Mire jó a galagonya tea?

Mire jó a galagonya

„Őszi éjjel izzik a galagonya, izzik a galagonya…” – igézte meg Weöres Sándort a természet varázslatos kincsesládájának egyik legsokoldalúbb gyógynövénye. Nem csoda: az ember legszívesebben láncra fűzné, és a szíve fölött viselné a galagonya termésének életerőt sugárzó bogyóit. Az őszi „izzás” előtt, még tavasszal a galagonyabokor fehér virágba borul, hirdetve ezzel a tél végét. Májusban-júniusban begyűjtjük a szív barátjának, azaz a galagonyának virágzó ágvégeit. Ebből készül a galagonya tea szíverősítő, szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású keveréke. 

Mennyei manna vagy mindennapi betevő?

Több mint ezer fajtája közül a Kárpát-medencében négy galagonyafaj (egybibés galagonya, fekete galagonya, rózsaképű galagonya, cseregalagonya) is őshonos. Tüskés cserjéi, fái eszményi búvó- és fészkelőhelyek, termését szívesen csemegézi madár, emlős, rovar. A Magyar Néprajzi Kislexikon szerint az 1700-as évek elején a galagonya is szerepelt a szegény ember étlapján, mint ínségeledel.

Népgyógyászati, jelentős szerepe már az ókorban is nyilvánvaló volt. Kultúrtörténetileg is méltó az említésre, hiszen számos nép szőtte hit- és hiedelemvilágába csodatévő gyógyerejét. 

A galagonya hatása – a szív megmentője

Nem véletlen, hogy páratlan gyógyászati értékei okán a diólevél mellett a galagonya (Crataegus monogyna, Crataegus laevigata) Gyuri bácsi másik kedvenc gyógynövénye. A galagonya a természet varázslatos kincsesládájának egyik legértékesebb ékköve, a vérnyomás, a szív barátja. A rózsafélék családjának tagja legelők, erdők szélén, tövises cserjén vagy kis fán nevelgeti a népgyógyászatban szívgyógyszerként alkalmazott virágzatát.

Bizony nem túlzás, amikor a galagonyát a szív megmentőjeként emlegetjük, hiszen a galagonya az erek izmait rugalmasan tartja, így a szív- és érrendszeri problémákra, magas vérnyomásra a leghatékonyabb gyógynövény. Az értágító hatású gyógyszerekkel szemben a galagonya nem az erek volumenét növeli, hanem eltakarítja a vér útjából a blokkokat, így nem vékonyodik el az érfal.

A galagonya, akár egy szorgalmas takarító, tisztogatja a meszesedett, ezáltal rugalmatlan érfalakról a plakkokat, nem hagyva ki a létfontosságú koszorúereket, és az aortabillentyűt sem. Utóbbi esetében a meszesedés következménye, hogy a billentyű nem zár jól, a vér egy része visszaáramlik – galagonyával ez az állapot is javítható. Már az első tünetek, emelkedett vérnyomások alkalmával cselekedni kell, nem szabad megvárni, amíg a magas vérnyomás állandósul! 

Mire javasolja a népgyógyászat a galagonyát?

A népgyógyászatban a galagonya évezredek óta kiemelt gyógynövény – napjainkban ismét egyre fontosabb szerepet kap, mert tény, hogy a legtöbb halálozás a szív- és érrendszeri betegségekre vezethető vissza. Cukorbetegségben is rendkívül fontos az erek állapotának javítása, szinten tartása – erre is jó a galagonya.

A galagonya virágzó ágvégből készülő galagonya tea, a Galagonyás teakeverék, a Galagonya alkoholos kivonata, vagy a galagonya gyümölcséből főzött szívlekvár rendkívül előnyös hatással bír arra az öklömnyi, létfontosságú szervünkre, mely 70 év alatt hozzávetőleg két és fél milliárdnyit dobban a mellkasunkban.

A galagonya összességében csökkenti a vérnyomást, szívritmust szabályoz, szívideget nyugtat, érelmeszesedésre kiváló. Jeleskedik a koszorúér tisztításában, a szív és az erek izmait rugalmasan tartja – így segít megelőzni a szívinfarktust, a szívizomelhalást és az agyvérzést. 

