Vérnyomás-kisokos 1.

vérnyomás1

 

Alapinformációk a vérnyomásról, a vérnyomásmérésről

Mikor beszélhetünk normális vérnyomásról? Hogyan kell jól mérni a vérnyomást?
Lopes-Szabó Zsuzsa többrészes Vérnyomás-kisokosában összesen 13 olyan kérdést tárgyal majd a vérnyomással kapcsolatban, amelyre mindenkinek ismernie kell a válaszokat. Kezdjük is az első két kulcsfogalommal: tudjunk meg minél többet arról, mi is az a vérnyomás, és hogyan mérjük! Fogadják szeretettel Vérnyomás-kisokosunk 1. részét!

1. Mi a vérnyomás?

A véredényekben szükséges egy bizonyos nyomásnak lennie, hogy a vér keringhessen a testben. Két mechanizmus is segíti ezt: a szív ritmikus pumpáló mozgása és az erek falának ellenállása.
Amint a szívizom összehúzódik és kilöki a vért az erekbe, az artériákban egy magas nyomást idéz elő, ez a vérnyomás felső (szisztolés) értéke. Ezután, mikor a szív elernyed és újra megtelik vérrel, az artériában is esik a nyomás (alsó, diasztolés érték). De a nyomás sohasem szűnik meg teljesen, az artériák rugalmas érfala és izomzata elegendő nyomást biztosít ahhoz, hogy a vér folyamatosan áramoljon.
Természeténél fogva a vérnyomás a nap folyamán változik, reggel magasabb, mint este, napközben általában alacsonyabb.

2. Hogyan mérjük a vérnyomást?

Vérnyomásmérő segítségével, melyet a felső karra vagy a csuklóra rögzítünk. Legjobb a vérnyomást egy héten keresztül mérni reggel, ébredés után és este, lefekvés előtt. A mérés előtt fél óráig ne igyanak kávét, alkoholt, ne dohányozzanak. Maradjanak nyugodtan ülve 3-5 percig a mérés előtt. A testtartás legyen laza, a hát megtámasztva, a ruha nélküli kar az asztalra fektetve. A vérnyomásmérő legyen hitelesítve, de tudnunk kell, hogy még így sem garantált a 100%-os pontosság. Ha kétségek vannak, legjobb az orvossal megméretni.

Mérjék meg kétszer egymás után 1-2 perc eltéréssel. (Szívritmus zavara esetén használják a megfelelő műszert, és mérjék gyakrabban a vérnyomást.)
Mindkét karon végezzék el a mérést. Ha a két érték eltér, a magasabb számít. Ha az eltérés nagy (több mint 20 a szisztolés és több mint 10 a diasztolés esetében) konzultáljanak orvossal.

Sorozatunkat hamarosan folytatjuk!


Lopes-Szabó ZsuzsaLopes-Szabó Zsuzsa
fitoterapeuta, gyógynövényszakértő