Gyógynövényes túratippek a Bükkön túl – irány a Dunántúl!

Gyógynövényekkel és tájfajta gyümölcsfákkal foglalkozó gazdálkodóként sokszor kapom a kérdést, hogy „de Ti mit csináltok télen?!” A kérdés persze jogos, viszont a válasz is egyszerű: pihenünk… Talán az egész szakma nevében mondhatom, hogy ránk is fér majd, mivel ilyenkor, nyáridőn a sokféle dolog elvégzésének gyakran csak az alkony sötétje vet véget – de néha még az sem. A gyógynövények után érdeklődők (laikusok vagy komolyabb szakemberek) számára ugyanakkor éppen ez az az időszak, amikor érdemes lehet ellátogatni az arra nyitott helyszínekre, hogy a gyógynövénytermesztés és -feldolgozás műhelytitkaiba bepillantást nyerhessenek.

Bükkszentkereszt a mi otthonunk

A látogatásra javasolt helyszínek sorát a címbe foglaltaktól eltérve, természetesen kezdjük saját kertünkkel, amely az egész nyár során szeretettel várja a látogatókat. A kislevelű hárs levelét formázó különleges és rendkívül látványos kert önállóan is megtekinthető, a gyógynövények mélyrehatóbb megismerését azonban számos szervezett program is segíti. Míg egynapos mini túráink inkább gyors, de szakszerű áttekintést kínálnak, háromnapos túráink a gyógynövények világának, a különféle feldolgozási módoknak mélyebb megismerésére is lehetőséget biztosítanak. Aki kedvet érez hozzá, honlapunkon a nyár teljes időszakában válogathat a program- és túraidőpontok közül!

Az elmúlt évtizedek során azonban Gyuri bácsi mellett Istennek hála, egyre többen foglalkoztak kitartóan a gyógynövényekkel, vagy éppen vágtak bele saját kertjük kialakításába. Ezek közül sok helyen látogatókat is fogadnak, a teljesség igénye nélkül vegyünk sorra néhányat, ötletet adva a nyári kirándulások célpontjaihoz.

A tihanyi öreg levendulás

A Balaton mára szinte egyet jelent a „vakáció” fogalmával, azonban gyógynövényes szenvedélyünkről szerencsére ezen a területen sem kell lemondanunk. Kezdjük a sort rögtön a levendula egyik hazai fellegvárával, Tihannyal, ahol boltok sokasága kínálja a különféle gyógynövényes – vagy annak tűnő – termékeket. Fontos ugyanis felhívni a figyelmet arra az amúgy sajnos nemcsak Tihanyban tapasztalható jelenségre, miszerint a boltokban nagyon sok hamis, vagy szintetikusan előállított, illatosított termékkel találkozhatunk. A piacokat, boltokat járva próbáljuk a valódi termelőket megtalálni, akiktől biztonságos, 100%-ban természetes készítményeket, illóolajat vásárolhatunk!

Tihany egyik legfontosabb látványossága az őslevendulás, de különféle kiállítóhelyeken a levendula termesztésének és feldolgozásának folyamatába is bepillantást nyerhetünk.

Zánkától Dörgicséig – gyógynövényház és tündérkert

Nincs is olyan messze innen Zánka, ahol egy családi tulajdonban és fenntartásban lévő Gyógynövényház várja a látogatókat. A különleges hangulatú kertben nemcsak a gyógynövényekkel ismerkedhetünk meg, de számos szakmai programon is részt vehetünk.

Zánkától pedig alig egy ugrás Dörgicse, ahol az ősi templom romjai mellett egy igazi (bio) tündérkertet találunk. A levendula itt is vezető szerepet tölt be, azonban a kertben ez esetben is számos egyéb gyógy- és fűszernövényt találhatunk, a kis boltban pedig egészen különleges termékek várják későbbi elfogyasztóikat!

A Balaton déli partja is sok kincset rejt

A déli part különleges helyszíne Köröshegy, ahol a part egyik legszebb panorámáját csodálva szürcsölhetjük a legnagyobb forróságban is igazán hűsítő gyógynövényszörpöket.

Gyógynövénykertekkel azonban nemcsak a magyar tenger környékén találkozhatunk, az ország egyéb részein is számos ilyen hely várja a látogatókat.

Talán kevesebben ismerik, gyógynövényes szempontból mégis az egyik legvagányabb hely Visnyeszéplak, ahol a helyi füvesasszony tárt karokkal (és igazán remek pálinkával) várja az érdeklődőket. A személyes látogatást ez esetben inkább előzze meg egy telefonos egyeztetés, a meghirdetett közösségi programok azonban biztos élményt ígérnek!

Ürmös porta

A sort pedig ez esetben zárjuk egy igazán különleges családi gazdasággal, a Pannonhalmán található Ürmös Portával, ahol a Szent Koronát formázó gyógynövénykertet és a hozzá tartozó, ősi tájfajtákat rejtő kaszálógyümölcsöst fenntartó család egész éven át tárt karokkal fogadja az arra járó érdeklődőket, hogy a gyógynövények és gyümölcsök világát a termesztéstől a feldolgozásig bemutathassa.

Dr. Pottyondy Ákos