Tavaszi feladatok a kertben

Ember legyen a talpán, aki az évszakok mostani járásában el tud igazodni… Komplett tél hó nélkül, kemény mínuszok éjszaka, 20 fok közeli nappalok… Ültessünk? Palántázzunk? Öntözzünk? Mikor vágjunk oltóvesszőt, s mikor oltsuk vad alanyra? Ezer kérdés, melyek közt leginkább érzéseink alapján igazodhatunk el, de egy jól tervezett „dolognaptár” talán mégis segítségünkre lehet! Lássuk, melyek azok a legfontosabb feladatok, melyeket a tavasszal mindenképpen érdemes a kertben elvégeznünk!

Tavaszi feladatok a kertben

Hogyan alakítsunk ki támrendszereket

Ha volt hó, ha nem, a kertben használt támrendszereket (futtatórácsok, karók stb.) minden évben érdemes átvizsgálni, hogy a tél során esetleg bekövetkezett sérüléseket még a növények hajtásnövekedése előtt ki tudjuk javítani. A támrendszereket célszerű úgy kialakítani, hogy azokat a kelő nap már korán megvilágítsa, de az erős déli és nyugati napsütés már csak súrolva érje a rájuk futtatott növényeket!

A palánták nevelése, csíráztatás

A tavasz kezdetével nekiláthatunk a gyógynövény- és zöldségpalánták nevelésének. A legjobb, ha palántázáshoz még az előző évben magunk gyűjtünk magokat a kívánt növényekről, így egészen biztosan egészséges, vegyszerekkel nem kezelt magokat használhatunk! Első lépésként a magokat vessük el a csíráztatótálcában elsimított földbe, később a belőlük kikelő növénykéket szétültethejtük kisebb cserepekbe. A fiatal növényeket csak fagymentes, melegebb időben ültessük ki szabadföldbe. A palánták neveléséhez nincsen szükség hatalmas kertre, a csíráztatást, a palántanevelést akár egy erkélyen, vagy éppen a konyhaablakban is végezhetjük!

Ne feledkezzünk meg az áttelelés okán fagymentes helyre vitt növényeinkről sem!

A sokkhatás elkerülése érdekében érdemes őket szépen, lassan, fokozatosan ismét a szabad levegőhöz szoktatni. A melegebb napokon a tárolóhelyiséget átszellőztethetjük, napközben nyitva hagyhatjuk, éjszakára azonban ne feledjük ismét bezárni! A palánták szabadba való kihelyezése a fagymentes éjszakák beköszöntét követően javasolt!

A tavasz előrehaladtával előfordulhat, hogy az erősödő napsütés hatására a fólia- vagy üvegházak erősen felmelegednek. A túlzott hőhatás elkerülése érdekében ne feledkezzünk meg a szellőztetésről, extrém napsütés esetén pedig akár árnyékoló technikákat is alkalmazhatunk.

Egynyári gyógynövények, gyümölcsfák ültetése tavasszal

Amikor már stabilan melegebbre fordult az idő, lehetőség nyílik az egynyári gyógynövények és zöldségek szabadföldi vetésére is. Vetéskor mindenképpen figyeljünk oda a megfelelő magágy előkészítésére, a sor- és tőtávok betartására!

Tavasszal is ültethetünk gyümölcsfákat. Az új fa helyét minden esetben úgy válasszuk meg, hogy ügyeljünk a már kifejlett felnőtt fa méreteire. Ha szellős, szabad állású ágrendszerrel rendelkező fákat szeretnénk, legalább 7-8 métert hagyjunk a fák között! A kicsi facsemeték gyökérzete az (át)ültetés során könnyen megsérülhet, ezért lehetőség szerint kerüljük a gyökérzet betaposását. A talaj egyenletes eloszlását az ültetés során való bőséges öntözéssel is biztosítani tudjuk!

Amennyiben valamilyen szerves anyaggal (széna, mulcs) takarjuk a kertünket, figyeljünk rá, hogy a tavasszal kihajtó gyógynövények, zöldségek ne ütközzenek áthatolhatatlan akadályba. Évelő növények esetében a növények környékén óvatosan bontsuk meg a takaró réteget, segítve ezzel a friss hajtások növekedését!

Gyakran előfordul, hogy a tavasz közepén néhány napra ismét visszatér a tél. A gyümölcsösök füstölése mellett ilyenkor ne feledkezzünk meg a télen etetett madarakról sem, akik a madáretető feltöltését nyári időben több tonna kártevő elpusztításával hálálják meg! Ha madárodúkat helyezünk el a kertben, a madarak rivalizálásának elkerülése érdekében az odúkat legalább 30-40 méter távolságra helyezzük el egymástól!