Mire jó a diólevél tea?

Dió

Miért ültetett több száz diófát Gyuri bácsi?

Elmondása szerint a diólevél teáját és sűrűbb főzetét régen külsőleg és belsőleg is használták például emésztési panaszokra, vastagbélgyulladásra, polipra, fogínygyulladásra, fekélyes lábra, de még szembetegségekre is. Sőt, a levél mellett a dióburkot, a dióbelet és a dióolajat is alkalmazták gyógyászati és szépészeti céllal.

Bükkszentkereszten az volt a szokás, hogy a diófa leveleit a kutyák és a macskák fekhelyére, illetve a tyúkólba tették, mert távol tartotta az élősködőket.

Gyuri bácsi a Bükkszentkereszt közelében több 100 diófát ültetett, mely egyfajta népgyógyászati örökség is unokái és dédunokái számára.

Története 

,,A dió a magyarok szent fája, számos magyar legendában szerepel. A bölcsesség, az erő szimbóluma, termésének alakja miatt a kozmosz és az emberi agy jelképe. Levelei növekedésgátló vegyületeket építenek fel, ezeket az eső lemossa a talajra. Így gondoskodnak a diófák arról, hogy lombkoronájuk alatt ne nőjenek, szaporodjanak saját gyermekeik” – Jéki László: A bölcs diótól a pesto mártásig

„Boldogok, akik meglátják a diófában a bölcsőt, az asztalt és a koporsót, és mindháromban a diófát, mert azok látnak is, nemcsak néznek” – Gyökössy Endre

A diófalevél hatása 

A fitoterápiában a diófa levelét használjuk, amely többek között juglont, hidrojuglont, cseranyagokat, flavonoidokat, illóolajat tartalmaz. A juglonszármazékok adják a drog gyulladáscsökkentő, antibakteriális, illetve a bőrt, ruhát elszínező hatását. Erős hatóanyagkombináció, ezért terhesség, szoptatás alatt, valamint gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott a tea fogyasztása.

Milyen esetekben alkalmazza a népi gyógyászat a diófalevél teáját? 

Belsőleg:

  • emésztési problémák kezelésére (gyomorfájdalmak, gyomor- és bélhurut)
  • aranyeres panaszokra
  • szájüregi problémákra, torokfájásra
  • általános gyengeségre, gyomorerősítőként és a máj támogatására

Külsőleg:

  • szemgyulladás kezelésére (Gyuri bácsi kezdődő szürke- vagy zöldhályog esetén is ajánlja a teával való szemmosogatást)
  • bőrgyulladások, kelések és ekcéma esetén
  • fekélyes lábra és sebekre
  • gombás eredetű bőrbetegségekre
  • nőgyógyászati problémákra (fehérfolyás, méhgyulladás, ciszta)
  • korpásodásra és hajhullásra (Angliában fejtetű és atka ellen használták megelőzésre)

Hogyan használjuk a diófalevél teát? 

Bőrproblémák esetén: Gyuri bácsi egy belső tisztítókúrát javasol az alábbiak szerint: 4 héten keresztül igyuk felváltva egyik nap a diófalevél, másik nap a csalánlevél teáját, éhgyomorra. A diófalevél hatása külsőleg hajra és fejbőrre is igen jótékony. Akinek bántja a tea a gyomrát, étkezés után is megihatja.

Korpás fejbőrre, hajhullásra: csalángyökér, csalánlevél és diófalevél teával való hajöblítést ajánlunk. A csalángyökérből 2-3 perces főzéssel teát kell készíteni, és ezzel leforrázni 3-4 szál friss csalánt, vagy egy csapott evőkanálnyi szárítottat, valamint egy teáskanálnyi szárított diófalevelet. Ezzel kell az utolsó hajöblítést végezni.

Diófalevél diabéteszes lábra: a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos szövődménye az ún. diabéteszes láb. Az erek beszűkülése miatt a vérkeringés elégtelen lesz, a lábon fekélyek alakulnak ki, melyek nehezen vagy egyáltalán nem gyógyulnak, és sokszor a láb csonkolásához vezetnek. Ha már kialakult a seb, kezeljék azt diófalevéllel: mosogassák a fekélyes lábat térdtől lefelé diólevélből készült, jó erős teával, illetve dörzsöljék bele a bőrbe. Fontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő orvosi kezelés elengedhetetlen. A diófalevél teáját csak kiegészítésképpen alkalmazzák. 

Fogíny betegségei, foglazulások: egy csésze teával kell a szájat öblögetni naponta többször, mindaddig, míg a foglazulás vagy a fogíny gyulladása meg nem szűnik. Ebben az esetben nem kell a teát lenyelni. 

Aranyérbántalmakra, kelésekre, fagyásokra: a diófalevél sűrű forrázatával kell készíteni a teát, amivel borogatni kell az aranyeret, a kelést és a fagyást. A sűrű teát úgy készítjük, hogy egy púpozott evőkanál diólevelet 3 dl vízben főzünk, amíg 2 dl-re besűrűsödik. Letakarjuk, és hagyjuk langyosra kihűlni, majd ezután használjuk borogatásra.

Gyuri bácsi a diófa alatt

Gyuri bácsi már tavasszal figyelemmel kíséri a diófája hajtásrügyeit (2020)

Diófalevél gyűjtése

Gyógynövényként a zöld burkot, sőt magát a termést is használják, gyógyteát azonban a levélből készítünk. A diólevelet június végétől augusztusig gyűjtjük, olyankor, mikor már szép sötétzöld a színe, de még nem jelennek meg rajta a rozsdafoltok. A leszedett, ép, nem foltos leveleket megszárítjuk, összevágjuk, szellős, száraz helyen tároljuk. 4-5 kg friss levélkéből lesz 1 kg száraz drog.

Ajánlott termékek