2025.04.04.
Tavaszi fáradtság
A tavasz a megújulás, az élet újjászületésének időszaka, hogy lehet, hogy korunk embere mégis oly gyakran panaszkodik a „tavaszi fáradtság” nyomasztó érzésére? Hogy lehet, hogy miközben a természet teli szájjal (csőrrel) harsogja, hogy nyitnikék, addig oly sok ember orrlógatva tengődik mindennapjai kihívásai közepette? Valóban tavaszi ez a fáradtság, vagy inkább a téli vitamin- és fényhiány okozza a kimerültség érzését?
A nyári gyógynövénytúrák résztvevőinek minden esetben felhívom a figyelmét csodálatos magyar nyelvünk szépségeire és kifejező erejére. Ahogy szólásmondásaink – sárga az irigységtől, szívszorító stb. – is gyönyörűen összekötik a lelki-szellemi érzéseket a hozzájuk köthető testi manifesztációkkal, úgy a „kimerültség” is egyszerre utal a lelki- és testi állapotunkra.
A természet gyógyító ereje – ahol a szükség, ott a segítség
Tavaszi fáradtság ide vagy oda, az biztos, hogy a Jóisten tökéletes világot teremtett számunkra: ahol a szükség, ott a segítség – a természet számtalan formában ontja magából és kínálja számunkra az erőt adó növényeket, nedveket és illatokat, melyekkel visszapótolhatjuk kimerült vitamin, ásványianyag és életerő készleteinket.
Régi szokásom, hogy az első ibolyát mikor meglátom, azonnal megeszem… Mentségemre szóljon, hogy kandírozott virágját állítólag Erzsébet királyné is szívesen fogyasztotta, de a népigyógyászatban köhögéscsillapításra, sőt fülgyulladás esetén is alkalmazták.

Ibolya
A fotó készítője: Orliczki Attila
A tyúkhúr friss hajtásai gyakran már a hó alatt előbújnak, a látszólag jelentéktelen, apró növényke az egyik legfontosabb tavaszi erő-növény! A gyógyászatban leginkább koleszterin problémák (cukorbetegség) és az emésztőrendszer zavarainak kezelésére használhatjuk, de olykor köhögéscsillapító keverékekben is találkozhatunk vele. Érdemes akár úgy ahogy találjuk zölden-nyersen is falatozni belőle, de a konyhában is számtalan módon felhasználható: saláta, leves, sőt desszertek is készíthetők belőle!
Nem csak a gyermekek kedvence a pitypang, aranysárga virágjait tavasszal a felnőttek is örömmel szedik, kóstolgatják. Bár a fehér tejnedve okán kutyatejként is ismert növénynek növénytani szempontból valójában semmi köze a valódi kutyatejfélékhez, íze mégis legalább annyira keserű, mint azoké. Gyógyhatása azonban egyebek mellett éppen ennek köszönhető: virágjából kiváló emésztést javító teát, a máj- és epeműködést segítő szirupot, de akár tisztító tinktúrát is készíthetünk! Míg vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag leveleit salátákban nyersen is fogyaszthatjuk, gyökere cukorbetegek diétájában használt készítmények alkotóeleme is lehet.
Használjuk ki a természet erejét!
Ha valakit megkérünk, hogy nevezzen meg egy gyógynövényt, a legtöbb esetben a (nagy) csalánt hallhatjuk válaszként. A kezdetben haragosan sötétzöld, erőteljesen csípős levelű növény az ízületi gyulladások, reumatikus panaszok klasszikus gyógynövénye. Nagy mennyiségben tartalmaz különböző ásványi anyagokat, melyek serkentik a vese működését, miáltal az egyik legkiválóbb tavaszi tisztító növényként is szamon tarthatjuk – bár éppen emiatt kúraszerűen legfeljebb 6 héten át alkalmazható. Kovasav tartalmának köszönhetően hajápoló készítmények, samponok gyógyhatású összetevője. A csalán tavasszal a konyhában is helyet kaphat: kiváló saláta, leves, vagy éppen főzelék is készíthető belőle!
Sokszor a csalánnal egy időben gyűjthetjük a diófák friss leveleit is, melyeket külsőleg bőrproblémák és aranyér kezelésére, teaként fogyasztva enyhe vérhígítóként, illetve torokgyulladás esetén gargalizáló szerként is alkalmazhatunk.
Viricselés
Tavasszal a nyírfa is segítségünkre siet: a benne áramló fanedveket megcsapolva ásványianyagokban és cukrokban gazdag valódi energiaitalt tölthetünk edényeinkbe. A frissen fogyasztott viricsnek alig van párja, igazán érdemes megkóstolni!
Igaz túl vagyunk már a gyűjtés időszakán, mégis érdemes egy gondolat erejéig a fák rügyeit is megemlíteni, melyek nem csak frissen fogyasztva, de egy különleges készítési mód szabályait követve rügyelixírként is felhasználhatók.
A legkorábban szárba szökkenő, virágot bontó növények a tavasz életigenlő, tisztító, megtermékenyítő erejét hordozzák. Kell is ez az erő ilyenkor, szeressük, használjuk őket!
Dr. Pottyondy Ákos