Ismerje meg az első 7 tavaszi gyógynövényt!

tavaszi gyógynövény

Dr. Pottyondy Ákos 2018 óta kizárólag saját családi gazdaságának test-lélek-szellem hármasságát szem előtt tartó működtetésével, fejlesztésével foglalkozik. Tevékenységeinek központjában egy régi parasztgazdaság felújítása, gyógynövényekre és ősi gyümölcsfajtákra alapozott fejlesztése áll. Általa most testközelből ismerheti meg a tavaszi gyógynövényeket. 

Az év első ibolyáját mindig valami különös kíváncsisággal keresem. Olyan ez, mint az első tavaszi gólya, vagy akár az első pillangó, ami tétován libeg a délelőtti napsütésben, a fagyból éppen felmelegedett föld felett. Hangulata, üzenete van. Az első ibolya virágját gyerekkorom óta mindig lecsippentem és szépen, lassan komótosan, alaposan szétrágva megeszem… Ahogy az apró kis virágocska illatos-fanyar íze lassan szétárad a számban és orromban, már biztosan tudom: beköszöntött a tavasz! Az ibolyát követően sorra bújnak elő az első tavaszi gyógynövények, vegyünk sorra néhányat közülük!

Az illatos ibolya (Viola odorata) nem csak a tavasz egyik legelső hírnöke, de a népi gyógyászatban is régóta használt gyógynövény. A virágjából készült teát köhögéscsillapító és gyulladásgátló hatása okán elsősorban meghűléses panaszok esetén javasolták. Kevesebben tudják, hogy a virág mellett az ibolya gyökerének is gyógyhatása van: hurutoldó készítmények alapanyagául használhatjuk. Ízében is visszaköszönő, jellegzetes illatának köszönhetően édességek, de akár húsos ételek különleges fűszereként is ismert!

TyúkhúrAz üdébb, tápanyagban dúsabb talajokat kedvelő tyúkhúrból (Stellaria media) akár az új év első zöldsalátáját is elkészíthetjük! A kicsi levelű, de gazdagon elágazó növénykét gyakran már a hó alól is szedhetjük, kiváló vitaminforrás a hosszú téli hónapok után! A népi gyógyászatban leginkább emésztési zavarok kezelésére alkalmazták, az újabb korokban a koleszterinproblémákra javasolt teakeverékek összetevőjeként is találkozhatunk vele. Konyhai felhasználása rendkívül változatos: leggyakrabban salátaként fogyasztják, de leves, sőt különféle vegetáriánus desszertek is készíthetők belőle.

Mikor egy február eleji délelőtt egy téglarakás környékén tettem-vettem, igen meglepve tapasztaltam, hogy már nemcsak hogy előbújtak, de csípnek is rendesen a nagy csalán (Urtica dioica) méregzöld, apró levelei! Persze érdemes kicsit várni még a gyűjtéssel, de a csalán friss hajtásait aztán a tavaszi tisztítókúrák egyik legjobb alapanyagaként is hasznosíthatjuk! A vese működését serkentő gyógynövényt külsőleg reumatikus panaszok, ízületi problémák kezelésére is alkalmazhatjuk. A csalánt szintén használhatjuk a konyhában is: rendkívül ízes leves, de akár főzelék is készíthető belőle!

GyermekláncfűAlighogy zöldelleni kezdenek a különböző fűfélék, hajtásaik között máris előbújnak a gyermekláncfű (Taraxacum officinale), ismertebb nevén a pitypang tőlevelei is. Az aranysárga virágú növény levelei vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, ezért salátákban akár nyersen is fogyaszthatjuk őket. Virágja keserűanyagokban gazdag, aminek köszönhetően belőle emésztést javító teát is készíthetünk. Gyökere cukorbetegek diétájában használt készítmények alkotóeleme is lehet.

lucfenyőA lágyszárú növények mellett lassanként a fás szárú cserjék és fák is virágzásnak, hajtásnak indulnak. Érdemes figyelni a lucfenyőre (Picea abies), melynek friss hajtásvégeit teaalapanyagként, de akár mézbe áztatva is eltehetjük, hogy köhögéses, megfázásos időszakban ismét hasznunkra válhasson.

A galagonya (Crataegus monogyna) virágzó hajtásvége a keringési rendszer egyik ismert és rendkívül hatékony gyógynövénye. Teáját akár naponta fogyaszthatjuk, terméséből pedig később – igaz, nagy munkával, de mégis – kiváló lekvárt, szörpöt is készíthetünk.

BodzaLassanként majd az igen széles körben kedvelt bodza (Sambucus nigra) is virágozni kezd. Virágzatának teáját annak izzasztó, enyhe lázcsillapító és fertőtlenítő hatása okán évszázadok óta alkalmazzák meghűléses betegségek kezelésére. A friss hajtásokról óvatosan lefejtett kéreg főzete erőteljes hashajtó hatással bír, a népi gyógyászatban fogyasztását ezért székrekedés esetén javasolták. Virágjából és terméséből jóízű szörpöt is készíthetünk, amelyet – megfelelő tárolás esetén – akár még a nyári hónapokban is örömmel fogyaszthatunk!