Francia egyetemistákat fogadtunk Bükkszentkereszten

Gyuri bácsi tevékenysége mostanában egyre komolyabb nemzetközi érdeklődést vált ki. Idén nyáron sorban jelentkeznek be a külföldi csoportok Bükkszentkeresztre: pár hete a Svéd Nagykövetség munkatársai látogattak el a hozzánk, legutóbb pedig fiatal francia agrármérnök hallgatókat láttunk vendégül a gyógynövénykertben és a feldolgozóüzemben.

Az École Supérieure d’Agriculture d’Angers, ahonnan látogatóink érkeztek, a maga több mint 3000 hallgatójával Franciaország talán legjelentősebb felsőoktatási intézménye az agrárterületen, azaz a kertészet, szőlészet, borászat, település- és tájrendezés, élelmiszeripar, agrármarketing és-kereskedelem témakörében. A fiatal szakemberek több mint harmincfős csapata egy gondosan felépített tanulmányút részeként nézte meg Gyuri bácsi birodalmát, bükkszentkereszti állomásuk előtt az egri borászattal ismerkedtek, utána pedig a pannonhalmi apátságba látogattak el.

A francia fiatalok nem jöttek üres kézzel, zamatos francia bort hoztak ajándékba. A messziről jött látogatókat Gyuri bácsi lányával, Zsuzsával, és unokájával, Zsófival együtt fogadta. A csapat nem hagyományos gyógynövénytúrára jelentkezett be, céljuk az volt, hogy megismerjék a teljes gyógynövény-birodalmat: a gondosan ápolt gyógynövénykertet, a Gyógynövényházat, az új feldolgozó üzemet is.

A Gyógynövénykertet Gyuri bácsi mutatta be az egyetemistáknak, az egészen hétköznapi, közismert gyógynövényektől elkezdve a sort, mint a csalán vagy kamilla, eljutva egészen az olyan hazai különlegességekig, mint a vesevédő hatású tejoltó galaj vagy a pajzsmirigyproblémákra ajánlott közönséges galaj. A francia fiatalok nyitottan, érdeklődve hallgatták az előadást, és lelkesen fotózták a szurokfű-, orbáncfű- és zsálya ültetvényeket.

A népes csoportnak szerencséje volt, mert a látogatásuk előtti hétre szervezett levendulaszüret Bükkszentkereszten az esőzések miatt elmaradt, így a zümmögő méhecskékkel és színpompás pillangókkal tarkított, illatos levendulamezőt is körbesétálhatták. Ezt követően látogatóink a gyógynövény-feldolgozás folyamatába is bepillantást nyertek – aznap éppen az apróbojtorján, a szurokfű és a meggylevél szárítása és vágása zajlott nálunk – végül pedig a Gyógynövényház frissen átalakított, megnövelt területű Györgytea mintaboltjába kukkantottak be.