Mennyi idő alatt hat a galagonya tea – mikor fogyasszuk?

A galagonya teát évekig lehet fogyasztani, semmilyen mellékhatása nincs, hatóanyagai kiürülnek, nem halmozódnak fel. Ám a galagonya teát csak állandóan magas vérnyomásnál szabad sűrűbben-folyamatosan használni, alacsony és ingadozó vérnyomás esetén nem ajánlott a heti 1-2 csészényi adagot túllépni. Szívritmus-zavarok esetén azonban normális vérnyomás mellett is fogyasztható, akár napi rendszerességgel is.

A megelőzésre használt teát elég heti 1-2 alkalommal inni, de ha nagyon ritkán, néha-néha iszunk egy-egy csészével belőle, akkor is sokat tettünk az egészségünkért. A jobb felszívódás érdekében fogyasszuk étkezés előtt, a nap bármely szakában, lehetőleg ízesítés nélkül. 

Galagonyából készülő jóságok

Virágzáskor a növény minden erejével a virágzatra koncentrál, hiszen a jó termés záloga a megfelelő táplálás – a virág szívidegnyugtató hatással bír. A galagonya magja viszont oldja a vérrögöket, így a galagonyabogyó éppolyan értékes, mint a virág – csupán másként. A galagonyából készülhet tea, kivonat (tinktúra), de akár lekvár is.

Galagonyás teakeverék

A Galagonyás teakeverék a vesére is áldásos hatást fejt ki, köszönhetően a teakeverékben lévő mezei zsurló veseműködés-fokozó hatásának. Ez lényeges, hiszen a magasvérnyomás-betegség karöltve jár a veseproblémákkal. A tea állandó alkotóeleme a pásztortáska is, mely szabályozza a vérnyomást, javítja a vérkeringést, és tisztítja az ereket.

A galagonya virágzó ágvég tea

A galagonya virágos hajtásvég forrázatát fogyaszthatjuk:

  • Két és fél deci forrásban lévő vizet ráöntünk egy teáskanálnyi növényre – fedővel letakarjuk. 15 percnyi áztatást követően leszűrjük, és étkezés előtt lassan elkortyolgatjuk.

Galagonya alkoholos kivonat

Ha napi 3×20 cseppet fogyasztunk a Galagonya alkoholos kivonatából, szívünk erőre kap, az erek rugalmassága fokozódik, a vérnyomás csökken. Ráadásul kisimul a zilált (vegetatív) idegrendszer.

Étkezés után fogyasszuk, és vegyük figyelembe az alkoholtartalmat. Válasszunk más portékát, ha veseelégtelenségben szenvedünk, és/vagy olyan gyógyszereket, készítményeket szedünk, melyek alkohollal kölcsönhatásba lépnek. Gyerekeknek 14 éves kor alatt szintén nem ajánlott.

Galagonyabogyó tea készítése

Teáskanálnyi magot törünk, két és fél deci vízben 2-3 percig főzzük. Szűrjük, majd elkortyolgatjuk.

Szívlekvár

1 kg galagonyabogyót megtörünk, kevés vízben ízlés szerinti cukormennyiséggel együtt puhára párolunk. Szitán áttörjük, majd alig-tűzön folyamatosan kevergetve sűrűre, krémesre főzzük. Gőzkezeléssel biztosítjuk tartósságát.

Galagonyás teakeverék összetevőkkel

Hamarosan virágzik a galagonya. Eredjünk útnak, és egy remek kirándulás keretében szedjük meg a teára való galagonyavirágunkat. Kiránduláson innen és túl azonban szeretettel küldjük önöknek galagonyából készült szívbarát termékeinket.


Forrás:

https://magyarmezogazdasag.hu/2017/12/08/termeszthetnenk-galagonyat
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-galagonya.php
https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-neprajzi-lexikon-71DCC/i-72BD7/insegeledel-72C0F/

Ajánlott termékek

Galagonya virágzó ágvég tea
Galagonyás teakeverék (A vérnyomás barátja)
Galagonya alkoholos kivonat