A világ legnagyobb hárslevele Bükkszentkereszten – különleges sétacél

Kertlátogatás

2021 novemberében három héten keresztül zajlott egy online szavazás Az év fája díjra, melyre összesen 2192 érvényes szavazat érkezett. 1419 szavazattal a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) győzött, melyet a rezgőnyár (Populus tremula) és a kecskefűz (Salix caprea) követett.

Számunkra ez nagy hír, hiszen Lopes-Szabó Zsuzsa is a hársfa levelét választotta a bükkszentkereszti gyógynövénykert alapmotívumául. A hír hallatán Zsuzsa legelső gondolata az volt, hogy akkor a világ legnagyobb hárslevele Bükkszentkereszten található! Ennek apropóján egy nem mindennapi sétára invitáljuk a kedves Olvasót.

Nagylevelű hárs – hársismereti gyorstalpaló

A fák a világ legcsodálatosabb teremtményei közé tartoznak. Oldalakon keresztül tudnánk a fákról, a hársfáról mesélni, de elégedjünk meg pár alapvető információval. Az olvasás mellé egy kellemes ízű Bükki varázst ajánlunk, melyet akár egy-két teáskanál értékes hársmézzel édesíthetünk. A hársmézet már csak azért is javasoljuk, mert jótékony hatással lehet a fokozott gyomorsavtermelés miatti emésztési zavarokra. Az ezüsthársról betakarított virágporból készült méz például azért jó ötlet, mert kesernyés aromája pikánsan ellensúlyozza az édes ízt.

A nagylevelű hárs a bolygónkon előforduló mintegy 30-féle hársfajta egyike. Szívesen elegyedik más fajokkal, a gyertyános-tölgyesek, bükkösök, juharok, kőrisek mellett gyakori partner, előerdő. A számára ideális, párás, hűvösebb környezetben akár 30-40 méter magasságúra is nőhet, de átlagos körülmények közt is eléri a 20-25 métert. Hegyvidékeinket különösen szereti, szinte termőtalaj nélkül, a köves-sziklás, kőgörgeteges talajon is megél. A felszínen szerteágazó gyökerein támaszkodik, hihetetlen élni akarás jellemzi! A Bükkben is előfordul – vadon nőve.

Szerény küllemű, zöldes-sárgás árnyalatú virágai hosszú, kajla száron nyílnak. Az öt csésze- és öt sziromlevélből számos porzó kandikál ki, azt a benyomást keltve, mintha az egész virágzat egy pihe-puha csomó lenne. És ez a virágzás egy szakaszában így is van. Az érett termések jellegzetes pörgéssel szállnak a szelek szárnyán, messze sodródva az anyafától.

Hárs Bükkszentkereszten

Magyarországi hársmatuzsálemek – Mausz-hárs, az év fája

A hársak terebélyes lombkoronája alatt már a középkorban megpihenhettek a nemes hölgyek és urak, mivel Mátyás korában már ismert volt díszfaként. A szerzetesek krónikáiban is említésre kerül – nem véletlenül, hiszen jó megmunkálhatósága miatt szívesen készítettek belőle templomi szobrokat. A hárs magyar kultúrtörténeti szempontból is fontos.

Szerény igényeinek és markáns életigenlésének köszönhetően nem ritkák az olyan hazai több száz éves egyedek, mint Európa második legöregebb kislevelű hársa Szabolcsbákán (forrás), vagy a felsőmocsoládi öreg hárs Somogyban (forrás). Megtalálható még a pacsai hárs (forrás), és a 2021-es Év Fája viadalban különdíjat elnyerő Mausz-fa, a Szekszárdi-dombság és a Sárköz peremén. 

A hársfa levelének jótékony hatásai

Virágainak balzsamos illata az illóolajában található farnezol nevű terpénnek köszönhető (forrás). Virágának hatóanyag-adománya nem csak számunkra kedves és értékes. Az éppen virágzó hársfa ellenállhatatlanul vonzza a méheket, bogarakat, hiszen kiváló mézlegelő. Aki allergiás a méh- vagy darázscsípésre, tavasz végén, nyár elején, hársvirágzáskor különösen készüljön, ne hagyja otthon a csípés esetén alkalmazott ellenszerét!

A kislevelű hárs (Tilia cordata) sokoldalú, népszerű gyógynövény, levelei, virágai, illetve a növényi farészek is alkalmatosak lehetnek népi gyógyászati alkalmazásra:

  • megfázás, influenza esetén (izzasztó hatású)
  • lázat és köhögést csillapít
  • fejfájás esetén is hatásos
  • ízületi fájdalmak esetén kádfürdőként, hólyaghurut esetén ülőfürdőként hasznos
  • csökkenti az orrváladék mennyiségét
  • idegnyugtató hatású
  • álmatlanságra, ideges görcsökre, enyhe depresszióra is használják
  • igen jó vértisztító, segíti a máj működését, fokozza az epekiválasztást, könnyíti az emésztést

Hárstea

Mi magunk is szüretelhetünk teának hársfavirágot, azonban erre csupán a kis- és nagylevelű hárs (Tilia cordata és Tilia platyphyllos) virágzata megfelelő. A virágokat akkor szedjük, amikor legalább kétharmaduk kinyílt, és a többi bimbó is nyílóban van (forrás).

Gyuri bácsi gyógynövénykertje – séta óriás hárslevélen

Sétált már hárslevélen, mintegy 150 féle növény, és számtalan élőlény társaságát élvezve? Ha nem, akkor látogasson el Gyuri bácsi gyógynövénykertjébe. A kert éltető alapeleme a növény, ezért választotta Zsuzsa alapstruktúrájának egy hárslevél szív alakú rajzolatát. A hárs a szeretet fája. A gyógynövénykert alapstruktúrája, gyógynövényágyásainak csokrai, bokrai, sétaösvényeinek futása üzenetértékű az idelátogatók számára.

Gyuri bácsi gyógynövénykertjében, a látogatóközpontban a bükki hagyományos népgyógyászat mellett a modern fitoterápia szereplői is helyet kapnak. Filagória, gyógynövényes labirintus és magaságyás is várja a gyógynövények szerelmeseit.

A gyerekeknek készült kertrész a csemeték több érzékszervét is játékra hívja. Itt szimatolni, tapogatni, morzsolgatni is szabad. Igazán mosolyogtatóak a fintorok és a reakciók, amiket egy-egy intenzívebb illat csal ki belőlük.

Gyógynövényismereti túrák – a hárslevélen túl

Aki szeretné tudni, mi van a hárslevélen túl, fedezze fel gyógynövényismereti túráinkat.

Szeretettel várjuk Bükkszentkereszten! Jöjjön, és látogasson el hozzánk.

Gyógynövénytúra 2022