Téli ízületvédelem gyógynövényekkel

téli ízületvédelem

Sajgó kéz, csukló, könyök, váll, térd vagy boka? Talán már tapasztalta, hogy az ízületi fájdalom hideg időben felerősödhet. Gyuri bácsinak számos jótanácsa volt ízületi bántalmak esetére. A legfontosabb mind közül talán az, hogy ne hagyjuk berozsdásodni az ízületeket! Ez télen talán még inkább érvényes, mint máskor.

Ízületi fájdalmak télen? Ellensúlyozza mozgással

Ha csak nincs különösebb orvosi ellenjavallata, bátran mozduljon ki, kiránduljon a hidegebb időben is. Az egyik leggyakoribb ízületi probléma, az ízületi gyulladás, az artrózis megelőzésének és kezelésének is az egyik legjobb módszere a rendszeres mozgás.

„A mozgást nagyon fontosnak tartom minden ízületesnek, még akkor is, ha az első időben fájdalmas lesz minden lépés” – hangsúlyozta nem egyszer Gyuri bácsi. „Ahogyan régen mondtuk, ne hagyja berozsdásodni az ízületeit.”

Nem véletlenül érezheti azonban úgy, mintha nyirkos időben nehezebben mozogna, a szokásosnál merevebbek lennének az ízületei. A hideg és az ízületi fájdalmak kéz a kézben járnak. Az izmok feszülhetnek, nehéz rávenni magunkat a mozgásra. De nem lehetetlen.

Mi mást is ajánlhatnánk az első lépések megtételehez, az aktivitás megőrzéséhez, ha nem az őszi-téli természetben való kalandozást. Bár a gyógynövények gyűjtésének ideje hagyományosan tavasztól őszig tart, a természet minden hónapban kínál valamilyen szépséget, még a hidegebb időben is. Gondoljon csak a csipkebogyóra, amelyet ugyan az első fagyokig, szeptembertől novemberig gyűjtünk, de a dércsípte csipkebogyónak is megvan a maga haszna: szemet gyönyörködtető látvány.

A kertészkedésről se feledkezzünk meg, hiszen a kert ilyenkor is bőven ad feladatot. Akár a kerti szerszámok karbantartását, a rendrakást, a favágást, vagy a fűszer- és gyógynövények kóróinak visszavágását. Találjon magának olyan tevékenységet, amit örömmel végez, és apránként fokozza a terhelést.

Akár a természetben jár vagy otthon kertészkedik, ne felejtse el a bemelegítést, és válasszon a porcokra kisebb terhelést jelentő, ízületbarát mozgásformát. Gyalogoljon, nordic walkingozzon, kerékpározzon, túrázzon!

Téli ízületi fájdalmak ellen gyógynövényekkel

A téli ízületvédelemhez gyógynövények sora áll rendelkezésre:

Legyen kéznél fekete nadálytő.

Míg a fekete nadálytő belsőleges fogyasztását a toxikus hatású alkaloidjai miatt kerülni kell, külsőleg alkalmazva annál hasznosabb! És nemcsak a sebek, sportsérülések, hanem ízületi bántalmak és gyulladás esetén is. A „forrasztófű” hatóanyagai nemcsak a zúzódásokra, a lila foltokra vannak jó hatással, ezt a gyógynövényt ízületi fájdalmak esetén is bevetheti.

A fekete nadálytő kedvelt alkoholos kivonata is praktikusan használható, de jó tudni, hogy már létezik gél változat is. Ha még nem ismeri, feltétlenül érdemes télen próbára tenni. Ízületi fájdalmak esetén naponta 2-3 alkalommal javasolt vékonyan bekenni az érintett területeket, a csukló, a térd, a váll, a könyök ízületeit.

A körömvirág kenőcs is nélkülözhetetlen jóbarát télen.

Gyuri bácsi a gyulladáscsökkentő hatású körömvirágot is jó szívvel ajánlotta ízületi fájdalmakra. A Györgytea körömvirág kenőcse az ő egykori híres receptjének a korszerű, modernizált változata. A sajgó térdet, könyököt vékony rétegben kenje be vele naponta többször is.

Ha a téli lehangoltság gátolja a mozgásban, akkor is segítenek a gyógynövények.

Ha már kedve sincs ahhoz, hogy a szabadban keressen téli programot, akkor is forduljon a gyógynövényekhez. Az orbáncfű, a citromfű vagy a levendula teája is kisimítja az idegeket, nyugat, oldja a stresszt.

„Kutyaharapást szőrével”, mondhatnánk arra, ha a lehangoltság gátolja a téli mozgásban. Minden lehetőséget ragadjon meg arra, hogy a szabad levegőn legyen, figyelje meg, közérzete apránként javulni fog. A nyugalom pedig lassacskán meghozza a kedvét az ízületvédő, berozsdásodás elleni mozgáshoz is.

Próbálja ki a mezei zsurlós fürdőt is téli ízületi panaszaira.

Gondolt már arra, hogy gyógynövényben fürdőzzön? Téli ízületi fájdalmak esetén jusson eszébe a mezeizsurló-teából készített fürdő is. Az elkészítése egyszerű: öntsön 3 liter zsurlóteát a fürdővízhez és 15-20 percig maradjon a vízben.

Kezdjen téli ízületvédő gyógynövénykúrába.

A téli időszak arra is ideális, hogy egy 4 hetes ízületvédő kúrával erősítse ízületeit, ebben olyan Györgyteák segítenek, mint a Fekete ribizlileveles teakeverék és a Kamillás teakeverék. Ebben a korábbi cikkünkben kifejezetten azt jártuk körül, hogy milyen gyógynövénykúrát javasolunk az ízületi gyulladás enyhítésére.

Akármelyik gyógynövényt is választja az ízületek téli védelmére, ne feledje, hogy kiegészítő kezelésként javasoljuk őket az orvosi terápia mellett. Ha bizonytalan, mit és hogyan alkalmazzon, kérdezzen bennünket elérhetőségeinken!