Interjú túravezetőinkkel, Lakatos Márkkal és Méhész Ádámmal

Mondjatok magatokról pár szót, mióta dolgoztok itt, hogyan lettetek túravezetők a Györgyteánál?

Lakatos MárkLakatos Márk: 2010-ben látogattam először Bükkszentkeresztre, és ezt a csodaszép, gyógynövényekkel teli, gyerekkoromat idéző tájat rögtön megszerettem. Az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karának mesteroktatója vagyok, 2011-től rendszeresen szervezek nyári gyakorlatot Bükkszentkereszten gyógynövény szakos és kertészmérnök-jelölt hallgatóimnak. A család kérésére 2012-től lettem túravezető, külső tanácsadó munkatárs. A túravezetésben az ismeretek átadását, az új emberek megismerését szeretem a legjobban, és azt, hogy mindezt gyönyörű környezetben tehetem.

Méhész ÁdámMéhész Ádám: A természetjárás gyerekkorom óta a szenvedélyem, és a tanulmányaim is szorosan kötődtek hozzá: Lakatos Márk hallgatójaként végeztem az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Campusán, a gyógynövény- és fűszernövény-termesztő szakképzésen. 4 éve dolgozom a Györgyteánál, ebből 2 éve állandó munkatársként. A feldolgozásban kezdtem, aztán egyre több munkakörrel kibővültek a műszakjaim. Túrákat 2016 óta vezetek: miskolci vagyok, a Bükk ölelésében nőttem fel, a jó levegő, a szép táj mindig lenyűgöz.

Mit szerettek legjobban a Bükkben? Hol van a kedvenc helyetek?

Lakatos Márk: Én a Bükkben a természetes szépségét, varázslatát, az itt élők kedvességét, a kiváló levegőt szeretem a leginkább.

Méhész Ádám: Tiszta a levegő, nincs zaj és tömeg sem. A Fehérkőlápai kilátó a kedvencem.

Márk, mesélnél nekünk róla, hogy mitől egyedi Gyuri bácsi gyógynövénykertje?

Lakatos Márk: A kert első növényei a levendulák voltak. Gyuri bácsi gyógynövényes munkásságának kiteljesedésével jelentkezett az igény, hogy oktató-nevelő céllal nyissa meg gyógynövénykertjét a látogatók előtt. Ez az ezredfordulón megtörtént. Kezdetben a helyben előforduló, népgyógyászatban alkalmazott gyógynövényeket ismerhették meg a látogatók, és ma már a modern fitoterápia gyógynövényeiből is található a gyűjteményben. A fajok száma meghaladja a százat. Míg korábban a termesztés volt a legfontosabb célja a gyógynövénykertnek, ma már az oktatás, ismeretterjesztés a domináns.

Kinek ajánljátok az egynapos túrát, és kinek a háromnaposat?

Lakatos Márk: Az egynapos túrát azoknak ajánlom, akik néhány órát tudnak csak arra szánni, hogy bepillantsanak a gyógynövények világába, továbbá mindezt kirándulással szeretnék tölteni. A háromnapos túra komplex gyógynövényismeretet, gyűjtést, termesztést, feldolgozást és felhasználást közvetít. Ajánlott mindazoknak, akik mélyebb ismereteket kívánnak szerezni, akár érdeklődőként, akár természetgyógyászati vizsgára készülve, akár a korábban szerzett ismeretek frissítésére.

Mit tapasztaltok, mi jellemző az egyes csoportokra? Mi a férfiak és nők, idősek és fiatalok, hazánkból érkezők és külföldről jövők aránya?

Méhész Ádám: Szinte mindig több a nő a csoportjainkban, mint a férfi. Én elsősorban egynapos túrákat vezetek, ott jellemzően 50 év körüli a korosztály. Az idősebbeket jobban érdeklik a gyógynövények, mert már unják a gyógyszerek használatát.

Lakatos Márk: A háromnapos túracsoportok átlagéletkora 40-50 év körül alakul, de az utóbbi 2 évben egyre több fiatal is érdeklődik a gyógynövénytúráink iránt. A legidősebb vendégünk 75 éves volt, a legfiatalabb 5 hónapos! A földrajzi megoszlás is izgalmas: túlnyomóan persze magyarországi vendégek vesznek részt a bükkszenti túrákon, de szinte mindegyik csoportban határon túli magyarok is jelen vannak. Érkeztek magyarok az Egyesült Államokból, Kanadából, de Ausztráliából és Svájcból is.

Lakatos Márk a túrázókkal

Mennyire érdeklődők a túrázók a tapasztalataitok szerint? Milyen előismerettel érkeznek, be tudják fogadni a terjedelmes ismeretanyagot?

Lakatos Márk: A vendégek előismerete változatos, azonban mindenki használja a gyógynövényeket, gyógynövényes készítményeket. Természetgyógyászok, orvosok, gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek is vannak közöttük. A háromnapos túra kezdetén mindenki bemutatkozik, ekkor kerül szóba a személyes indíttatás: az ismeretek bővítésének motivációja, a már kialakult gyógynövényhasználat akár saját gyógynövénygyűjtéssel és termesztéssel, az életmódváltás szándéka. Szinte mindenki a saját vagy családtagjai egészségét is szem előtt tartva érkezik a túrára. Mivel a túrázóink a gyógynövények alaposabb megismerésének szándékával jönnek, mindenki rendkívül lelkes, motivált, érdeklődő. Az oktatási anyag a gyógynövények természetéből fakadóan széleskörű, de éppen emiatt szerezhet újabb ismeretet az a túrázó, aki gyakorló egészségügyi dolgozó vagy természetgyógyász, és az a vendégünk is, aki úgymond az alapoktól indul.

Mi az a tipikus túrafelszerelés, amire feltétlenül szükség van, a túraoldalon írunk is róla, és mégis sokszor otthon marad?

Lakatos Márk: Előfordul, hogy otthon marad a gyűjtéshez szükséges olló, kés.

Találkoztatok visszatérő vendégekkel a túrákon?

Lakatos Márk: Igen, egyre emelkedik a második, harmadik alkalommal visszatérő vendégek aránya. De vannak vendégeink, akik már hat-hét éve visszatérnek, és még mindig tudunk nekik új ismereteket közvetíteni, sőt minden évben tudunk újabb gyógynövényfajokat is bemutatni. Az is jellemző, hogy a visszatérő vendégeink minden évben másik időpontban érkeznek, hiszen más gyógynövények virágzanak a túraszezon kezdetén, közepén és végén.

Ádám, te fotózol is a cégnek a túrákon, a gyógynövénykertben. Fotós szemmel mi az, ami ilyenkor izgalmas neked?

Méhész Ádám: Szeretem megörökíteni az olyan kivételes pillanatokat, melyekhez épp csak a szerencse juttat hozzá, az, hogy épp jó helyen vagyok. Ezeket a csodákat pedig másokkal megosztani igazán jó érzés.

Méhész Ádám a túrázókkal

Ilyen munka mellett még civilben is szoktatok kirándulni, a szabadban sportolni?

Méhész Ádám: Igen, bőségesen. Habár én túra szempontjából már inkább a magashegységeket részesítem előnyben.

Lakatos Márk: Amikor csak tehetem, magam is kirándulok, gyűjtök gyógynövényeket, gombákat.