Nyár eleji gyógynövények

A tavasz hihetetlen zsongását követően nyár elejére mintha lelassulna a természet. A tavaszi madárcsicsergés elhalkult, a szépen felújított fészkekben már fiókák tátják élénkszín csőreiket, a madárszülők pedig százszám repülik a kilométereket, hogy élelemmel lássák el őket. Nem csoda, ha kevesebb idő és energia jut holmi tojócsábító füttyögésre… De a tavasz első hírnökei is rég átadták már helyüket a nyár növényeinek: hol van már a hóvirág, hol a medvehagyma vagy a hérics aranyló virága… Aggodalomra azonban semmi ok, mert helyettük számtalan kora nyári (gyógy)növénnyel örvendeztet meg bennünket a Jóisten, vegyünk sorra néhányat a mezők mostani díszei közül!

Mezei kakukkfű

Kakukkfű – az immunerősítő

Egyik személyes kedvencem a kakukkfű, melynek kisebb-nagyobb telepeivel a nyíltabb, gyepekkel borított területeken, így például a Gyuri bácsi gyógynövénykertjéhez közeli Kis-Dél kilátó környékén is biztosan találkozhatunk a Bükkben. A rendkívül erős fertőtlenítő hatással bíró gyógynövény a légutak egyik legerősebb segítője, kiváló immunerősítő, külsőleg pedig nehezen gyógyuló sebeket is sikerrel kezelhetünk kivonataival. Virágzó hajtásai házi körülmények között is jól száríthatók, erős hatású gyógynövény!

Zsálya – a légutak támogatója

Különféle gyógynövénykeverékekben a kakukkfű mellé kiválóan társítható a szintén mostanában virágzó mezei zsálya, amely a felső légutak, illetve a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinek erős gyógyítója. Erős, kesernyés ízű teájával nemcsak torokfájás vagy mandulagyulladás esetén érdemes gargalizálni, de gyomor- és bélproblémák jelentkezésekor is fogyaszthatjuk. Teája hatékony izzadásgátló, külsőleg pedig sebek gyógyítására lemosószerként alkalmazhatjuk. Virágzó hajtásait gyűjtjük, erősebb levelei miatt a szárítókeretekre ne terítsük vastagon, az első napokban forgassuk.

Cickafark – a nők gyógynövénye

A réteken, kaszálókon, de akár természetközeli kertekben is mindenütt gyakori a cickafark. A növényiösztrogén-tartalma miatt gyakorta a hölgyek számára ajánlott gyógynövény valóban alkalmas különféle nőgyógyászati panaszok enyhítésére, vérzéscsillapító, sebösszehúzó, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Keserűanyag-tartalmának köszönhetően aranyeres problémák esetén ülőfürdőkben is sikerrel alkalmazható.

Levendula – a nyugtató gyógynövény

Június második felében már a Bükkben is „pirkadni kezd” az orvosi levendula. A nyugtató és molyűző hatásáról közismert félcserje virágzatát a felhasználás céljától függően eltérő időpontokban gyűjtjük. A virágkötők bimbós állapotban szárítják, így ugyanis kevésbé pereg később. Gyógytea-alapanyagnak teljes virágzásban érdemes gyűjteni, míg illóolajat az elvirágzás kezdetén érdemes párolni belőle. Nagyobb mennyiségben íze erősen kesernyés, keverékekben csak kis mennyiségben alkalmazzuk!

Kislevelű hárs – a köhögés enyhítője

Végül ejtsünk szót egy fatermetű gyógynövényről, a kislevelű hársról is, amely szintén nyár elején bontja mézillatú virágjait! Ahogy Gyuri bácsi is mondta: a hársfavirágot akkor gyűjtjük, mikor „zümmög a fa”! Valóban érdemes kivárni, amíg a méhek megjelennek a virágokon, mert akkor biztosak lehetünk benne, hogy a legjobb fázisban gyűjtjük a jellegzetes murvalevelekkel összenőtt virágokat. A hársfa virágja a hurutos betegségek egyik legjobb és legízletesebb gyógynövénye, míg mézét inkább a száraz köhögéssel járó problémák orvoslására javasoljuk. Fontos, hogy a hársfajok közül kizárólag a kislevelű hárs gyógynövény, amelyet a levelek érzugában található barna színű szőrpamacsok jól elkülönítenek a többi hársfélétől. A gyűjtött virágokat egy éjszakára érdemes nyitott zsákban, kosárban a szabadban hagyni, hogy a bennük megbúvó kis bogarak ne a lakásunkban röpüljenek szét!

Dr. Pottyondy Ákos

Ajánlott termékek

Zsályás kézápoló krém
Mezei Kakukkfüves teakeverék (Immunerősítő tea)
Cickafarkfüves filteres teakeverék