alszunk és kezeljük a stresszt. Nem mellesleg mozgás hatására anyagcserénk is felgyorsul, és megszabadulhatunk súlyfeleslegünktől.

Támogassuk szervezetünket fogyasztó teákkal

A gyógynövények is számtalan módon segíthetnek az ideális testsúly elérésében és megtartásában: pl. van olyan gyógynövény, ami az emésztést könnyíti, más pedig vízhajtó, vagy éppen a vércukorszintet stabilizálja. Ha tudatosan szeretnénk táplálkozni, nyugodtan cseréljük le a szokásos, önbecsapós és alapvetően egészségtelen „light” üdítőinket is egészséges, izgalmas ízvilágú, illatos gyógyteákra.

  • Mezei katáng – epehajtó tulajdonsága elősegíti a bélműködést, emiatt alkalmazzuk fogyasztó teák komponenseként.
  • Fehér akác – csökkenti a gyomorsav termelését, étvágycsökkentő, vízhajtó hatása is ismert.
  • Csalán – méregtelenítő, vértisztító, kiegyensúlyozza a vércukorszintet, segíti az emésztést.
  • Csipkebogyó – szabályozza a vércukorszintet, étkezés után fogyasztva pedig segíti a zsír emésztését. Enyhe vízhajtó hatása is van.
  • Bodza – vízhajtó, emésztést elősegítő, testsúlycsökkentő tulajdonsága is jól ismert: a fogyókúra kiegészítéseként ajánlott fogyasztani.

Ne feledjük, a sanyargató diéták hosszú távon nem kifizetődők, éljünk és táplálkozzunk tudatosan és hosszú, egészséges élet vár ránk.