Másnaposság ellen ez a 3 legjobb gyógynövény

Gyógyteák másnaposság ellen

A másnaposság összetett probléma, ezt azoknak írjuk, akik még soha nem tapasztalták meg, milyen is egyszerre szédülni, hányingerrel, fejfájással küzdeni, és mélyen belül nagyokat fogadkozni, hogy alkoholt soha többet, csak most az egyszer mentsen meg minket valaki.

Amúgy mélyen egyetértünk Hraballal, a kedvelt cseh íróval, aki szerint a másnaposság ereje abban áll, hogy az ember olyankor mindig új életet akar kezdeni… no de odáig el is kell jutni, nézzük, mit tehetünk másnaposság ellen házilag.

Hányingerre gyömbért

A másnapos hányinger ellen egyértelműen a gyömbért ajánlják a szakértők. Ha csak annyit érzünk a máskor imádott húsleves láttán, hogy „rossz a gyomrunk”, akkor szépen, lassan kortyolgassunk gyömbérteát. A terhes kismamáknak is ezt ajánlják hányinger ellen, úgyhogy nekünk is bejöhet.

Gyömbértea készítése másnaposság ellen:

A gyömbér segítő hatóanyagai a héja alatt található illóolajok. Ha megpucoljuk a gyökeret, akkor oda a természetes ellenszer, tehát érdemes inkább csak erősen megmosni. Reszeljünk le kétujjnyi gyökeret sajtreszelőn, forrázzuk le, hagyjuk kihűlni, majd ízesítsük pici mézzel, citrommal, és kortyolgassuk el.

Másnapos gyomorra fürtös menta

Ha nincs otthon gyömbér, vagy túl csípős, és ezért nem szeretjük, akkor a fenti forrázós módszertant alkalmazzuk a fürtös mentával is. Aki nem ismeri, annak javasoljuk, hogy szerezze be, mert ennek a fajta mentának a borsmentához képest kevésbé van „fogkrém íze”, sokkal kellemesebb az aromája. És mivel mindenféle emésztési problémára jó, a karácsonyi túlevést is kúrálhatjuk vele, tehát mindenképp érdemes még az ünnepek előtt beszerezni belőle néhány zacskóval…

Másnapos fejfájásra – ki nem találják: mezei kakukkfüvet!

Roboráló hatású házi praktika lehet még a macskajajos fejfájásra a köhögéscsillapító, fertőtlenítő hatású mezei kakukkfű tea. Ebbéli hatását állítólag nem kisebb szaktekintély, mint Linné, a svéd orvos-botanikus fedezte fel, de hogy a derék tudós miből jött rá, hogy a másnapos fejfájást is lehet kakukkfűvel gyógyítani, azt jótékony homály fedi. Mindegy is, hogy történt, örülünk neki, mert mezei kakukkfűből minden jóravaló háztartásban kell, hogy legyen, különösen télvíz idején. Ezt fejfájásra is ugyanúgy készítjük, mint köhögés ellen: leforrázunk egy evőkanálnyit 2,5 dl vízzel, lefedve állni hagyjuk, szűrjük és lassan kortyolgatjuk. Aki nem bírja a kakukkfű jellegzetes kámforos ízét, az keverje 1:1 arányban citromfűvel, így legalább az idegei is kisimulnak és elkezdheti megtervezni azt a bizonyos új életet – mínusz alkohol, ugye.

Ajánlott termékek