Élménygyűjtés a varázslatos Bükkben

Nagy öröm számunkra, hogy gyógynövénytúráink évek óta nagy sikerrel futnak: a szabad helyek már tavasszal betelnek, és rengeteg a visszajáró vendégünk is. Évente több ezer természetbarát keresi fel Bükkszentkeresztet, ezt a völgykatlanban elterülő, meseszép, alig több mint ezerfős települést, hogy megnézze Gyuri bácsi gyógynövénykertjét, és a népi gyógyítás egyik legfontosabb alakjától tanulhasson.

Egy augusztusi háromnapos túrára látogattunk el, hogy megtudjuk, mi vonzza a résztvevőket Bükkszentkeresztre. Ahogy a Gyógynövényház kertjében ismerkedtünk túratársainkkal, kiderült, hogy volt, aki az ország másik feléből hajnali fél 3-kor indult el, hogy ideérjen, sőt, többen jöttek külföldről is. Sokan azért jelentkeztek a gyógynövénytúrára, mert hiába alakul jól a karrierjük, hiába teremtettek maguknak stabil egzisztenciát, folyamatos hiányérzetük van, mindannyian természetközelibb, derűsebb, egyszerűbb, harmonikusabb mindennapokra vágynak. Elegük van a stresszből, a szmogból, a gyógyszerszedésből, a félkész ételekből, az állandó rohanásból.

Lakatos Márk a Gyógynövénykertben tart előadást Dömény Krisztina fotója

Hát, itt, Bükkszentkereszten végre tényleg ki lehetett szállni a mókuskerékből! Nyugodt, békés, élményekben gazdag napok vártak a csoport tagjaira. A résztvevők rengeteget túráztak a környező erdőkben, próbálták befogadni a rengeteg hasznos elméleti és gyakorlati információt a gyógynövényekről, nagyokat beszélgettek és megkóstolták a helyi specialitásokat is.

Lakatos Márk, okl. kertészmérnök, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának mesteroktatója a gyógynövények pozitív hatásairól, gyűjtéséről, feldolgozásáról tartott több előadást a csoportnak, és még az olyan kulináris ínyencségeket is megosztotta velük, hogyan készítsenek házilag gyógynövényes fűszervajakat vagy olajokat. A társaság Gyuri bácsi több mint száz növényt felvonultató legendás gyógynövénykertjébe is ellátogatott, ahol szorgosan fotóztak és jegyzeteltek, hogy ne veszítsenek el semmit a rájuk zúduló információáradatból.

Méhész Ádám túravezető a Gyógynövénykertben

Gyuri bácsi több előadást is tartott a gyógynövények egészségvédő szerepéről: beszélt javasasszony nagymamájáról, akitől a természet szeretetét és a gyógynövényes tudást hozta, a természetes gyógymódok egyre erősödő népszerűségéről, a legfontosabb népbetegségek gyógynövényes megelőzéséről és kezeléséről. A résztvevők feltehették kérdéseiket is: sokan fordultak hozzá vérnyomásproblémákkal, ízületi panaszokkal, daganatos megbetegedéssel, de érkeztek kérdések rendszertelen menstruációról, bőrproblémákról is.

Mezőfi Attila túravezető

Két hosszabb túra is része volt a programnak, melyeken még két tapasztalt túravezető csatlakozott a csoporthoz, Mezőfi Attila és Méhész Ádám. Márk, Attila és Ádám segítségével a résztvevők természetes környezetükben is megtanulták felismerni a gyógynövényeket, zamatos erdei szedret és málnát kóstolgattak, és bejárták a falu nevezetességeit is, IV. Béla Lófő-tisztáson található emlékművétől a legendás Gyógyító kövekig. Az erdők csendje, békéje, a színpompás, virágzó rétek illata, a hullámzó dombok látványa, mindenkit megfogott: harmadik nap este azzal az elhatározással búcsúztak egymástól a csoport tagjai, hogy azt a varázslatot, amit Bükkszentkereszten megéreztek, megtanultak, megpróbálják megőrizni a szívükben.

Tekintse meg a 2016-os háromnapos bükkszentkereszti gyógynövénytúrák képeit!