Tavaszi szél pollent áraszt, avagy mire figyeljünk, mielőtt útnak indulunk

A tavasz beköszöntével – amikor újra kiszabadulhatunk a természetbe – végre körülvesznek minket az első napsugarak, a zöldellő növények és a friss illatok is, de sajnos ezzel együtt az egyre több embert érintő pollenszezon is elkezdődik.

Allergia

Ha nem is tudjuk teljesen eltüntetni életünkből a pollenallergia kellemetlen velejáróit, néhány tanácsot megfogadva talán könnyíthetünk a helyzetünkön.

  • Mielőtt elindulnánk otthonról, érdemes megtekinteni a lakóhelyünkre vagy a célállomásunkra vonatkozó pollenjelentéseket.
  • Kevesen tudják, de ilyenkor érdemes kerülni az olyan forgalmas utcákat, tereket, ahol sok autó közlekedik. Ha ugyanis a pollenek koromszemcsékkel vagy kipufogógázzal keverednek, még agresszívebben hathatnak a nyálkahártyákra.
  • Ha autóval közlekedünk, érdemes pollenszűrőt beszereltetni a gépjárművünk hűtőrendszerébe, hogy ezzel is minimalizálhassuk az utastérbe kerülő pollen mennyiségét.
  • Fontos odafigyelnünk otthonunk szellőztetésének időpontjára is. Akkor legcélszerűbb ezt elvégezni, mikor legalacsonyabb a pollenek előfordulási rátája. Városok esetében reggel 6 és 8 óra között, míg vidéken este 7 és éjfél között.
  • Ha pedig mégis úgy döntünk, hogy a természet lágy ölén kívánjuk szabadidőnket eltölteni, ne maradjunk sokáig a szabadban a virágzás ideje alatt.

Persze sokat segíthetünk szervezetünknek, ha nemcsak megelőzzük, de folyamatosan kontroll alatt is tartjuk a pollenallergiánkat; ebben a különféle gyógynövények nagy segítségünkre lehetnek.

Több olyan gyógynövény is van, melynek teája segíthet a pollenallergiában szenvedőknek átvészelni ezt az időszakot.

  • Fürtös menta: a Bükk jellegzetes baktériumölő és légúttisztító hatású gyógynövénye. Kiválóan alkalmas a megfázásos és a légúti megbetegedések megelőzésére, gyógyítására. Gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító hatású.
  • lándzsás útifű oldja a letapadt nyákot. A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására, köptetőként használják baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása miatt.
  • Mezei kakukkfű: nagyon jó fertőtlenítő hatású gyógynövény. Meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti az immunrendszerünket. Kezelhető vele a köhögés, a hörgő- és a szájüregi gyulladás. Orrdugulásra inhalálni kell vele. Nyálkaoldó, köptető hatása is van.

A pollen és a por- valamint az állatszőr-allergiában szenvedők számára nyújthat kiváló segítséget Gyuri bácsi Allergia teája, melyet Lándzsás útifüves teakeverékkéntismerhetünk. A pollenszezon során segít enyhíteni a tüneteket, és hatására általában a rendszeres gyógyszerszedést is el tudják hagyni az emberek. Ennek fogyasztása akár egész évben javasolt. Sőt, a Tüdőfűleveles teakeverék mellett párhuzamosan is fogyasztható – legalább kétórás eltéréssel.

Ezt az utóbbi teakeveréket főleg asztma kiegészítő kezelésére ajánljuk, de egyéb tüdőbetegségekre és légúti problémákra is alkalmazható. A gyulladáscsökkentő, légzéskönnyítő, tüdőtisztító hatású teát viszont csak 3 hónapig javasoljuk inni napi egy csészével. Ügyelve, hogy akkor is csak kortyolgatva és ne egyszerre fogyasszuk, mert erős hatású. Viszont egy hónap szünetet követően a kúra ismételhető.

Ajánlott termékek

Lándzsás útifüves teakeverék (Allergia tea)
Tüdőfűleveles teakeverék (A torok barátja)