Gyógynövények

Egynyári üröm (Artemisia annua)

Az egynyári ürmöt hagyományosan a népi gyógyászatban elsősorban lázcsillapításra és malária ellen használták. Régiesen „Isten fájának”, „istenfűnek”, de „seprőrutának” is hívták. Egyes fennmaradt írások szerint aranyeret és bőrbetegségeket is kezeltek vele. Az egynyári üröm vagy más néven édesüröm hatóanyaga az artemisinin. Elsősorban sejtvédő hatása miatt alkalmazzuk, mert megfelelő környezetet teremt a sejtek egészséges működéséhez. Vírus- és baktériumellenes tulajdonságai is […]

Kasvirág (Echinacea spp.)

A kasvirágnak (Echinacea) több faja is igen népszerű. Európában elsősorban a bíbor kasvirágot (E. purpurea) termesztik, de a gyógyászatban elsőként a keskenylevelű és a halvány kasvirágot (E. angustifolia és E. pallida) használták fel. Gyógyászati célra főleg a gyökereit alkalmazzuk,de a leveles-virágos hajtása (herbája) is gyűjthető teljes virágzásban. A különböző rokon fajok megjelenése kicsit eltérő ugyan, […]

Őszi margitvirág (Tanacetum parthenium)

Az őszi margitvirág leveléből készült teát agyi értágító hatása miatt fejfájásra, migrénes rohamok megelőzésére ajánljuk elsősorban.

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

A gyermekláncfű teáját használjuk májműködés segítésére, epetermelés fokozására. A gyökere inulintartalma miatt cukorbetegek diétájában alkalmazható.

Kövirózsa (Sempervivum tectorum)

A kövirózsa nedvét használjuk külsőleg, pl. szemölcsre, égési sebekre. Gyulladáscsökkentő hatása miatt középfülgyulladás esetén is használhatjuk.

Réti legyezőfű (Filipendula ulmaria)

A réti legyezőfű teáját köszvény, ízületi gyulladások, reumás panaszok esetén alkalmazzuk. Gyulladáscsökkentő, vízhajtó, láz- és fájdalomcsillapító hatású.

Porcsinfű (Polygonum aviculare)

A porcsinfű teáját vese- és hólyagbántalmak, vesekőképződés esetén fogyaszthatjuk. Prosztata-megnagyobbodásra, illetve prosztatagyulladásra is ajánljuk. Vérzéscsillapító hatása miatt gyomor-, bél- és tüdővérzés esetén is alkalmazható. Bélhurutnál, valamint bélférgesség esetén is fogyasztható.

Kerti izsóp (Hyssopus officinalis)

A kerti izsóp köptető, nyálkaoldó hatása miatt mindenféle légúti betegség esetén alkalmazható. Teája javítja a vérkeringést, emeli a vérnyomást.

Fekete ribizli (Ribes nigrum)

A fekete ribizli leveléből készült tea reumára és ízületi gyulladások kezelésére használható. Vastartalmánál fogva kiváló vérképző.