Nyaralni készül? A strandpapucs mellé ezeket a gyógynövényes készítményeket is csomagolja be!

Nyaralni készül?

A nyár beköszöntével mindenki szeretne kikapcsolódni, feltöltődni vízparton, erdőben, hegyekben, vagy csak sütögetni a kertben. Nagy kérdés, mit vigyünk magunkkal az útra, mit érdemes bepakolni. Arra nincsen javaslatunk, mennyi ruhával készüljön, azonban gyógynövények tekintetében vannak tippjeink, mit érdemes berakni a bikini, bakancs mellé.

Folyadékpótlás nyáron finom ízű gyógyteákkal

A folyadékpótlás szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Legfőképp a nyári kánikula alatt kell erre odafigyelnünk. A legjobb ilyenkor természetesen a víz. Naponta körülbelül 2-2,5 liter folyadékra van szüksége szervezetünknek. Ha szeretnénk ezt változatosan teljesíteni, gyógyteákat is fogyaszthatunk. Mint közismert, a legtöbb gyógynövény nem arról híres, hogy finom az íze, hiszen alapvetően jótékony hatásuk miatt fogyasztjuk őket. A természet azonban alkotott olyan fajtákat, amiknek kifejezetten kellemes aromája, íze van. 

Jégkocka és gyógytea? A Nyári teával ez is megoldható

Ha egy terméket kellene javasolnunk, akkor az a Nyári tea. Üdít, frissít, meleg napokon kifejezetten jólesik lehűtve, hidegen kortyolgatni. Összetevői közül a citromfű aromája érvényesül talán a leginkább, de helyet kapott még a keverékben az apróbojtorján, a bodzavirág, a fehér akácvirág, a cickafark és az orvosi zsálya is. A teát ízesítés nélkül vagy kevés mézzel ajánljuk melegen vagy lehűtve, akár jégkockával is érdemes kortyolgatni. Gyermekek is ihatják 3 éves kortól, természetesen csak hígítva.

Hasmenésre, utazási betegségre: málnalevél, szederlevél

Nyaralás során előfordulhat az is, hogy a strand büféjében túl zsíros ételt fogyasztunk, vagy épp egy egzotikus országban egy erős hasmenéssel, hasgörcsökkel járó vírusfertőzést szedünk össze. A málnalevél, szederlevél kitűnő hasfogók, ha baj van, akár napi 3-4 csészével is ihatunk bármelyikből.

Sportsérülés, zúzódás, véraláfutás: fekete nadálytő

Nyáron aktívabbak vagyunk. Ilyenkor sajnos nagyobb a rizikója annak, hogy valamilyen kisebb sérülést szenvedünk. Futás közben meghúzódik egy izmunk, túrázás során egy rossz lépés, és kificamodhat a bokánk, vagy épp megbotlunk a strandon és máris egy kisebb véraláfutás jelenik meg. Ilyenkor nagyon hasznos, ha nálunk van egy fekete nadálytő kivonat. Ez csak külsőleg használható termékünk. Még egy tippünk van: a frontok hatására jellemző az erősebb fejfájás. Mivel a fekete nadálytőnek fájdalomcsillapító hatása is van, a fejfájás is kezelhető vele: a fájó, lüktető részt háromszor-négyszer be kell dörzsölni.

Leégtem a napom, megvágtam az ujjam: akkor segít az orbáncfű!

Ha nem figyelünk oda, nem megfelelő naptejet használunk, könnyen leéghetünk. Az Orbáncfű olajos kivonatát bármilyen égésre használhatjuk, napégésre is kiváló: ha az enyhén pirosra égett bőrt vékonyan bekenjük az olajjal, enyhíti a fájdalmat, nyugtatja a bőrt, csillapítja a gyulladást, és ezáltal gyorsabb a gyógyulás is. Az olaj használatát követően viszont nem ajánlott a napozás. Ez egy annyira sokrétű gyógynövény, hogy apró vágott sebeket is gyógyíthatunk orbáncolajjal! Volt már valaki olyan nyaraláson, kiránduláson, ahol nem fordult elő kisebb vágási seb, sérülés? Legyen nálunk ez a készítmény is.

A kullancsokról se feledkezzünk meg: diófalevéllel védekezhetünk

A Lyme-kórt egy fertőzött kullancs csípésével ma már nemcsak egy kirándulás alkalmával szedhetjük össze, hanem egy városi séta, vagy akár kerti munka során is. Jó tudni, hogy kullancscsípés ellen gyógynövényekkel is védekezhetünk. Gyuri bácsi azt javasolja, ha túrázni indulunk, kenjük be magunkat diólevél tinktúrával, vagy dörzsöljünk el a ruhából kilátszó testrész bőrén friss diólevelet. Olvassa el, hogy milyen gyógynövényeket ajánl a népgyógyászat a kullancsok által terjesztett Lyme-kór kezelésére.

Összegezve tehát ezeket érdemes bepakolnia:

  • Nyári tea
  • Orbáncfű olajos kivonat
  • Fekete nadálytő alkoholos kivonat
  • diófalevél (ha erdőbe, rétre megy)
  • erdei szederlevél és málnalevél

Nyari teák utazáshoz

 

Ezeket a termékeket megvásárolhatja a Györgytea webáruházban és a Györgytea mintaboltokban.

Még egy tippünk van: olvasson minél többet a gyógynövényekről!

Szabadság alatt több időnk van magunkra. Ilyenkor előkerülnek félbehagyott regények. Ha még nem tudja, mit olvasson, ismerje meg Gyuri bácsi és lánya, Zsuzsa könyveit. Ezáltal közelebb kerülhet a gyógynövényekhez és megtudhatja a színes illusztrációkon, képeken keresztül, mit mire használ a népgyógyászat.

Györgytea könyvek

Ajánlott termékek