Lúgosítás gyógyteákkal: 5+1 gyógynövény a fehér árvacsalántól a kamilláig

Lúgosító tea

Hallott már a lúgosításról? Bizonyára igen. A lúgosító étrend arra a feltevésre épül, miszerint a szervezet sav-bázis egyensúlya a nyugati étrend hatására felborulhat. Hogyan is működik ez? Miként segíthetnek az egyensúly helyreállításában a gyógynövények?

Lúgosítás és egyensúlyra törekvés

A lúgosítás elmélete azon alapul, hogy szervezetünk sav-bázis egyensúlya a feldolgozott élelmiszerekben gazdag modern étrend hatására eltolódik. Mindez pedig hozzájárul azokhoz a gyulladásos folyamatokhoz, amelyek számos civilizációs betegség kialakulásáért lehetnek felelősek, cukorbetegségtől a szív- és érrendszer problémákig.

A lúgosító étrend ezt az állapotot hivatott megoldani azzal, hogy a savasodás irányba eltolódott egyensúlyt a lúgosság felé tolja.

Bár vérünk normál sav-bázis egyensúlyát pusztán a táplálkozással nem tudjuk végzetesen eltolni egyik irányba sem, de a lúgosításra tett erőfeszítéseink mégis kifizetődhetnek.

Ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott, rostokban és növényi eredetű élelmiszerekben gazdag, változatos étrendre, annak számtalan előnye lehet egészségünk szempontjából.

A lúgosítástól a fogyásig az étrend a kulcs

Felsorolni is nehéz, hányféle problémát okozunk saját magunknak a helytelen táplálkozással, a bélfóra egyensúlyának felborulásától és a fáradékonyságtól a túlsúlyig, a gyulladásokig és az immunbetegségekig.

A savasítónak tartott élelmiszerek között sok olyan van, amelynek túlzásba vitt, átgondolatlan fogyasztása valóban kedvezőtlen hatással van szervezetünkre.

Kétségtelenül ilyen az alkohol, a cukor és a túl sok só, illetve a finomított, feldolgozott, rostban szegény élelmiszerek bármely fajtája. (Némelyiket még csak túlzásba sem kell vinnünk, anélkül is egyértelműen kerülendő, mint az alkohol vagy a cukor.)

Az állati eredetű fehérjék (a húsok és a halak, a tojás, a sajt) túlsúlya, valamint a kávé vagy a fekete tea fogyasztása is okozhat gondot. Ha mást nem, akkor “csak” azt, hogy miattuk még kevesebb rostot, vitamint, ásványi anyagot viszünk be.

A lúgosító hatásúnak tartott, általában növényi eredetű élelmiszerek ezzel szemben épp az emésztésünket segítő, az immunrendszerünket óvó mikrotápanyagokkal, rostokkal, vitaminokkal. A lúgosító étrend favoritjai tartoznak a zöldségek, a gyümölcsök, a csírák, a fűszerek, a mandula, a mogyoró vagy az algák.

Hogy ismerősnek tűnik a lúgosító étrendben lévő sok gyümölcs, zöldség, rost?

Nem véletlen, hiszen számos olyan betegség és állapot van, a PCOS-től a cukorbetegségen át a túlsúlyig, amelynek javasolt étrendjében éppen az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokban gazdag alapanyagok választása, illetve a finomított táplálék mellőzése jelenti a vezérfonalat.

Sőt, a lúgosító étrenddel az is hasonlóságot mutathat, hogy a zöldségek, a gyümölcsök mellett a gyógyteák jelenthetik a természet erejét.

Lúgosító tea

5+1 gyógynövény a szervezet sav-bázis egyensúlyáért

Milyen gyógynövényeket hívhat segítségül a lúgosításhoz?

  • A fehér árvacsalánt Szabó Gyuri bácsi így jellemezte: “ugyanolyan jó vértisztító, mint a nagy vagy csípős csalán. De elsősorban nem erre, hanem a hólyagműködés zavaraira használják”. Tegyük hozzá: a gyulladáscsökkentő hatása miatt is kedvelt, ezért méltán ott a helye a lúgosító teák között is.
  • A kamilla érdemeit felsorolni is nehéz, talán a fertőtlenítő, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása a legismertebb, de lúgosítás céljára is fogyasztható.
  • Hasonló szerepet tölt be az orvosi zsálya, amely szintén gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nyugtató hatású gyógynövény.
  • A fehér akácvirág köhögésre, vízhajtásra, de hashajtóként is használatos. Reflux esetén a gyomorsav-csökkentő hatása miatt ismert.
  • A lándzsás útifű a sebgyógyítás, a regenerálás, a gyulladáscsökkentás mestere.
  • A csalán méregtelenítő, összehúzó, élénkítő hatású, és rengeteg vitamint és ásványi sót tartalmaz, fokozza a szervezet ellenállóképességét.

Ezekben a gyógynövényekben nemcsak az a közös, hogy sokoldalúak, segítenek a szervezetnek a gyulladások csökkentésében, de az is, hogy valamennyi megtalálható a Fehér árvacsalános teakeverékben, más nevén a Lúgosító teában.

Heti három csészével folyamatosan fogyaszthatja ezt a finom teakeveréket lúgosítás céljára – nem helyettesítve bármilyen orvosi kezelést.

Ajánlott termékek

Fehér árvacsalános teakeverék (Lúgosító tea)